Codul Muncii stipulează că durata minimă pentru concediul de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare, însă această normă se aplică doar pentru contractele de muncă pe normă întreagă, cu program de opt ore pe zi.
Pentru alte tipuri de contracte, durata concediului este calculată proporțional cu zilele lucrate, scrie playtech.ro. De exemplu, un angajat care lucrează doar nouă luni într-un an va beneficia de un concediu proporțional, adică 15 zile (9 luni × 1,66 zile/lună = 15 zile). De asemenea, angajații cu contracte de muncă cu timp parțial au dreptul la același număr de zile de concediu ca cei cu normă întreagă, indiferent de câte ore lucrează zilnic.
Pierderile de zile de concediu sunt posibile în anumite circumstanțe. Codul Muncii prevede că absențele nemotivate sau concediile fără plată reduc numărul de zile de concediu proporțional cu perioada de inactivitate. Există însă anumite excepții care protejează dreptul la concediu de odihnă. Astfel, concediile de maternitate, paternal, de risc maternal sau pentru îngrijirea copilului bolnav nu afectează numărul de zile de concediu, iar angajatul nu va pierde acest beneficiu chiar dacă nu s-a aflat la locul de muncă.
De asemenea, Codul Muncii prevede clar că zilele de concediu neefectuate nu pot fi compensate în bani decât în cazul în care contractul individual de muncă încetează. În cazul în care salariatul nu poate beneficia de concediul de odihnă din motive justificate, acesta trebuie reprogramat și acordat în termen de 18 luni de la sfârșitul anului calendaristic în care a fost dobândit acest drept.
Trebuie menţionat că sărbătorile legale și alte zile libere stabilite prin contractele colective de muncă nu sunt incluse în durata concediului de odihnă. Astfel, dacă o zi liberă legală se suprapune cu o zi din concediu, aceasta nu va fi scăzută din totalul zilelor de concediu ale angajatului.
În fine, în cazul unor situații excepționale, cum ar fi incapacitatea temporară de muncă în timpul concediului de odihnă, zilele de concediu neefectuate pot fi reprogramate. Dacă acest lucru nu este posibil până la sfârșitul anului, concediul trebuie acordat în cele 18 luni prevăzute de lege.