Concert regal la Sala Radio

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 19.00, Orchestra Naţională Radio va prezenta un CONCERT REGAL, în prezenţa Alteţelor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu.
Alina Costache
10 mai 2013, 09:12
Concert regal la Sala Radio

 Trei mari muzicieni de talie internaţională, care au străbătut meridianele lumii evoluând în cele mai importante săli de concert sunt invitaţi la Sala Radio pentru un eveniment care sărbătoreşte Ziua Regalităţii: dirijorul român Christian Badea, violonista Mihaela Martin şi violoncelistul suedez Frans Helmerson.

În mod tradiţional, seara se va deschide cu IMNUL REGAL (Eduard Hübsch) şi va continua cu Dublul concert pentru vioară, violoncel şi orchestră, ultima lucrare pentru orchestră concepută de Brahms, deosebită prin prezenţa a doi solişti alături de ansamblul muzical. Cea de-a doua parte a evenimentului va prilejui bucuria audierii uneia dintre cele mai cunoscute simfonii: Simfonia a IX-a în mi minor – Din lumea nouă semnată de compozitorul ceh Antonin Dvořák în perioada în care conducea Conservatorul de la New York. Lucrarea a obţinut un succes triumfal încă de la prima audiţie în 1893, la Carnegie Hall din New York.

Cu ocazia evenimentului deosebit din 11 mai, în pauza concertului va avea loc şi lansarea unui album special dedicat Majestăţii Sale Regelui Mihai: At your service at all times… (În slujba voastră în toate timpurile…), o colecţie a mesajelor radio şi interviurilor acordate în perioada 1989-2011. Este vorba despre cea de-a doua ediţie a albumului, revăzută, adaugită şi tradusă în limba engleză (prima ediţie fiind concepută în limba română). Albumul poartă semnătura editurii Casa Radio, iar interviurile înregistrate au fost realizate de Mariana Conovici şi Denise Theodoru, traducerea fiind semnată de Alistair Blyth.

Duminică, 12 mai, va avea loc un alt eveniment important pentru Radio România: Casa Regală va acorda instituţiei ordinul Nihil Sine Deo (Nimic fără Dumnezeu). Pentru a primi distincţia, la ceremonia de la Palatul Elisabeta va fi prezent Ovidiu Miculescu, preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune.

CHRISTIAN BADEA şi-a început studiile universitare la Conservatorul de Muzică din Bucureşti (unde a studiat vioara), a continuat apoi cu studii de dirijat în Bruxelles, la Mozarteum din Salzburg şi la Juilliard School în New York, unul dintre mentorii săi principali fiind Leonard Bernstein. Timp de 10 ani a fost dirijor invitat al prestigioasei instituţii Metropolitan Opera – New York, fiind însă de asemenea invitat pe scenele unor teatre lirice ca Royal Opera House – Covent Garden din Londra, operele de Stat din Viena, Bayer, Hamburg, Grand Theâtre – Geneva, Theâtre Royal de la Monnaie din Bruxelles, Operele Regale din Copenhaga şi Stockholm, Teatro Regio din Torino ş.a. Orchestre la cel mai înalt nivel din întreaga lume au evoluat sub bagheta dirijorului român: Royal Philharmonic Orchestra, Orchestra Simfonică BBC din Londra, Filarmonica din Amsterdam, Orchestra Filarmonică Radio din Olanda, Orchestra Filarmonică Radio şi Orchestra l’Île de France, Orchestra Naţională din Lyon, Orchestra RAI din Torino, Orchestra „Santa Cecilia” din Roma, Orchestra „Maggio Musicale” din Florenţa, Filarmonica din Tokyo.

MIHAELA MARTIN, violonistă de excepţie al cărui talent a fost recunoscut şi aplaudat pe toate meridianele, a susţinut concerte alături de BBC Symphony, Royal Philharmonic, Montreal Symphony, Mozarteum Salzburg. Ca membru fondator al cvartetului Michelangelo, susţine recitaluri în toată lumea, partenerii săi de cvartet fiind Stephan Picard, Nobuko Imai, Frans Helmerson.

Violoncelistul FRANS HELMERSON a concertat în Noua Zeelandă, America de Sud, Rusia, Australia, Japonia, susţinând totodată şi numeroase recitaluri. Discografia sa este foarte apreciată şi cuprinde lucrări ce relevă amplul repertoriu al artistului. Frans Helmerson este preocupat în mod special şi de muzica de cameră, din anul 2002, alături de Mihaela Martin, Stephan Picard şi Nobuko Imai fondând cvartetul de coarde Michelangelo.

Vineri, România sărbătoreşte Ziua Regalităţii. Cu o triplă semnificaţie, 10 mai s-a impus în perioada modernă drept cea mai bună alegere pentru Ziua Naţională a României, fiind sărbătorită din 1867 până în 1947.

Pe 10 mai 1866 Carol I a devenit domnitor al României. 11 ani mai târziu, tânărul stat îşi oficializa independenţa iar la 10 mai 1881 România devenea regat.

Manifestările dedicate zilei de 10 Mai, care vor avea loc în perioada 10 – 18 mai, vor cuprinde decorări precum cele ale actriţelor Carmen Stănescu şi Olga Tudorache, un dineu oficial în onoarea SRR, precum şi ceremonia de învestire a regelui Mihai cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Apărare ‘Carol I’, principesa moştenitoare urmând a-l reprezenta pe fostul suveran.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Singurul cartier dormitor din București în care se găseau 6 întreprinderi, metrou și peste 3.000 de apartamente. 8.000 de oameni lucrau non stop, existau școli, creșe și grădinițe pentru copii
Capital.ro
Cel mai mare actor s-a stins din viață. Toată țara îl plânge: Cea mai curajoasă și mai puternică persoană
Playtech.ro
Ce scrie pe cauciucuri, ce înseamnă toate cifrele și simbolurile de pe anvelopele mașinilor
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
De ce și-au dorit românii să fie conduși de un străin. Motivul pentru care Carol I a ales un prim-ministru cu viziuni conservatoare
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Ionel Ganea a primit vestea la scurt timp după ce fiul lui a intrat în comă. Familia este distrusă
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Un celebru cântăreț a murit. Melodiile sale au fost în topuri ani întregi
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Prognoza meteo luni, 12 mai 2025: Meteorologii ANM anunță temperaturi în scădere și precipitații însoțite de descărcări electrice
Cancan.ro
Descoperirea scârboasă a lui Piedone, într-un restaurant din Constanța: Ăsta n-a mai avut putere…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă pentru cei care stau la casă. Devine obligatoriu dacă ai aceste plante în curte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Tragedie pe autostrada A1! O femeie a murit după ce mașina în care se afla a intrat într-un TIR, staționat pe banda de urgență. Printre victime, un copilaș de 1 an
S-au mărit pensiile cu peste 70%. Anunțul anului pentru vârstnici: Act de dreptate făcut seniorilor!
MediaFlux
Românii care au aceste mașini pot pierde mulți bani din 2026! Reguli stricte la nivel european
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve