Prima măsură anunţată de Guvern pentru crearea de locuri de muncă este anunţată în octombrie. Este vorba de facilităţi pentru firmele care angajează şomeri cu vârsta de până la 25 de ani sau peste 55 de ani.
De asemenea, de la 1 ianuarie 2013, firmele care au afaceri anuale mai mici de 500.000 de euro vor plăti TVA doar la încasarea facturii şi nu la emiterea ei, ca în prezent.
„Aceasta se va aplica efectiv, datorită necesităţii unor pregătiri metodologice, de la 1 ianuarie 2013. S-a agreat punerea în aplicare începând cu octombrie a unui pachet de măsuri privind stimularea creării de noi locuri de muncă şi, de asemenea, încurajarea prin deductibilitate fiscală crescută a cheltuielilor de cercetare şi dezvoltare ale agenţilor economici. Pe partea de cheltuieli bugetare s-au asigurat sume suplimentare la nivelul autorităţilor locale în vederea onorării obligaţiilor către persoanele cu dizabilităţi, precum şi pentru plata arieratelor, respectiv datorii restante ale autorităţilor locale către diverşi furnizori şi diverşi creditori”, a declarat ministrul Finanţelor Florin Georgescu.
Guvernul a obţinut de la FMI acceptul pentru a amâna introducerea coplăţii în sistemul medical. Reprezentanţii Executivului au solicitat acest lucru pe motiv că negocierile cu asociaţiile profesionale ale medicilor şi ale pacienţilor vor dura foarte mult.
În urma discuţiilor cu reprezentanţii FMI, companiile petroliere vor trebui să plătească un impozit suplimentar. Guvernul urmează să stabilească împreună cu FMI detaliile supraimpozitării.
Guvernul a convenit cu Fondul şi un nou calendar al privatizării companiilor de stat. Primele companii care vor intra în acest proces sunt Transgaz şi Oltchim, iar TAROM şi CFR marfă vor fi privatizate până la sfârşitul acestui an.
Există şi veşti mai puţini bune: se anunţă negocieri dure în luna noiembrie pe bugetul pe 2013, în condiţiile în care guvernul vrea să introducă două măsuri importante anul viitor. Guverul vrea să scadă TVA-ul la alimente la 9% şi să introducă impozitul progresiv pe venit.
„Aş spune că s-au încheiat cu succes negocierile cu partenerii noştri internaţionali – Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială – privind angajamentele asumate de România pentru cea de-a şasea revizie a acordului cu instituţiile financiare internaţionale, respectiv modul cum ne-am îndeplinit performanţele economice şi financiare la finele lunii iunie. De asemenea, scrisoarea de intenţie, documentele negociate, prevăd obiectivele pentru următoarea perioadă de timp, deci trei luni, până la 30 septembrie”, a declarat sâmbătă seară la încheierea discuţiilor cu reprezentanţii instituţiilor internaţionale ministrul Finanţelor, Florin Georgescu.