Actul normativ adoptat „conţine prevederi asupra cărora nu a existat nicio consultare cu partenerii sociali, patronate şi sindicate deopotrivă”, informează MEDIAFAX. Aceste prevederi „obligă în mod nerealist şi intempestiv toţi angajatorii din România să iniţieze negocieri colective pe parcursul a doar 30 de zile calendaristice pentru transferul contribuţiilor sociale şi de sănătate de la angajator la angajat, în ciuda faptului că efectele transferului acestor contribuţii nu au fost clarificate”, menţionează confederaţia patronală, într-un comunicat.
„Considerăm că prin măsurile menţionate se are în vedere de fapt un transfer incorect şi forţat de responsabilitate către angajatori şi sindicate pentru deciziile asumate unilateral de Guvernul României prin OUG nr. 79/2017, care produc efecte negative, atât asupra angajatorilor, cât şi asupra angajaţilor într-o perioadă în care nici unii, nici ceilalţi, nu pot anticipa magnitudinea acestor decizii”, mai arată CONCORDIA.
Confederaţia patronală atrage atenţia că în aceste condiţii „se creează premisele unor multiple conflicte colective de muncă, cu consecinţe greu de anticipat, putându-se ajunge şi la blocarea unor sectoare de activitate sau chiar a economiei în ansamblu”.
Argumentele invocate de angajatori sunt următoarele:
– Actul normativ conţine articolul VII asupra căruia nu a existat niciun fel de consultare prealabilă a partenerilor sociali. Acest articol nu a fost inclus în proiectul transmis către instituţiile avizatoare, cu atât mai puţin către Consiliul Economic si Social (CES);
– Proiectul transmis incomplet spre avizare către CES a primit aviz negativ;
– Noua formă a proiectului nu este însoţită de avizul de oportunitate emis de Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul şi nici de avizul Ministerului Justiţiei, Consiliul Legislativ a avizat proiectul OUG cu observaţii şi propuneri, subliniind inclusiv nerespectarea prevederilor constituţionale;
– Aşa cum a sesizat şi Consiliul Legislativ, textul de la art. VII este imprecis formulat, generând probleme de interpretare şi aplicare, ceea ce conduce la încălcarea principiului privitor la calitatea şi claritatea legii, exigenţă impusă în mod constant de Curtea Constituţională.
„În condiţiile unei lipse totale de transparenţă în adoptarea unor măsuri care nu sunt fundamentate pe un dialog social real şi pe un studiu de impact (necesare conform prevederilor Legii nr. 24/2000 privind tehnica legislativă)”, membrii CP CONCORDIA consideră că astfel de măsuri „destabilizează suplimentar dialogul social şi intensifică o situaţie de incertitudine şi lipsă de predictibilitate în raporturile de muncă şi în dezvoltarea mediului de afaceri”.
Ţinând cont de multitudinea de probleme evidenţiate mai sus, determinate de punerea în aplicare a OUG nr. 82/2017, cât şi de problemele de fond ce decurg din implementarea dispoziţiilor OUG nr. 79/2017 referitoare la transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, CP CONCORDIA solicită renunţarea la noul sistem impus unilateral prin cele două reglementări sau, cel puţin, prorogarea termenului de aplicare a acestora pentru a permite realizarea unui studiu de impact şi desfăşurarea unui proces real şi efectiv de consultare.