Avertismentul survine în contextul în care cel mai cunoscut instrument de măsurare a concentraţiei de CO2 în aer a depăşit la 9 mai pragul simbolic de 400 ppm, potrivit Agenţiei americane oceanice şi atmosferice (NOAA), acesta fiind un nivel neatins de milioane de ani şi un semn al unei încălziri preocupante a climei, scrie Agerpres.
Măsurători efectuate deasupra vulcanului Mauna Loa din Hawaii (Pacific) au indicat, joia trecută, o concentraţie de 400,03 ppm. Pragul de 400 ppm a fost deja atins în 2012 şi la începutul lui 2013 în alte locuri ale globului (Alaska, Canada, Norvegia şi Insulele Canare), potrivit OMM.
La Mauna Loa se află cea mai veche staţie de măsurare atmosferică din lume, considerată de experţi ca un veritabil punct de reper în domeniul supravegherii atmosferice, subliniază OMM.
Măsurarea concentraţiei de CO2 este una dintre cele mai importante determinări a influenţei activităţii umane asupra încălzirii climei.
De la primele măsurători, ce indicau 316 ppm în 1958, curba a crescut fără încetare.
Până la revoluţia industrială şi recurgerea masivă la energii fosile, acest nivel nu a depăşit 300 ppm în cursul a cel puţin 800.000 de ani, potrivit unor probe extrase din gheaţa polară.
Comunitatea internaţională şi-a stabilit ca obiectiv să ajungă în 2015 la un acord care să oblige toate ţările, între care şi cei doi mari poluatori China şi SUA, să reducă emisiile de gaze ce provoacă efectul de seră (GES). Acest acord va intra în vigoare în 2020.