RAPORT: Concurenţa este ridicată în sistemul bancar, dar clienţii îndatoraţi sunt captivi

Sectorul bancar din România are un grad mic spre mediu de concentrare, ceea ce indică un grad relativ ridicat de concurență, însă nivelul ridicat de îndatorare a conduce la reducerea gradului de mobilitate a clienților, reiese din Raportul Consiliului Concurenței, intitulat 'Evoluția concurenței în sectoarele cheie 2015'.
Iulian Tudor
05 nov. 2015, 16:07
RAPORT: Concurenţa este ridicată în sistemul bancar, dar clienţii îndatoraţi sunt captivi

‘Situația sectorului bancar din perioada analizată indică o evoluție favorabilă din punct de vedere concurențial în sectorul bancar românesc. În ultimii 4 ani se observă o tendință de reducere a diferențialului dintre dobânda la credite și cea la depozite. De asemenea, indicii de concentrare arată un grad mic spre mediu de concentrare în sector. Creșterea restrictivității standardelor de creditare nu reprezintă în sine un element de îngrijorare privind concurența în sectorul bancar, dar coroborarea sa cu un nivel ridicat al gradului de îndatorare a clienților conduce la reducerea gradului de mobilitate a clienților. Așa cum se cunoaște, un nivel crescut al gradului de mobilitate a clienților este efectul unui mediu concurențial normal, iar scopul legislației de concurență, precizat și de art. 1 din Legea concurenței, îl reprezintă tocmai menținerea și stimularea concurenței și a unui mediu concurențial normal, în vederea promovării intereselor consumatorilor’, se arată în raportul Consiliului Concurenței, potrivit Agerpres.

Potrivit documentului, primele zece instituții de credit au avut cumulat o cotă de piață relativ constantă, între 77,8% și 78,4%, valoarea înregistrată la finalul anului 2014 fiind de 78,1%, în scădere față de anul 2013.

În plus, în perioada analizată, indicele de concentrare pe piață a scăzut semnificativ din 2008 în 2009, în perioada de început a crizei, după care aceasta s-a stabilizat. La finalul anului 2014, valoarea indicelui a fost cea mai scăzută din ultimii ani.

‘Aceste valori indică faptul că sectorul bancar are un grad mic spre mediu de concentrare, ceea ce indică un grad relativ ridicat de concurență. Cu toate acestea, pentru o interpretare mai bună a gradului de concurență trebuie analizați și alți indicatori, cum ar fi mobilitatea clienților bancari‘, mai reiese din raportul Concurenței.

Citeşte şi Bancherii se ajută în justiţie, împotriva clienţilor. ARB intervine în procesele privind creditele

În ceea ce privește gradul de concentrare, se observă o diferență mare între primii doi jucători și ceilalți, diferența care s-a erodat în timp.

Din punct de vedere al gradului de concentrare, putem spune că principalii doi jucători au pierdut cotă de piață în detrimentul următorilor. De asemenea, la finalul anului 2014, primii 7 jucători de pe piață dețineau împreună aproximativ 67% din piață, în timp ce următorii 33 dețineau aproximativ 33%’, se menționează în raport.

Potrivit documentului, primele două bănci mari, respectiv BCR și BRD, au avut în ultimii șase ani cote de piață cuprinse între 18 — 20% (BCR) și 14-16% (BRD). însă ambele sunt în scădere, și domină, în mod evident, mediul bancar românesc în fiecare categorie importantă (credite, depozite, active, capital).

‘A treia bancă este Banca Transilvania cu o cotă de piață de aproximativ 10%. Aceasta a achiziționat, anul acesta, Volksbank România, bancă care se situa la momentul achiziției pe locul 9 în topul băncilor. Următoarele bănci din punctul de vedere al dimensiunii (Raiffeisen Bank, UniCredit Bank și CEC Bank) au cote de piață aproape egale, situate între 7 — 8%, cote ce se păstrează relativ constante în perioada analizată. Cota de piață rămasă este foarte fragmentată între celelalte 34 de bănci’, se mai arată în raportul Consiliului Concurenței.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
E ilegal să semnezi documentul. Restricție pentru români. ANAF a început controlul
Playtech.ro
Cum obții cartea mașinii în 2025 în România. Acte necesare pentru obținerea Cărții de Identitate a Vehiculului (CIV)
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Zodia care trebuie să depună efort ca să rămână pe linia de plutire. Sunt puse la încercare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă impusă celor care plătesc cu cardul. Avertisment pentru cei care au renunțat la banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți