Concediu de paternitate pentru taţi. Ţara din Europa care acordă cele mai multe zile

Concediu de paternitate pentru taţi. Această opţiune este recunoscută şi aprobată în 23 din cele 27 de ţări din Uniunea Europeană. O directivă a UE privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a fost adoptată în iunie 2019.
Alina Costache
07 apr. 2022, 18:35
Concediu de paternitate pentru taţi. Ţara din Europa care acordă cele mai multe zile
Concediu de paternitate pentru taţi

Concediu de paternitate pentru taţi. Se încurajeză o partajare mai egală a concediului pentru creșterea copilului între bărbați și femei, să abordeze subreprezentarea femeilor pe piața muncii și să sprijine mai bine echilibrul dintre viața profesională și cea privată pentru părinți și îngrijitori, potrivit Euronews.ro.

Concediu de paternitate pentru taţi

În Spania, din ianuarie 2021, concediul de paternitate a fost prelungit la 16 săptămâni. Acest timp este plătit integral și este egal cu concediul de maternitate plătit din țară.

În Italia, taților li se acordă 10 zile concediu de paternitate cu plata integrală și este obligatoriu. Acesta a fost introdus în 2021, mărind concediul plătit cu încă trei zile.

În schimb, mamele au cinci luni de concediu de maternitate egal cu 80% din salariu, care este, de asemenea, obligatoriu.

Citeşte şi: Produsul Intern Brut al României ar putea creşte cu 8,7% pe an, prin creşterea egalităţii de gen

Franța a introdus concediul de paternitate plătit prelungit în 2021, pentru a le permite taților să se implice mai mult cu copiii lor și să reducă inegalitățile în sarcina de îngrijire a copiilor.

Reforma a dublat durata concediului de paternitate la 28 de zile și a făcut obligatorie o săptămână.Cea mai mare parte a costurilor este acoperită de sistemul de asigurări sociale, doar trei zile fiind acoperite de angajator.

În Germania, tații nu au concediu de paternitate legal în Germania. Cu toate acestea, aceștia pot lua concediu pentru creșterea copilului până la 14 luni, în cazul în care sunt compensați între 300 EUR și 1800 EUR. Ei nu pot fi concediați de la locul de muncă în timp ce sunt în acest concediu.

Tații din Polonia au dreptul la două săptămâni de concediu de paternitate. Mama are dreptul la 20 de săptămâni, dintre care 14 trebuie să folosească. Celelalte șase săptămâni pot fi transferate tatălui.

Concediul parental va fi, de asemenea, majorat de la 32 de săptămâni la 41 de săptămâni, iar salariul de maternitate va fi majorat la 70% din indemnizația pentru părinte.

În Bulgaria, tatăl are dreptul la 15 zile de concediu de paternitate plătit în Bulgaria. Mamele au dreptul la 410 zile de concediu de maternitate. Când copilul are 6 luni, mama poate transfera tatălui concediul de maternitate rămas.

În Irlanda, concediul de paternitate este de două săptămâni. Prestațiile de paternitate se ridică la 250 EUR pe săptămână.

Unii angajatori pot acoperi întregul salariu în timpul concediului de paternitate, dar nu au obligația legală de a face acest lucru. De asemenea, tații pot lua până la 26 de săptămâni concediu pentru creșterea copilului fără plată.

Suedia are performanțe puternice în Europa când vine vorba de concediu pentru tată după nașterea copilului. Țara nu folosește termenii concediu de maternitate sau de paternitate, ci folosește termenul de concediu parental și nu există nicio diferență între momentul în care fiecare părinte iese.

Părinții au dreptul la 480 de zile concediu parental plătit între ei, fiecare părinte având dreptul la 240 din aceste zile, în timp ce 90 dintre zile sunt rezervate exclusiv fiecăruia. Dacă oricare dintre părinți decide să nu-și ia acele 90 de zile, nu pot fi transferați celuilalt părinte. Un părinte singur are dreptul la cele 480 de zile.

Tații au dreptul la până la două săptămâni de concediu de paternitate plătit în Regatul Unit al Marii Britanii. Există, de asemenea, concediu parental partajat, în care părinții pot împărți până la 50 de săptămâni de concediu și până la 37 de săptămâni de plată.

În Ungaria, tatăl are dreptul la 5 zile libere pentru concediu de paternitate. De asemenea, tatăl are dreptul să ia concediu fără plată până când copilul împlinește vârsta de 3 ani.

Un părinte are dreptul să ia concediu suplimentar plătit până când copilul împlinește vârsta de 2 ani. Suma plătită este de 70% din câștigurile anterioare, cu toate acestea, nu poate fi mai mult de 70% din dublul salariului minim zilnic.

În Olanda, concediul de paternitate în Țările de Jos este plătit de o săptămână. Tații își pot lua apoi un concediu suplimentar de 5 săptămâni, care poate fi suplimentat de asigurările lor sociale pentru până la 70% din salariu. Oricare părinte poate beneficia și de concediu pentru creșterea copilului fără plată de până la 26 de ori numărul de ore de lucru săptămânale.

În Lituania, concediul de paternitate este de 30 de zile în Lituania și este plătit egal cu 77,58 la sută din salariul beneficiarului până la maximum 2460,84 EUR.

Un părinte are, de asemenea, dreptul la concediu pentru creșterea copilului de până la doi ani plătit. Dacă părintele alege să o ia pentru un an, va primi 77,58 la sută din salariu, dacă decide să o ia pentru doi ani, va primi 54,31 la sută din salariu pentru primul an și apoi 31,03 la sută din salariul lor pentru al doilea an.

În România, ca tată, ai posibilitatea de a alege între două tipuri diferite de concedii: concediul paternal de 5 zile, care poate fi prelungit cu inca 10 zile daca tătal a absolvit cursul de puericultura sau concediul parental de creștere și îngrijire a copilului care se extinde pe o perioadă până la 2 ani.

În prezent, Legea obligă tatal să își ia concediu paternal pentru a petrece cateva zile cu recenta mamica si copil. Dacă tatal nu doreste sa beneficieze de acest concediu, statul nu ofera nici o compensatie

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Pot femeile să intre în biserică în perioada menstruației? Un preot a lămurit misterul: “E o rânduială a firii”
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Ar putea fi descalificat. Nu se aștepta la una ca asta
Playtech.ro
Cele trei zodii care au noroc cu carul în ianuarie, februarie și martie 2025. Au șanse mari de câștiguri
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Viorica de la Clejani, imagini de infarct. Cum s-a afișat vedeta
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. George Simion a dat vestea despre alegerile prezidențiale din 2025
StirileBZI
Anunţ important pentru 4,6 milioane de pensionari! A fost o majorare de 6,4%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Transformarea și viitorul fără fum al Philip Morris România: Detalii despre investițiile și strategiile companiei
MediaFlux
GUVERNUL a DECIS! Acestea sunt MARILE SCHIMBĂRI din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!