Senic Gross&Market, rețeaua de supermarketuri cu capital 100% românesc, va deschide primul magazin din București pe 12 decembrie, reprezentând extinderea substanțială a activității companiei.
Senic.ro este un supermarket de tip cash&carry unde pot fi cumpărate produse alimentare și nealimetare la prețuri mici, cu reduceri suplimentare la cumpărăturile en-gross.
În supermarket se pot face cumpărături atât pentru aprovizionarea pentru acasă, cât și pentru restaurante sau mici magazine, așa cum operează în prezent Metro sau Selgros.
Senic este o firmă 100% românească înființată în anul 1994 de Iuliana și Severică Cîmpeanu având că principal obiect de activitate importul, producția și distribuția la nivel national de produse alimentare și nealimentare, cu sediul central la Craiova.
Firma deține și fabrica Senic Quality din Drobeta, care produce dulciuri și produse sărate. Produsele proprii sunt comercializate atât în magazinele Senic Gross&Market cât și în magazine mici și medii, fiind furmizori de bază pentru multe dintre ele.
Cel de-al 11-lea magazin Senic din țară și primul din Capitală, care se află pe Strada Fizicienilor, nr 15, sector 3, București.
În prezent, rețeaua numără magazine situate în Sibiu, Caracal, Focșani, Mediaș, Slatina, Brașov, Pitești, Deva și Drobeta-Turnu Severin.
Ce promoţii sunt la inaugurare:
În 2023, Senic Com, al cărei obiect principal de activitate este intermedieri în comerțul cu produse alimentare, băuturi și tutun, a avut afaceri de 356,5 milioane de lei și un profit de 20,3 milioane de lei, la 363 de angajați.
Potrivit Termene.ro, Senic Prod a înregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 12,2 milioane de lei, în scădere cu 5,92%, în anul anterior.
De asemenea, Senic Brand Store, cu obiect de activitate principal intermedieri în comerțul cu produse alimentare, băuturi și tutun, a avut, în 2023, o cifră de afaceri de 5 milioane de lei și un profit net de 543.000 la un singur angajat.
Magazinul românesc La Cocoș, deținut de antreprenorii români Iulian și Gianina Nica, a fost cumpărat majoritar de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și fondurile de investiții CEECAT Capital și Morphosis Capital, astfel că acum nu mai este majoritar capital autohoton
Fondat în 2014, La Cocoș este un supermarket românesc de tip discount, care operează în prezent trei locații în Ploiești și București, la care se va adăuga una în Braşov. La Cocoș susține că a înregistrat o creștere anuală de 24% a vânzărilor între 2018 și 2022. În 2023, compania a înregistrat venituri de 200 de milioane de euro. La Cocoș spune că oferă aproximativ 10.000 SKU-uri (Stock Keeping Unit). Magazinul se adresează atât clienților B2C, cât și micilor afaceri B2B.
Planul vizează ca până în 2029, rețeaua să ajungă la un total de 15 magazine în diverse orașe din România. De asemenea, retailerul La Cocoş își propune să devină prima companie din comerțul alimentar autohton care va depăși pragul de 1 miliard de euro în vânzări anuale.
„Pot spune că am negociat cu investitorii poziția de director executiv (CEO), în cadrul căreia voi deține controlul și voi avea drept de veto în strategia de dezvoltare a companiei în următorii 5 ani, acest aspect fiind pentru mine o cerință mult mai importantă decât aceea de a rămâne acționar majoritar. Chiar dacă voi fi acționar minoritar cu 44%, împreună cu echipa mea vom deține controlul extinderii la nivel național, păstrând aceleași reguli de bază ale creșterii companiei ca și până acum: formatul, dimensiunile, aranjamentul produselor în magazine, afișajul prețurilor, precum și cel mai important element al creșterii de până acum, respectat cu sfințenie, și anume Politica de prețuri denumită ‘Biblia La Cocoș’.
Sigur, participația din partea investitorilor va fi una considerabilă. În cazul nostru, pentru a deschide încă 12 magazine în următorii 5 ani, vom avea nevoie de un buget de minim 6 milioane de euro pentru fiecare magazin. Mai exact, valoarea totală a investiției va fi de minim 6 milioane x 12 magazine = 72 milioane de euro, din care se va scădea profitul estimat pe care firma îl va genera în următorii 5 ani, aproximativ 20-25 de milioane de euro, rezultând o investiție netă de aproximativ 45-50 de milioane de euro, pe care investitorii au pregătit-o pentru următorii 5 ani.
Totuși, trebuie să ținem cont că este foarte important să înțelegem că această asociere ne va ajuta să accelerăm creșterea numărului de magazine în doar 5 ani, fata de 15 ani cat ne-ar fi luat daca am fi realizat dezvoltarea companiei si dacă am fi rămas 100% independenți. De altfel, și din partea investitorilor a existat aceeași cerință: ”Nu dorim să schimbăm nimic în companie, investim în experiența și rezultatele voastre de până acum… Noi nu ne pricepem la comerț, noi investim în antreprenor și în echipa care a condus compania până aici.’’
Aceeași condiție o impunem și noi: antreprenorul și echipa lui trebuie să conducă după aceleași reguli pe care le-a aplicat și până acum. Dezvoltarea și extinderea companiei la nivel național trebuie să urmeze aceleași reguli care au guvernat compania până acum.
Împreună cu echipa La Cocos, doresc să mulțumesc investitorilor pentru încrederea pe care ne-au acordat-o și pentru faptul că s-au alăturat acestui obiectiv ambițios!”, a declarat Iulian Nica, fostul acţionar majoritar al lanţului de magazine, pentru Observatorul Prahovean.