UPDATE 16.20: Trei nume de cardinali se află pe lista scurtă a „favoriţilor” la succesiunea lui Benedict al XVI-lea.
UPDATE 15:41 Capela Sixtină este pregătită pentru găzduirea Conclavului. Celebra şi sublima Capelă Sixtină, un adevărat centru al Vaticanului, a fost amenajată, aşa cum se întâmplă de fiecare dată, pentru a găzdui Conclavul celor 115 cardinali ce îl vor alege pe al 266-lea succesor al Sfântului Petru, relatează AFP.
UPDATE 15:39 Cardinalii vor locui, pe durata Conclavului, în reşedinţa Sfânta Marta. Reşedinţa Sfânta Marta, unde sunt cazaţi cei 115 cardinali reuniţi pentru alegerea noului papă, începând de marţi, este un fost azil, aflat în apropiere de Capela Sixtină, reamenajat cu atenţie, însă cu un aer sobru, pentru a-i încuraja pe cardinali să se concentreze, relateză AFP.
UPDATE 12.00: Cardinalul Angelo Sodano, decanul Colegiului cardinalilor, în predica sa din cadrul slujbei „Pro eligendo romano pontifice”, i-a mulţumit lui Benedict al XVI-lea pentru „pontificatul său luminos” şi a afirmat că „cea mai mare operă de caritate este evanghelizarea”.
UPDATE ora 11.00: Mesa de „alegere” a viitorului papă, oficiată înaintea începerii conclavului, a început marţi la Bazilica Sfântul Petru, cu o procesiune a tuturor cardinalilor, atât electori, cât şi neelectori.
Ceremonia religioasă, cunoscută sub numele „pro eligendo pontefice”, a început la ora 9.00 GMT (11.00, ora României) cu un cânt gregorian, care marca intrarea în Biserică, un simbol al Papalităţii, a întregului Colegiu al Cardinalilor, electori şi fără drept de vot, care poartă mitre şi veşminte de culoarea purpurei, scrie Mediafax citând AFP.
Cei 115 cardinali electori şi cei aproximativ 100 de prelaţi ce au depăşit vârsta de 80 de ani şi nu participă la conclav şi-au scos mitra la apropierea de altar, după care au făcut o plecăciune. Ei s-au aşezat, ulterior, într-un arc de cerc, în jurul baldachinului lui Bernini, care se află deasupra mormântului Sfântului Petru.
Marţi după-amiaza, către ora 15.30 GMT (17.30, ora României), cei 115 cardinali electori se vor închide în Capela Sixtină, în cadrul conclavului care îl va alege pe succesorul lui Benedict al XVI-lea, după demisia sa spectaculoasă şi istorică, la 28 februarie.
Pe întreaga perioadă a alegerii noului papă, participanţii la Conclav vor dispune de un singur mijloc de comunicare cu lumea exterioară: fumul ce va ieşi de pe hornul ataşat de capelă, vizibil din piaţa Sf. Petru.
De două ori pe zi, în jurul prânzului (13.00, ora României) şi la ora locală 19.00, în cuptor vor fi arse buletinele de vot. Fumul negru va însemna că nu s-a reuşit alegerea unui papă, în timp ce fumul alb va semnifica faptul că a fost ales noul papă, cel de-al 266-lea Suveran Pontif, potrivit Agerpres.
Procedura se va încheia cu rostirea în limba latină de pe balconul bazilicii Sfântul Petru a sintagmei „habemus papam” (avem un papă), iar noul conducător al Bisericii Catolice va ieşi la balcon să salute mulţimea de credincioşi.
Duminică, circa 90 de persoane, dintre care majoritatea slujitori ai Vaticanului, au depus jurământul că nu vor divulga informaţii în perioada procedurii alegerii noului papă.
Votul secret va dura până când unul dintre candidaţi va acumula 77 de voturi – două treimi plus unu din voturile cardinalilor electori. După cel de-al 34-lea vot, în cazul în care nu se va stabili niciun câştigător, numărul candidaţilor va fi redus la doi.
Cu toate acestea, conform modificărilor făcute de papa Benedict al XVI-lea, pentru ca un candidat să câştige este nevoie de o majoritate calificată de două treimi.
După cum a explicat purtătorul de cuvânt Federico Lombardi, cardinalii ar putea să decidă să nu voteze chiar din prima zi a Conclavului. Dacă după ora 19.00 din hornul capelei nu va ieşi fum, va deveni clar că alegerea papei nu a avut loc marţi.
Citeşte şi Istoria Vaticanului în cifre: Cel mai lung conclav a durat DOI ANI şi NOUĂ LUNI