Dirijorul german, director general al Staatsoper Unter den Linden Berlin, dirijor principal al Staatskapelle Dresden şi unul dintre invitaţii Festivalului Internaţional George Enescu în 2015, se va afla pentru a doua oară la pupitrul filarmonicii din Viena pentru tradiţionalul concert de început de an, după ediţia din 2019.
Şeful de orchestră în vârstă de 64 de ani va conduce un program cu lucrări de Johann, Eduard, Josef şi Johann Strauss senior, dar şi creaţii compuse de alţi vienezi îndrăgostiţi de vals: Karl Komzák, Joseph Hellmesberger, Carl Michael Ziehrer Wiener şi Hans Christian Lumbye.
Iar pentru că lumea muzicală va aniversa 200 de ani de la naşterea lui Anton Bruckner în 2024, Christian Thielemann va aduce în premieră absolută în programul Concertului de Anul Nou un cadril din creaţia marelui simfonist austriac.
Citește și: „Calculatorul morții” are o precizie de aproape 80%. Poți afla când vei muri
Momentele dansante ale Baletului de Stat vienez se vor desfăşura în decorul fascinant de la Kaiservilla Bad Ischl, viitoarea Capitală Culturală Europeană Bad Ischl Salzkammergut, dar şi la castelul renascentist Rosenburg, în coregrafia italianului Davide Bombana şi în costumele create de designerul austriac Susane Bisovsky.
Regizorul Michael Beyer este cel care va coordona imaginea spectacolui filmat cu 17 camere şi televizat în aproape 100 de ţări din întreaga lume, cu un public estimat la aproximativ 50 de milioane de telespectatori.
În România, Concertul de Anul Nou de la Viena va fi comentat pentru TVR şi anul acesta de Cătălin Sava, muzicolog şi jurnalist.
Concertul de Anul Nou de la Viena va putea fi văzut şi la TVR Cultural ]n 1 ianuarie, de la ora 19.00.