Posturi vacante de judecător la Înalta Curte. Care sunt condiţiile de participare la concurs

Concursul pentru ocuparea a 12 posturi vacante de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este organizat în perioada 4 ianuarie - 1 iunie, iar magistraţii care îndeplinesc condiţiile se pot înscrie până pe 20 ianuarie, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul CSM.
Iulian Tudor
04 ian. 2016, 14:35
Posturi vacante de judecător la Înalta Curte. Care sunt condiţiile de participare la concurs

Concursul pentru ocuparea a 12 posturi vacante de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) este organizat în perioada 4 ianuarie – 1 iunie, iar magistraţii care îndeplinesc condiţiile se pot înscrie până pe 20 ianuarie, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul CSM.

Au fost scoase la concurs câte patru posturi vacante de judecător la Secţia a II-a civilă, Secţia penală şi la Secţia de contencios administrativ şi fiscal, conform Consiliului Superior al Magistraturii.

Concursul constă într-o probă având ca obiect evaluarea actelor întocmite de candidaţi sau care privesc activitatea acestora, un interviu susţinut în faţa Plenului CSM şi o probă scrisă cu caracter practic în funcţie de specializarea secţiei. Astfel, candidaţii pentru Secţia a II-a Civilă vor susţine proba scrisă la drept civil, dreptul familiei şi la drept internaţional privat, cei pentru Secţia Penală la drept penal, iar cei pentru Secţia de contencios administrativ şi fiscal la drept administrativ, drept financiar şi fiscal şi dreptul muncii.

„La aceste materii se adaugă, pentru toate secţiile, procedura civilă sau procedura penală, în funcţie de specializarea judecătorului ori procurorului, determinată de Secţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru care candidează, precum şi jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. La elaborarea subiectelor pentru proba scrisă cu caracter practic se vor avea în vedere jurisprudenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi cea a Curţii Constituţionale”, se arată în anunţul publicat pe site-ul CSM.

Conform sursei citate, la concursul de promovare în funcţia de magistrat la instanţa supremă se pot înscrie judecătorii şi procurorii care au cel puţin gradul de curte de apel sau parchet de pe lângă curtea de apel, îndeplinesc condiţiile minime de vechime prevăzute de articolul 52 alineatul 3 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care la ultimele trei evaluări au avut calificativul „foarte bine” şi nu au fost niciodată sancţionaţi disciplinar.

Cererile de înscriere la concurs se pot depune la sediul CSM, până pe 20 ianuarie, iar pe 5 februarie va fi afişată lista finală a magistraţilor care îndeplinesc condiţiile de participare.

În perioada 28 martie- 5 aprilie vor fi dezbătute public lucrările candidaţilor, postate pe site-ul CSM, iar între 6 şi 25 aprilie va avea loc evaluarea acestora, publicarea rezultatelor evalării şi a raportului comisiilor de evaluare, scrie Mediafax.

În12 şi 13 mai candidaţii vor susţine interviul, iar în 22 mai proba scrisă. În 1 iunie vor fi publicate rezultatele finale ale concursului de promovare în funcţia de judecător la instanţa supremă.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Iustina și Cornel de la Insula Iubirii și-au botezat fetița. Imagini de la emoționantul eveniment / FOTO
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. I-a spulberat pe toți. A fost lovitură de stat
Playtech.ro
Cele mai accesibile destinații turistice din România de Revelion. Unde să te distrezi pe bani puțini în Noaptea dintre Ani
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
wowbiz.ro
Lavinia Pîrva, mesaj public în a treia zi de Crăciun! Ce se întâmplă cu ea și Ștefan Bănică Jr.
Spynews
Ce facem cu aghiasma mare rămasă din alți ani. Recomandările preoților
Spynews
Wow! Ce cadou scump a primit soțul Andreei Popescu! E o geantă și costă mai mult decât o mașină second hand / VIDEO
Evz.ro
Dorian Popa, apariție de senzație la New York. Fanii l-au luat la mișto
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Cutremur vineri dimineață în România! Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă s-a produs
Cancan.ro
Cine a fost de vină în cumplitul accident de pe E85? Constantin, Teodora și Sofia au murit cu zile
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizia pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat. Ce se întâmplă cu alegerile prezidențiale
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Dizolvarea Parlamentului German: Alegeri Anticipate pe 23 Februarie
MediaFlux
CUTREMUR în România! ORAȘUL unde s-a SIMȚIT cel mai PUTERNIC
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă