Concluziile Corpului de Control al ministerului Sănătăţii la INML în cazul Alexandrei Măceşanu VEZI DOCUMENTUL

Raportul Corpului de Control al Ministrului Sănătăţii privind INML a fost finalizat. Verificările au fost dispuse de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, după ce Alexandru Cumpănaşu, unchiul Alexandrei, a depus o solicitare în acest sens. Potrivit unor surse din cadrul anchetei, citate de România TV, DIICOT a cerut de la bun început ca toate oasele ridicate sa fie expertizate, iar IML a luat la expertizat doar câteva dintre ele. După ce a primit în scris raportul, Alexandru Cumpănașu a anunţat că va depune o plângere penală împotriva INML.
Romania TV
23 aug. 2019, 08:39
Concluziile Corpului de Control al ministerului Sănătăţii la INML în cazul Alexandrei Măceşanu VEZI DOCUMENTUL

Potrivit raportului întocmit de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii în urma „acţiunii de documentare” făcute la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) „Mina Minovici” din Bucureşti, publicat de Alexandru Cumpănaşu pe pagina de Facebook, au fost analizate toate procedurile operaţionale de lucru ale structurilor din cadrul INML. De asemenea, au fost analizate şi rezultatele analizelor făcute, iar din documente rezultă că procedurile expertizei antropologice, în cazul Alexandra Măceşanu, au fost respectate.

„Chiar dacă gradul înaintat de fragmentare, distrugere şi fragilitate a probelor din acest caz a implicat o dificultate ridicată în realizarea obiectivelor etapelor mai sus menţionate, expertiza a fost elaborată, redactată şi remisă în 5 zile lucrătoare”, se arată în raport.

În document se precizează şi care au fost etapele de lucru în acest caz. Prima etapă a fost cea de eşantionare, în care sunt selectate acele probe de ţesut osos care să se preteze calitativ şi cantitativ la analiza genetică. Această analiză vine în continuarea examinării antropologice şi presupune întocmirea unei documentaţii specifice, inclusiv fotografice. Etapa a doua este de prelucrare primară a eşantioanelor de os şi constă în şlefuirea, uscarea, măcinarea în mediu de azot lichid pentru obţinerea de pulbere fină de material osos. Etapa următoare este cea de extracţie propriu-zisă a ADN din pulberea de os şi are o durată de 2-3 ore, cu menţiunea că procedura este precedată de o altă etapă de decalcifiere cu durata de 2 pânnă la 4 zile. Urmează, apoi, etapele de analiză li concluziile care pot fi trase în 5-7 zile.

În ceea ce priveşte procedura operaţională de laborator expertiza medico-legală prin examen ADN, expertiza genetică judiciară, în raport se precizează faptul că însumate, etapele unui protocol de analiză genetică a probelor de os durează aproximativ 5-7 zile de lucru, termen care a fost respectat.

În ceea ce priveşte procedura de comunicare, au fost verificate reglementările din regulamentul intern al institutului, regulamentul de organizare şi funcţionare al institutului şi procedura operaţională privind accesul la informaţii de interes public. Astfel, angajaţilor INML le este interzis să facă declaraţii, să dea publicităţii în presă informaţii/articole/documente referitoare la INML „Mina Minovici” Bucureşti fără avizul structurii de specialitate, cu excepţia celor de interes public.

„S-a constatat faptul că la nivelul INML nu există un compartiment de Relaţii cu Presa şi nici nu este desemnată o persoană cu atribuţii în acest sens, drept pentru care a fost dispusă măsura desemnării unei persoane din cadrul INML care să aibă atribuţii în comunicarea informaţiilor de interes public, în condiţiile legii”, scrie în raport.

În concluzii se arată că „în legătură cu informaţiile contradictorii apărute «pe surse» nu a fost posibilă identificarea persoanelor care au dezvăluit date/documente cu privire la realizarea expertizelor medico-legale” şi a fost dispusă măsura desemnării unei persoane din cadrul INML care să aibă atribuţii în comunicarea informaţiilor de interes public, în condiţiile legii.

„În această de acţiune de documentare nu au fost identificate elemente de încălcare a procedurilor de lucru în ceea ce priveşte analizarea probelor primite de către INML de la unitatea de parchet”, scrie în concluziile raportului făcut de Corpul de control al Ministerului Sănătăţii.

Raportul Corpului de Control al Ministrului Sănătăţii privind INML a fost făcut public de Alexandru Cumpănaşu. Raportul arată că s-a făcut un nou test pentru Alexandra Măceşanu despre care nimeni nu a ştiut. Mai exact, s-au cerut noi probe ADN în cazul Alexandrei, dar rezultatele au fost ținute la secret. Nici familia Alexandrei nu a știut nimic despre această a doua expertiză, dar bănuiește că ar putea fi vorba despre petele de sânge descoperite în casa lui Gheorghe Dincă.

„8 august – unitatea de parchet solicită supliment expertiză în cazul Alexandrei

12 augus t- IML transmite rezultatul nou în cazul Alexandrei

13 august – 14 august – finalizare expertiză antropologică pe probele din lizieră

16 august – probele trimise pentru analize suplimentare”

Sursa: Raport MS în urma controlului la INML

„Este un raport tipic administrativ. Dar din punctul meu de vedere conține sufieciente elemente care să mă pună pe gânduri. L-am citit de trei ori și pot să vă spun câteva aspecte:

1. Nu aveau niciun fel de competențe de a comunica public date despre ceea ce au făcut în cadrul INML. Cu toate acestea au comunicat dând informații false și intoxicând o mare parte din mass-media cu privire la rezultatele pe care știți că le-am contestat.

2. Faptul că în regulamentul lor că nu au pus de a comunica public. Este un lucru grav și am înțeles că și ministerul Sănătății a sesizat acest lucru. În același timp am observat cronologia pe care am văzut-o cu privire la aceste expertize pe care le-au realizat. Mă pune pe gânduri: ori minte Parchetul, ori mint ei, dar măcăr ei au venit cu un document oficial, de la Parchet încă aștept. Familia, noi, nu am fost informați de nimeni. Adică acest document, devoalează un lucru foarte grav. Dacă DIICOT nu a informat familia cu privire la ce s-a greșit e foarte grav.

Pe baza acestui raport, voi solicita în mod foarte clar, luni, Parchetul General, demararea unei anchete penale cu privire la această comunicare de informații false. S-au scurs informații”, a spus Alexandru Cumpănașu la Antena3.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce este laptele UHT vândut în supermarketuri, de fapt. Mulți români îl cumpără fără să știe
Capital.ro
Americanii cutremură România. Au dezvăluit marele secret din spatele lui Călin Georgescu
Playtech.ro
Trecerea pe sub masă în Vinerea Mare. Ce semnifică și cum să treci corect pentru a primi binecuvântare
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
De la ce părinte moștenesc copiii inteligența și cine le transmite trăsăturile emoționale și forța fizică
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Doliu în lumea filmului. A dispărut o actriță populară peste tot
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
BREAKING NEWS Un microbuz s-a scufundat în Dunăre! S-a activat Planul Roșu de Intervenție
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interzis la tranzacții cu numerar. Se deschide obligatoriu cont la bancă. ANAF a început controlul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
Ce se întâmplă cu facturile la energie după 1 iulie. Anunțul care vizează milioane de români
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Fără mocănițe în Maramureș? Proiectul de lege care va desființa călătoriile cu faimosul tren