Posturi vacante de judecător la Înalta Curte. Care sunt condiţiile de participare la concurs

Concursul pentru ocuparea a 12 posturi vacante de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este organizat în perioada 4 ianuarie - 1 iunie, iar magistraţii care îndeplinesc condiţiile se pot înscrie până pe 20 ianuarie, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul CSM.
Iulian Tudor
04 ian. 2016, 14:35
Posturi vacante de judecător la Înalta Curte. Care sunt condiţiile de participare la concurs

Concursul pentru ocuparea a 12 posturi vacante de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) este organizat în perioada 4 ianuarie – 1 iunie, iar magistraţii care îndeplinesc condiţiile se pot înscrie până pe 20 ianuarie, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul CSM.

Au fost scoase la concurs câte patru posturi vacante de judecător la Secţia a II-a civilă, Secţia penală şi la Secţia de contencios administrativ şi fiscal, conform Consiliului Superior al Magistraturii.

Concursul constă într-o probă având ca obiect evaluarea actelor întocmite de candidaţi sau care privesc activitatea acestora, un interviu susţinut în faţa Plenului CSM şi o probă scrisă cu caracter practic în funcţie de specializarea secţiei. Astfel, candidaţii pentru Secţia a II-a Civilă vor susţine proba scrisă la drept civil, dreptul familiei şi la drept internaţional privat, cei pentru Secţia Penală la drept penal, iar cei pentru Secţia de contencios administrativ şi fiscal la drept administrativ, drept financiar şi fiscal şi dreptul muncii.

„La aceste materii se adaugă, pentru toate secţiile, procedura civilă sau procedura penală, în funcţie de specializarea judecătorului ori procurorului, determinată de Secţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru care candidează, precum şi jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. La elaborarea subiectelor pentru proba scrisă cu caracter practic se vor avea în vedere jurisprudenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi cea a Curţii Constituţionale”, se arată în anunţul publicat pe site-ul CSM.

Conform sursei citate, la concursul de promovare în funcţia de magistrat la instanţa supremă se pot înscrie judecătorii şi procurorii care au cel puţin gradul de curte de apel sau parchet de pe lângă curtea de apel, îndeplinesc condiţiile minime de vechime prevăzute de articolul 52 alineatul 3 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care la ultimele trei evaluări au avut calificativul „foarte bine” şi nu au fost niciodată sancţionaţi disciplinar.

Cererile de înscriere la concurs se pot depune la sediul CSM, până pe 20 ianuarie, iar pe 5 februarie va fi afişată lista finală a magistraţilor care îndeplinesc condiţiile de participare.

În perioada 28 martie- 5 aprilie vor fi dezbătute public lucrările candidaţilor, postate pe site-ul CSM, iar între 6 şi 25 aprilie va avea loc evaluarea acestora, publicarea rezultatelor evalării şi a raportului comisiilor de evaluare, scrie Mediafax.

În12 şi 13 mai candidaţii vor susţine interviul, iar în 22 mai proba scrisă. În 1 iunie vor fi publicate rezultatele finale ale concursului de promovare în funcţia de judecător la instanţa supremă.

DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
De ce a dat-o în judecată Antena 1 pe soția lui Florin Dumitrescu: Se cer despăgubiri de jumătate de milion de lei!
Fanatik.ro
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, de fapt. Are beneficii uimitoare, dar mulți români o evită pentru că se prepară mai greu
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul. Cine a anulat, de fapt, alegerile din 2024: N-a făcut-o de capul lui!
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
Cum și-au imaginat internauții că ar putea arăta „Riviera Orientului Mijlociu”: „O bilă neagră” pentru SUA
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
Cel mai bun salam de biscuiți. O rețetă mai puțin știută
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Răzbunare sângeroasă în Bistrița-Năsăud. Un tânăr, în vârstă de 21 de ani, a fost ucis în urma unui conflict violent. Printre agresori se numără și doi minori
Cancan.ro
Ce mesaj a postat Mihaela Popa, cu o zi înainte să plonjeze cu mașina în apele râului Olt. Ți se rupe sufletul! 😢
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu a fost demascat. Întreaga planetă s-a înfuriat. Dezvăluirea care îl îngroapă definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
A fost găsit! Un român dat dispărut cu 23 de ani în urmă și considerat mort de familie a apărut acum în mod miraculos
substantial.ro
Ioan Niculae acuza de escrocherie: Plângere depusă la DIICOT împotriva lui Ionel Rusen
MediaFlux
TAXA care DISPARE pentru cei care stau LA BLOC. S-a DECIS în Guvern
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alex Chipciu: discurs fulminant despre Călin Georgescu!