Concluziile Comisiei Europene după 18 luni de pandemie. Noi măsuri luate de UE

Comisia Europeană a prezentat marţi primele concluzii desprinse în urma pademiei de coronavirus. Pornind de la aceste concluzii, CE îşi propune să îmbunătăţească acţiunile întreprinse la nivelul UE şi la nivel naţional, pentru a contribui la o mai bună anticipare a riscurilor la adresa sănătăţii publice şi a îmbunătăţi planificarea pentru situaţii neprevăzute.
Filip Stan
15 iun. 2021, 22:35
Concluziile Comisiei Europene după 18 luni de pandemie. Noi măsuri luate de UE
Concluziile Comisiei Europene după 18 luni de pandemie. Noi măsuri luate de UE

Concluziile Comisiei Europene după 18 luni de pandemie. Comisia Europeană a prezentat 10 concluzii care se concentrează asupra aspectelor de ameliorat şi asupra acţiunilor care pot fi realizate mai bine în viitor. Cele zece concluzii nu sunt exhaustive, ci oferă o primă imagine de ansamblu asupra măsurilor care trebuie luate imediat în beneficiul tuturor europenilor.

Concluziile Comisiei Europene după 18 luni de pandemie

Detectarea mai rapidă şi îmbunătăţirea reacţiilor necesită o supraveghere sanitară temeinică la nivel mondial şi un sistem european îmbunătăţit de colectare a informaţiilor cu privire la pandemii. UE ar trebui să joace un rol de motor al eforturilor de elaborare a unui nou sistem global de supraveghere, solid şi bazat pe date comparabile. În 2021 va fi lansat un sistem european de colectare a informaţiilor privind pandemiile nou şi îmbunătăţit.

Punerea la dispoziţie a unor avize ştiinţifice mai clare şi mai coordonate ar facilita deciziile politice şi comunicarea publică. Până la sfârşitul anului 2021, UE ar trebui să numească un epidemiolog-şef european şi să instituie o structură de guvernanţă corespunzătoare.

O pregătire mai bună necesită investiţii, control şi revizuiri constante. Comisia Europeană ar trebui să elaboreze un raport anual privind stadiul pregătirii.
Este necesar ca instrumentele de urgenţă să fie puse la dispoziţie mai rapid şi să fie mai uşor de activat. UE ar trebui să stabilească un cadru pentru activarea unei stări de urgenţă pandemică la nivelul UE şi un set de instrumente pentru situaţii de criză.

Citeşte şi Ministrul Sănătăţii a început pregătirele pentru valul patru al pandemiei: Tot ce ne dorim e să nu aibă intensitate mare!

Măsurile coordonate ar trebui să devină un reflex pentru Europa. Uniunea Europeană a sănătăţii ar trebui să fie adoptată rapid, înainte de sfârşitul anului, iar coordonarea şi metodele de lucru ar trebui consolidate între instituţii.

Sunt necesare parteneriate public-privat şi lanţuri de aprovizionare mai puternice pentru a asigura fluxul de echipamente şi medicamente critice. O autoritate pentru pregătire şi răspuns în caz de urgenţă sanitară (HERA) ar trebui să fie operaţională până la începutul anului 2022 şi ar trebui instituit cât mai curând posibil un proiect important de interes european comun în domeniul sănătăţii, pentru a permite inovaţiile revoluţionare în domeniul farmaceutic. Graţie instrumentului „EU FAB”, UE ar urma să dispună de suficiente capacităţi mobilizabile în orice moment pentru a produce între 500 şi 700 de milioane de doze de vaccin pe an, jumătate din aceste doze putând fi puse la dispoziţie în primele 6 luni ale unei pandemii.

O perspectivă paneuropeană este esenţială pentru accelerarea, extinderea şi eficientizarea cercetării clinice. Ar trebui instituită o platformă a UE pentru studii clinice multicentrice la scară largă.

Capacitatea de a face faţă unei pandemii depinde de realizarea unor investiţii permanente şi sporite în sistemele de sănătate. Statele membre ar trebui să fie sprijinite pentru a consolida rezilienţa globală a sistemelor de sănătate, ca parte a investiţiilor pentru redresare şi rezilienţă.

Prevenirea, pregătirea şi răspunsul în caz de pandemie reprezintă o prioritate generală pentru Europa. UE ar trebui să continue să fie un motor al reacţiei la nivel mondial, în special prin intermediul COVAX, şi să consolideze arhitectura securităţii sanitare mondiale, asumându-şi un rol principal în ceea ce priveşte întărirea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Totodată, ar trebui dezvoltate, parteneriate de pregătire pentru pandemii cu parteneri-cheie.

Ar trebui pusă la punct o abordare mai coordonată şi mai sofisticată în ceea ce priveşte combaterea prezentării de informaţii eronate şi a dezinformării.

Raportul privind primele concluzii desprinse în urma pandemiei de COVID-19 va reprezenta o bază pentru discuţia liderilor din cadrul Consiliului European din iunie. Documentul va fi prezentat Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene şi va fi urmat de măsuri concrete ale Comisiei în a doua jumătate a anului 2021.

„Reacţia globală a UE în faţa pandemiei a avut o anvergură fără precedent şi s-a produs în timp record, demonstrând importanţa cooperării în Europa. Împreună, am realizat ceea ce niciun stat membru al UE nu ar fi putut face de unul singur. În acelaşi timp, însă, am învăţat ce funcţionează bine şi ce am putea ameliora în situaţia unor pandemii viitoare. Acum trebuie să transformăm lecţiile învăţate în schimbări”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Citeşte şi MERS-CoV, virusul care ar putea declanşa o nouă pandemie. Care sunt simptomele

„În ciuda faptului că politica în domeniul sănătăţii la nivel european se află încă la început, răspunsul UE în faţa pandemiei a fost amplu şi a inclus o gamă largă de iniţiative fără precedent care au fost concepute şi puse în practică în timp record. Am acţionat cu rapiditate, ambiţie şi coerenţă. Acest lucru a fost posibil şi datorită solidarităţii fără precedent demonstrate între instituţiile UE, care au asigurat un răspuns unitar din partea Uniunii. Este o lecţie preţioasă, din care trebuie să învăţăm în continuare. Nu este însă momentul să ne relaxăm. Astăzi, identificăm domenii specifice în care ştim deja că putem şi trebuie să facem mai mult pentru a asigura în viitor un răspuns mai eficace în materie de sănătate. Această criză poate fi un catalizator pentru continuarea integrării europene în domenii în care este extrem de necesară.”, a precizat Vicepreşedintele pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas.

Comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară consideră că trebuie să transformăm această criză sanitară fără precedent într-o oportunitate de a reconstrui pe baze mai solide.

”Principala concluzie desprinsă în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19 este că trebuie să transformăm soluţiile ad-hoc utilizate pentru a face faţă crizei în structuri permanente care ne vor permite să fim mai bine pregătiţi în viitor. Trebuie să instituim cât mai curând posibil o Uniune Europeană a sănătăţii puternică. În faţa unei noi pandemii sau ameninţări la adresa sănătăţii publice nu avem timp de pierdut. Măsurile de urgenţă trebuie să devină capacitate structurală. Solidaritatea, responsabilitatea, efortul comun la nivel european în faţa ameninţărilor care ne afectează pe toţi în egală măsură – iată ceea ce ne va susţine în această criză şi în cele care vor mai veni”, a subliniat ea, potrivit News.ro. 

 

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Insula din Grecia mai ieftină decât Mykonos sau Santorini. Nu mulți români au auzit de ea
Capital.ro
Înregistrare și declarație la ANAF. Fiscul nu mai permite evitarea plății. Ordin până pe 31 decembrie
Playtech.ro
Mișcarea „istorică” făcută de Prințul William la funeraliile Papei Francisc. Viitorul rege a avut o reacție senzațională, abia acum s-a aflat
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Pedepse de neevitat pentru șoferi. Nu mai ai ce face cu mașina
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permis de conducere 2025. Șoferii amendați pe loc din cauza permisului. NU se ține cont că e valabil
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ea este Andreea Cristiana, eleva de clasa a XI-a din Iași care s-a speriat de un urs și s-a înecat în Lacul Frumoasa din Harghita
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Cel mai nou sondaj pentru alegerile prezidențiale. Scade diferența dintre primii doi candidați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster