Tribunalul Bucureşti a respins, pe 7 iunie, propunerea de arestare preventivă înaintată de procurorii DNA pentru vicepreşedintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu, directorul Enel Florin Gugu şi Gheorghe Ciubotaru, asociat al unei firme, cercetaţi într-un dosar de corupţie. În motivarea deciziei se arată că materialul înaintat de Parchet nu relevă existenţa unor probe sau măcar a unor indicii temeinice privind infracţiunile pentru care sunt cercetaţi.
„Judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că materialul probator administrat până la acest moment procesual, nu relevă existenţa unor probe şi nici chiar existenţa unor indicii temeinice, din care să rezulte presupunerea rezonabilă că inculpaţii au săvârşit infracţiunile pentru care sunt cercetaţi. (…) În condiţiile în care nu au fost audiaţi factorii de decizie din cadrul ENEL sau reprezentanţii SC E.I., persoanele implicate în atribuirea celor două contracte ori în lipsa unui act de control, concluzia Parchetului privind caracterul necuvenit al foloaselor obţinute (…) este pur speculativă şi nesusţinută de materialul de urmărire penală”, se arată în motivarea instanţei.
Cele trei persoane cercetate în dosar au fost reţinute pe 5 iunie de procurorii DNA, pentru luare şi dare de mită. În ordonanţa de reţinere se arăta că există suspiciunea că, în 2013, Claudiu Dumbrăveanu a pretins şi obţinut de la Gugu Florin, director ENEL, foloase necuvenite pentru Electroalfa International SRL, al cărei asociat este Ciubotaru Gheorghe.
„Foloasele necuvenite constau în atribuirea a două contracte de execuție lucrări în valoare totală de 407.199,10 lei, în schimbul îndeplinirii, de către Dumbrăveanu Claudiu Sorin a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 și 3 octombrie 2013, a unor intervenții, în virtutea funcției, pentru avantajarea intereselor ENEL, și anume:
1. micșorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%,
2. majorarea unui spor de eficiență de la 25% la 50% și
3. informarea ENEL despre faptul că un control nu avea la bază o reclamație, ci era în programul anual de control”, se artă într-un comunicat al DNA.
Procurorii mai arată că: „În prima jumătate a anului 2013, inculpatul Dumbrăveanu Claudiu Sorin, având o funcție de decizie în cadrul ANRE, i-a pus în vedere inculpatului Gugu Florin, director ENEL că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, ENEL Distribuție Muntenia este pasibilă de sancțiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu această ocazie, Dumbrăveanu Claudiu Sorin a condiționat micșorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (în loc de 6%, reprezentând o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC ElectroAlfa International SRL în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea, de către ENEL, a unor contracte de lucrări sau de achiziție echipamente cu această societate”.
„În cursul lunii mai 2013, ENEL inițiase procedurile interne pentru stabilirea cerințelor de participare a ofertanților la atribuirea contractului „Antrepriza lucrărilor în rețelele de medie tensiune aparținând filialelor Banat și Dobrogea ale ENEL”, printre ofertanți regăsindu-se Electroalfa International SRL, conform declarației privind participanții din 5.08.2013. În acest context, Gugu Florin a promis că va ține cont de solicitarea lui Dumbrăveanu Claudiu Sorin, sens în care a avut întâlniri cu reprezentanții SC ElectroAlfa International SRL, cu care a stabilit atribuirea în viitorul apropiat a unor contracte, deși aceștia practicau prețuri peste cele ale pieței în domeniu.
Din probele administrate a reieșit că Dumbrăveanu Claudiu Sorin a contribuit în mod esențial la reducerea sancțiunii de la 6% la 1,3%, precum și a perioadei de aplicare a acesteia, respectiv doar până la finele anului 2013. Aceste aspecte au fost stabilite în cadrul ședinței din 21.06.2013 a Comitetului de Reglementare al ANRE, în care Dumbrăveanu Claudiu Sorin avea calitatea de membru, cu drept de vot. Ulterior, Dumbrăveanu Claudiu Sorin a continuat să acorde sprijin către ENEL, în varii modalități, în baza înțelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte către firma Electroalfa Intenational”, se mai arată în comunicat.
Potrivit înțelegerii dintre Dumbrăveanu Claudiu Sorin și Gugu Florin, între ENEL Distribuție Dobrogea și Asociația compusă din Electroalfa International și alte două firme au fost încheiate la 8.11.2013 Acordurile Cadru de Execuție a două lucrări, iar la 10.01.2014 între ENEL Distribuție Dobrogea și SC Electroalfa International SRL au fost încheiate două contracte subsecvente pentru execuția de lucrări.
Un contract are ca obiect modernizarea unor linii de tensiune din județul Călărași, fiind în valoare de 277.600,66 lei. Lucrarea a fost subcontractată în proporție de 30% de Electroalfa unei alte firme, însă din obiectul contractului rezultă că lucrarea a fost subcontractată integral.
Al doilea contract are ca obiect modernizarea unor instalații electrice din municipiul Călărași, fiind în valoare de 129.598,44 lei. Lucrarea a fost subcontractată în proporție de 30% de Electroalfa, dar din obiectul contractului rezultă că lucrarea a fost subcontractată integral.