Normele de aplicare a legii 210/1999 prevad ca titularul dreptului la concediu paternal trebuie sa aiba calitatea de salariat, indiferent de modul de organizare si de finantare a unitatii in care el isi desfasoara activitatea. Rezulta astfel ca persoanele care nu sunt incadrate in munca nu beneficiaza de acest drept.
Ce trebuie sa faci pentru a beneficia de concediu paternal?
Pentru a putea beneficia de concediu paternal, tatal copilului trebuie sa fie asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat.
Potrivit art. 2 alin. (2), Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
Rezulta astfel ca, tatal copilului va trebui sa inainteze angajatorului/unitatii la care este angajat o cerere scrisa in primele 8 saptamani de la nasterea copilului la care va atasa desigur dovada respectiv certificatul de nastere al copilului din care sa rezulte calitatea de tata. Calitatea de tata se dovedeste in primul rand prin mentiunea inscrisa la rubrica „tata” in certificatul de nastere, iar mai apoi cu declaratia de recunoastere a paternitatii intocmita in conditiile legii.
Daca tatal copilului nou-nascut indeplineste serviciu militar, acesta are dreptul la o permisie de 7 zile calendaristice (nu lucratoare) care se vor acorda in aceleasi conditii precum cele mentionate mai sus (inaintarea cererii scrise impreuna cu dovada certificatului de nastere). Aceasta permisie se acorda si tatalui care indeplineste serviciul militar obligatoriu in vederea recunoasterii paternitatii.
Trebuie ca barbatul sa fie casatorit cu mama copilului pentru a beneficia de concediu parternal?
Raspunsul este NU. Tatal copilului va beneficia de concediu paternal indiferent daca este sau nu casatorit cu mama copilului sau. Acelasi lucru este valabil si in cazul copilului adoptat.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.