Concediul de creştere a copilului ar putea suferi modificări. Un nou proiect vine cu trei variante

Un nou proiect privind indemnizaţia de creştere a copilului a fost depus marţi la Senat de către deputatul PSD Valentin Andrei Sava, care propune trei variante de concediu, de 6 luni, 1 an sau 2 ani, la care se adaugă, pentru cei care decid să revină mai repede la serviciu, un stimulent de inserţie de 85% din salariul minim pe ţară, adică 893 de lei, faţă de 500 de lei, cât prevede legea în prezent.  
Filip Stan
28 iun. 2016, 20:35
Concediul de creştere a copilului ar putea suferi modificări. Un nou proiect vine cu trei variante

Proiectul prevede ca persoanele care, in ultimii doi ani anteriori nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului, in trei variante.

Astfel, o prima varianta este concediul de crestere a copilului in varsta de pana la 6 luni, respectiv trei ani pentru copilul cu handicap, si o indemnizatie lunara.

A doua varianta este concediul de pana la varsta de 1 an, precum si indemnizatia lunara, iar a treia varianta, concediul de crestere a copilului pana la varsta de doi ani, insotit de indemnizatie lunara.

Pentru cei care prefera sa stea acasa doar sase luni dupa nasterea copilului, indemnizatia va fi 100% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara. 

Indemnizatia pentru parintii care opteaza sa stea un an acasa reprezinta 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni, iar pentru cei care stau 2 ani acasa, indemnizatia va ajunge la 70% din media veniturilor nete realizate in ultimul an.

Initiativa legislativa mai prevede ca persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediu pentru cresterea copilului obtin venituri supuse impozitului au dreptul la stimulent de insertie.

Stimulentul de insertie pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului pana la 6 luni sau pana la un an si care obtin venituri supuse impozitului inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, pentru perioada ramasa pana la impinirea de catre copil a varstei de doi ani, va reprezenta 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara, garantat in plata.

In plus, pentru parintii care opteaza pentru un concediu de crestere a copilului de pana la 2 ani si obtin venituri, dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, pentru perioada ramasa pana la doi ani, vor beneficia de un stimulent de insertie echivalent cu 50% din cuantumul salariului minim brut pe tara.

Pentru persoanele care beneficiaza de concediu de crestere a copilului cu handicap, pana la varsta de 3 ani, stimulentul de insertie se va acorda oricand, pentru toata perioada si reprezinta echivalentul a 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara.

Initiatorul mentioneaza ca propunerea legislativa vine in sprijinul familiilor care isi doresc un copil, prin oferirea a trei variante de concediu de crestere a copilului, de sase luni, 1 an si doi ani.

In plus, cei care doresc sa revina la serviciu mai devreme, vor primi un stimulent de insertie in valoare echivalenta de 85% din cuantumul salariului minim pe tara, brut, adica aproximativ 893 de lei, incepand cu luna mai 2016, fata de 50% din cuantumul minim al indemnizatiei, cum este prevazut in actuala lege.

”Aceasta suma este mai aproape de necesarul pentru a acoperi cheltuielile cu ingrijirea copilului de catre o bona, sau o cresa sau gradinita”, spune deputatul PSD.

Valentin Sava mai afirma ca pentru a sustine femeile de cariera care isi doresc un copil, propunerea legislativa prevede un concediu de 6 luni, perioada in care mamele ar beneficia de o indemnizatie egala cu salariul.

Deputatul PSD citeaza date de la Ministerul Muncii, care arata ca majoritatea parintilor opteaza pentru concediu de crestere a copilului de 2 ani din cauza absentei unor servicii alternative de ingrijire a copilului, la costuri suportabile de catre familie. 
El afirma ca sistemul de educatie anteprescolara nu face fata ca numar de locuri si presupune o serie de costuri pentru hrana, jucarii sau pentru amenajarea spatiilor, pe care le suporta parintii din propriul buzunar, care presupun sume de la 300 la 500 de lei.

”Pentru cei care nu gasesc locuri in sistemul de stat, sistemul privat este o alternativa si mai costisitoare, unde sumele variaza intre 800 si 1.500 de lei”, mai afirma deputatul PSD. 
Sava atrage atentia ca un parinte castiga in medie intre 1.500 si 2.000 de lei pe luna si nu are niciun avantaj in a reveni la munca mai devreme de 2 ani, deoarece ar trebui sa cheltuiasca cea mai mare parte din banii pe care ii castiga pe plata ingrijirii copilului, nu i-ar ramane niciun ban de pe urma muncii sale.

Senatul este prima Camera sesizata in cazul acestui proiect de lege.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Zona protejată de lângă București în care se găsesc multe atracții turistice unice. E perfectă pentru cei care vor o zi de relaxare
Capital.ro
Verdict clar pentru Călin Georgescu. S-a anunțat finalul: Fără relevanță
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Obsesia lui Ceaușescu, readusă la viață de Guvern. Milioane de români vor beneficia de ea
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun mesaj, las…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu nu mai are nicio șansă. Propria greșeală care îi anulează victoria: Respins!
StirileBZI
Codul Rutier 2025: Acești șoferi sunt obligați să dea examen auto, deși au permis de conducere!
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Farsa transformată în realitate: o căsătorie anulată în Australia după ce mireasa a fost păcălită
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”