„Răniţii, în momentul în care au nevoie şi vin cu factura medicală – că fac kinetoterapie, că pleacă în Germania şi au nevoie de tratament, eu plătesc avionul, cazarea acolo şi tratamentul medical. Nu dăm banii să îşi cumpere aparat de fotografiat sau chitară. Banii sunt strict pentru tratament medical, iar nevoile… S-ar putea într-o lună să îi terminăm, s-ar putea să îi terminăm în cinci luni”, a declarat Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, pentru News.ro.
Eugen Iancu a mai spus că pe 24 şi 25 noiembrie, asociaţia va aduce în Bucureşti o echipă de şapte experţi din Olanda, care va consulta răniţii.
„La sfârşitul lunii noiembrie o să aducem o echipă de experţi din Olanda, pe toate domeniile, şi psihoterapeut şi… Pentru că vrem să facem un protocol cu ei şi să îi ducem (răniţii, n.r.) în continuare în Olanda, pe următorii doi-trei ani… Ei vor să le facă o evaluare totală – plămâni, inimă, operaţii, cicatrici. Vin şapte medici din Olanda”, a spus Eugen Iancu.
Despre cheltuielile presupuse de vizita experţilor olandezi la Bucureşti, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010 a spus că sunt destul de mici şi că le va suporta asociaţia, alături de parteneri.
„S-ar putea să ne combinăm cu încă cineva. Cheltuielile nu sunt mari – avionul e 1.400 de euro dus-întors şi mai rămâne cazarea pentru şapte medici şi ne mai trebuie trei-patru săli în care să îi poată evalua. Vom căuta un hotel. Până acum hotelurile ne-au sprijinit, chiar dacă ne-au taxat, ne-au taxat mai puţin”, a mai spus Eugen Iancu.
Vezi si: O nouă lovitură TERIBILĂ pentru Andrei Găluţ, singurul supravieţuitor al trupei Goodbye to Gravity
„Marea majoritate (a răniţilor, n.r.) pleacă în străinătate, noi nu avem expertiză în aşa ceva, suntem destul de în urmă. Medicii ăştia exact asta fac, ceea ce eu am cerut din aprilie – centru unic, un centru care să evalueze şi să facă un prognostic: «peste patru luni tu ai nevoie de operaţie la deget, tu ai nevoie de operaţie la faţă, tu ai nevoie de aia», şi ţi le face – pregătim banii, pregătim toate. Lucrurile astea nu s-au făcut până acum la noi. România nu a putut să o facă. Doctorul care vine este şeful Asociaţiei Arşilor din Europa. S-a ocupat de răniţi de-ai noştri. Avem mai multe proiecte în comun. La întâlnirea cu Andre Rieu era acolo”, a adăugat el.
Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010 nu a putut preciza numărul răniţilor care au nevoie şi acum de tratamente medicale.
„Mi-e greu să vă spun o cifră, pentru că, din păcate, unii dintre ei au renunţat la tratamente. S-au apucat de muncă, au încercat să îşi reia viaţa. S-ar putea ca la anul, unii dintre ei, care acum nu se mai ocupă, să vină să îşi dorească să îşi facă o operaţie estetică, ceva. Să zic acum că sunt 30 sau sunt 60 mi-e foarte greu. Aş spune că o medie de 50”, a spus Eugen Iancu.
El a mai precizat că asociaţia va mai aduce specialişti care să înveţe kinetoterapeuţii din România cum să acţioneze asupra arsurilor.
„Vom mai aduce nişte specialişti care să înveţe kinetoterapeuţii de la noi să acţioneze asupra arsurilor. Vom face nişte programe anul următor. Ce face fiecare individ în parte mi-e greu să vă spun. S-ar putea să îşi dorească toţi să meargă în Olanda sau s-ar putea să îşi dorească doar cinci sau zece şi restul să meargă în SUA sau în Anglia sau în Germania”, a mai spus preşedintele asociaţiei, pentru News.ro.
Despre centrul unic, Eugen Iancu a spus că este util, întrucât, în acest fel, va putea fi organizată mai bine finanţarea.
„Eu am considerat că un centru unic este bun pentru că, în felul ăsta, ai prognoza pe un an doi plus că şi finanţarea ţi-o asiguri în acest fel – ştii că lui respectivul trebuie să îi dai 1.000 sau 10.000 de euro peste cinci luni. Te poţi pregăti din timp. Aşa, când totul e un haos – ai banii, nu îi ai, e mai complicat”, a explicat Eugen Iancu.
Concertele caritabile dedicate răniţilor s-au desfăşurat în perioada 28 – 30 octombrie, la Berăria H din Bucureşti, în cadrul evenimentului #3010 Festival, organizat de Asociaţia Colectiv GTG 3010. Între artiştii care au cântat s-au numărat: Compact, Talisman, Coma, Kempes, Metrock, Anton, Krypton Unplugged, Truda, Altar, Awake, Trooper, W3 4R3 NUMB3R5, Costi Cămărăşan Band, Florin Chilian, Bulletproof, Fallen, Nexus, Hatemode, Gray Matters şi 7 Semne. Evenimentul a comemorat cele 64 de victime ale incendiului.
Pe 30 octombrie 2015, formaţia rock Goodbye to Gravity îşi lansa cel de-a doilea album, „Mantras of War”, printr-un concert în Colectiv. În urma incendiului care a izbucnit în clubul bucureştean şi-au pierdut viaţa patru dintre cei cinci membri ai trupei, alături de jurnalişti şi fani. În afara celor 64 de tineri decedaţi, peste 160 de oameni au fost răniţi în incendiu.