Concluziile şocante ale unui nou studiu: consumul de apă potabilă poate creşte riscul de cancer

Un consum mai mare al unui contaminant "comun" din apa potabilă ar putea să vă facă de trei ori mai probabil să dezvoltați o tumoare agresivă la prostată, potrivit unei noi cercetări.
Filip Stan
10 mart. 2023, 20:12
Concluziile şocante ale unui nou studiu: consumul de apă potabilă poate creşte riscul de cancer

Cercetările sugerează din ce în ce mai mult că riscul de cancer este modificabil. În timp ce vinovații evidenți care pot deschide calea dăunătoare către această afecțiune mortală includ fumatul și alcoolul, o nouă cercetare propune în mod surprinzător că și apa potabilă ar putea fi de vină.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor afirmă că ”a bea suficientă apă în fiecare zi este important pentru sănătatea dumneavoastră”. Dar studiul, publicat în revista Environmental Health Perspectives, a constatat că ingestia de nitrați pe parcursul vieții adulte a unei persoane prin consumul de apă potabilă de la robinet și îmbuteliată ar putea fi un factor de risc pentru cancerul de prostată. Din fericire, o dietă sănătoasă ar putea oferi o mână de ajutor.

Ce compuşi nocivi conţine apa potabilă

Scopul studiului condus de Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal) a fost de a evalua dacă există o legătură între ingestia de nitrați și trihalometani (THM) din apă și riscul de cancer de prostată, potrivit DC Medical.

Nitrații și THM-urile sunt doi dintre cei mai comuni contaminanți din apa potabilă. Nitrații provin adesea din îngrășăminte agricole și din gunoiul de grajd provenit din creșterea intensivă a animalelor, fiind spălați în acvifere și râuri prin intermediul precipitațiilor.

În plus, THM-urile sunt produse secundare ale dezinfecției apei – compuși chimici care se formează după ce apa potabilă este dezinfectată, de obicei cu clor.

În timp ce în cazul nitraților singura cale de pătrundere este ingestia, THM-urile pot fi, de asemenea, inhalate și absorbite prin piele în timp ce se face duș, se înoată în piscine sau se spală vasele, arată Express.

Expunerea pe termen lung la THM-uri a fost asociată anterior cu un risc crescut de cancer de vezică urinară, dar dovezile au rămas foarte limitate.

Acest studiu a evaluat posibila legătură analizând 697 de bărbați cu cancer de prostată în spitale spaniole între 2008 și 2013, inclusiv 97 de tumori agresive.

Citeşte şi: Alertă medicală în Europa! Două bacterii extrem de periculoase nu mai răspund la antibioticele utilizate până acum

Echipa de cercetători a inclus, de asemenea, un grup de control format din 927 de bărbați cu vârste cuprinse între 38 și 85 de ani care nu fuseseră diagnosticați cu cancer la momentul studiului.

Cercetătorii au estimat expunerea medie la aceste substanțe chimice pe baza locului în care au locuit participanții și a tipului de apă pe care au băut-o de-a lungul vieții lor.

Îngrijorător este faptul că rezultatele au arătat că, cu cât consumul de nitrați era mai mare, cu atât mai mare era asocierea cu cancerul de prostată.

Participanții cu o ingestie mai mare de nitrați din apă, care a fost marcată ca fiind o medie de peste 14 mg pe zi de-a lungul vieții, au fost de 1,6 ori mai predispuși să dezvolte un cancer de prostată de grad scăzut sau mediu și de aproape trei ori mai predispuși să dezvolte o tumoare de prostată agresivă.

”Riscurile asociate cu ingestia de nitrați din apă sunt deja observate la persoanele care consumă apă cu niveluri de nitrați sub nivelul maxim permis de directivele europene, care este de 50 mg de nitrați pe litru de apă. Deși aceste rezultate evidențiază o corelație între apă și cancerul de prostată, ele nu dovedesc o cauză.

A fi expus la nitrați prin intermediul apei potabile nu înseamnă că veți dezvolta cancer de prostată”, a declarat Donat-Vargas, autorul principal al studiului.

În plus, autorii studiului au precizat că această cercetare oferă doar primele dovezi ale asocierii, care vor trebui confirmate prin cercetări ulterioare.

Citeşte şi: Leguma care absoarbe tot zahărul din corp! Reduce greutatea și crește vitalitatea

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Județul din România, influențat de diverse culturi și civilizații, cu multe obiective turistice și peisaje naturale frumoase. Are un palat în stil secesionist și o cetate superbă
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Zelenski şi-a anunţat demisia! Renunţă la postul de preşedinte fără părere de rău. Avertisment pentru NATO
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Angajații care vor da teste scrise. Își pot pierde posturile
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Derapajul halucinant al unui medic din Râmnicu Vâlcea, la adresa pacienților: „O grămadă de țărani cocliți și analfabeți”
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Ploieștiul cere instituirea stării de alertă din cauza crizei gunoiului
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!