Concluziile Avocatului Poporului în cazul scandalului din Ditrău. „Conduita preotului a contribuit la aprofundarea conflictului”

Avocatul Poporului s-a sesizat în cazul celor doi muncitori din Sri Lanka, angajaţi la brutăria din localitatea Ditrău, privind o posibilă încălcare a drepturilor străinilor, garantate de Constituţie. Renate Weber a precizat că mare parte din conflict s-a derulat prin intermediul Facebook, iar "conduita neadecvată a preotului capelan din comunitate care, de asemenea, a contribuit la aprofundarea conflictului".
Romania TV
07 feb. 2020, 09:29

Scandalul a pornit în contextul în care "în localitatea Ditrău există un conflict local mai vechi de natură economică între societatea comercială AGM Eco Corporate SRL, pe de o parte, și câțiva foști angajați ai acesteia, pe de altă parte".

"Apariția celor doi cetățeni sri-lankezi a acutizat acest conflict și a condus la manifestări excesive și intolerante din partea mai mulor cetățeni. Un rol însemnat l-au jucat si lipsa de informație, dar și temerile nefondate ale localnicilor referitoare la statutul cetățenilor străini angajați în cadrul agentului economic. Nu în ultimul rând, reținem conduita neadecvată a preotului capelan din comunitate care, de asemenea, a contribuit la aprofundarea conflictului", se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului. 

Citește și: Protestul din Ditrău, o nemulţumire a localnicilor împotriva patronului brutăriei! Presa locală maghiară acuză

Renate Weber menţionează că "mare parte din conflict s-a derulat prin intermediul unei cunoscute rețele de socializare, fapt ce a condus la propagarea acestuia în mediul online".

"În timpul anchetei efectuate de reprezentantii Avocatului Poporului, în adrul discuțiilor purtate cu persoane din comunitatea locală, cu patronii brutăriei, cu cei doi muncitori din Sri Lanka, au constatat că situația se calmase, comunitatea regreta ca s-a ajuns într-o situație nedorită, cei doi muncitori se simțeau în siguranță și continuau să vină la lucru", menţionează Avocatul Poporului.

Reprezentanții instituției Avocatul Poporului au constatat că primarul localității Ditrău "a gestionat corespunzător situația și a depus toate diligențele în vederea evitării escaladării conflictului".

"Primarul din localitate a inițiat un dialog cu cadre universitare de la Universitatea Babeș-Bolyai în vederea elaborării unor campanii de informare referitoare la prevenirea și combaterea fenomenelor sesizate", mai precizează reprezentanţii instituţiei.

Avocatul Poporului a amintit că are în curs de elaborare un raport special privind Discursul Instigator la Ură, care va aborda pune inclusiv pe chestiunea lipsei de rglementare a mediului online cu privire la manifestările instigatoare la ură.

Citeşte şi: Cazul Ditrău nu este singurul! Alte trei cazuri au fost confirmate: "Lucrurile astea se întâmplă peste tot în ţară"

Reamintim că, săptămâna trecută, aproximativ 200 de localnici s-au adunat în faţa primăriei din Ditrău, nemulţumiţi că fabrica de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka.

În urma acestor proteste, cei doi muncitori din Sri Lanka au fost scoși din procesul de producție, dar patronii brutăriei s-au răzgândit ulterior. Patronii susțin că a fost vorba despre o „neînțelegere", deoarece comunicatul a fost scris doar în maghiară, nu și în română. CNCD s-a autosesizat în acest caz.

Citeşte şi: Brutăria din Ditrău, amendată cu 10.000 lei de ITM

Scandalul a pornit în contextul în care „în localitatea Ditrău există un conflict local mai vechi de natură economică între societatea comercială AGM Eco Corporate SRL, pe de o parte, și câțiva foști angajați ai acesteia, pe de altă parte”.

Apariția celor doi cetățeni sri-lankezi a acutizat acest conflict și a condus la manifestări excesive și intolerante din partea mai mulor cetățeni. Un rol însemnat l-au jucat si lipsa de informație, dar și temerile nefondate ale localnicilor referitoare la statutul cetățenilor străini angajați în cadrul agentului economic. Nu în ultimul rând, reținem conduita neadecvată a preotului capelan din comunitate care, de asemenea, a contribuit la aprofundarea conflictului”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului. 

Citește și: Protestul din Ditrău, o nemulţumire a localnicilor împotriva patronului brutăriei! Presa locală maghiară acuză

Renate Weber menţionează că „mare parte din conflict s-a derulat prin intermediul unei cunoscute rețele de socializare, fapt ce a condus la propagarea acestuia în mediul online”.

„În timpul anchetei efectuate de reprezentantii Avocatului Poporului, în adrul discuțiilor purtate cu persoane din comunitatea locală, cu patronii brutăriei, cu cei doi muncitori din Sri Lanka, au constatat că situația se calmase, comunitatea regreta ca s-a ajuns într-o situație nedorită, cei doi muncitori se simțeau în siguranță și continuau să vină la lucru”, menţionează Avocatul Poporului.

Reprezentanții instituției Avocatul Poporului au constatat că primarul localității Ditrău „a gestionat corespunzător situația și a depus toate diligențele în vederea evitării escaladării conflictului”.

„Primarul din localitate a inițiat un dialog cu cadre universitare de la Universitatea Babeș-Bolyai în vederea elaborării unor campanii de informare referitoare la prevenirea și combaterea fenomenelor sesizate”, mai precizează reprezentanţii instituţiei.

Avocatul Poporului a amintit că are în curs de elaborare un raport special privind Discursul Instigator la Ură, care va aborda pune inclusiv pe chestiunea lipsei de rglementare a mediului online cu privire la manifestările instigatoare la ură.

Citeşte şi: Cazul Ditrău nu este singurul! Alte trei cazuri au fost confirmate: „Lucrurile astea se întâmplă peste tot în ţară”

Reamintim că, săptămâna trecută, aproximativ 200 de localnici s-au adunat în faţa primăriei din Ditrău, nemulţumiţi că fabrica de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka.

În urma acestor proteste, cei doi muncitori din Sri Lanka au fost scoși din procesul de producție, dar patronii brutăriei s-au răzgândit ulterior. Patronii susțin că a fost vorba despre o „neînțelegere”, deoarece comunicatul a fost scris doar în maghiară, nu și în română. CNCD s-a autosesizat în acest caz.

Citeşte şi: Brutăria din Ditrău, amendată cu 10.000 lei de ITM

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Senzația verii: Se lansează cel mai picant burger. Avem și rețeta
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Opt persoane și-au pierdut viața într-un incendiu devastator într-un centru comercial din Zigong, China
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'