Concediul de odihnă reprezintă un drept al salariaților, iar angajatorii au obligația de a-l acorda, în principiu, în anul calendaristic corespunzător, însă Codul muncii a prevăzut și situația în care, din motive justificate, salariatul nu poate efectua în natură concediul de odihnă.
Fiind un drept al salariaților prevăzut de lege, aceștia nu pot renunța la concediul de odihnă, deci este exclusă varianta în care concediul anual de odihnă ar putea forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări, iar singura situație în care ar putea fi compensat în bani este încetarea contractului individual de muncă – când se termină contractul, se compensează în bani zilele de concediu neluate, scrie avocatnet.ro
ZILE LIBERE de care habar nu aveai că le poţi lua în afara celor 15 legale de peste an
Legiuitorul a luat în calcul imposibilitatea efectuării concediului de odihnă din „motive justificate” și în cazurile expres și limitativ prevăzute, deci nu pot fi aduse în discuție alte motive și/sau înțelegeri între părți.
De altfel, din Codul muncii putem extrage motivele din cauza cărora concediul nu ar putea fi efectuat potrivit dispoziției generale, integral, în anul calendaristic în care s-a născut dreptul:
În aceste situații, titularul obligației rămâne angajatorul, urmând a stabili funcționarea unității astfel încât, în cel mult 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul, să acorde concediul de odihnă neefectuat.
Nu ar putea fi invocat nici un refuz al salariatului de a efectua concediul de odihnă, acesta având obligația de a efectua concediul de odihnă în perioada în care a fost programat.
Concediu medical 2022. Schimbări importante pentru români. Klaus Iohannis a promulgat legea
Revenind la termenul-limită pentru acordarea concediului neefectuat în 2020, trebuie să ținem cont de faptul că, dacă zilele respective nu au fost epuizate, avem concediu neefectuat și pentru 2021 și 2022.
Ar fi aproape imposibil de stabilit, în cazul în care în 2021 salariatul a efectuat un număr de zile de concediu, că acestea au fost pentru anul în curs, dacă existau zile neefectuate pentru 2020. În primul rând vor fi epuizate zilele neefectuate în anii anteriori și după epuizarea acestora vor fi acordate cele pentru anul curent.
Astfel, termenul de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul se va calcula în ordine cronologică.
Mai multe detalii, pe avocatnet.ro