Condamnaţi la mii de ani de puşcărie. Top 10 cele mai mari pedepse cu închisoarea din istorie

Pedepsele dictate de judecători împotriva criminalilor, teroriştilor, violatorilor sau traficanţilor de droguri suscită aproape întotdeauna dezbateri aprinse între radicali şi moderaţi. Chestiunea introducerii pedepsei cu moartea sau, unde e cazul, a abolirii acesteia este temă permanentă de discuţie, dar până la tranşarea chestiunii în funcţie de preferinţele diferitelor tipuri de societate judecătorii de pe întreaga planetă continuă să ia decizii în concordanţă cu legislaţia statelor cărora le aparţin. Unele dintre aceste pedepse sunt adevărate recorduri mondiale.
Daniel Spătaru
27 sept. 2015, 11:16
Condamnaţi la mii de ani de puşcărie. Top 10 cele mai mari pedepse cu închisoarea din istorie

10. Bobbie Joe Long: 28 de pedepse cu închisoarea pe viaţă, patru sentinţe de câte 99 de ani de închisoare şi condamnat la moarte

Bobbie Joe Long este criminal în serie, violator şi acuzat de multiple răpiri în Florida. El este acuzat că a violat aproximativ 50 de femei, iar dintre acestea a torturat şi a ucis mai mult de zece, în oraşul Tampa, în perioada martie-noiembrie 1984. El îşi racola victimele noaptea, în special dintre stripteuze şi prostituate. În prezent are 61 de ani, iar în închisoare se află din 16 noiembrie 1986.

9. Martin Bryant: 35 de pedepse cu închisoarea pe viaţă, plus alţi 1035 de ani în spatele gratiilor

Masacrul de la Port Arthur rămâne cel mai sângeros act criminal în masă din istoria Australiei. El a servit drept catalizator pentru restricţionarea vânzării şi deţinerii armelor de foc în această ţară. Masacrul a fost comis de Martin Bryant, în 1996, care înarmat cu o pereche de puşti de asalt a ucis 35 de persoane şi a rănit 23. Acum are 48 de ani, dar IQ-ul său nu îl depăşeşte pe cel al unui copil de 11 ani. Se spune despre el că a încercat de mai multe ori să se sinucidă în închisoare.

Citeşte şi Ucigaşi fără scrupule. Top 10 cele mai atroce asasinate în masă, comise de o singură persoană

8. James Eagan Holmes: 12 pedepse cu închisoarea pe viaţă, plus alţi 3318 ani de detenţie

Este autorul masacrului de la cinematograful Aurora, din Colorado, în iulie 2012. El a intrat în sala de cinema în timpul proiecţiei de la miezul nopţii a filmului Cavalerul negru: Legenda renaşte şi a deschis focul asupra privitorilor, ucigând 12 persoane şi rănind 70. Citirea sentinţei a fost puternic aplaudată de publicul din sala de judecată.

7. Doi iranieni: 7109 ani închisoare

Din păcate nu au fost date numele celor doi, dar se ştie că ei au fost condamnaţi în anul 1969, în timpul domniei şahului Reza Pahlavi. Atunci, ca şi acum, judecătorii iranieni erau intransigenţi , iar în motivarea sentinţei de peste 7000 de ani de închisoare s-a subliniat că li s-a dat „câte un an de puşcărie pentru fiecare dintre fărădelegile făcute”.

6. Dudley Wayne Kyzer: 10.000 de ani de închisoare

Kyzer este un bărbat din Alabama care şi-a ucis fosta soţie, soacra şi un student care a avut ghinionul să se afle în casa sa în seara de Halloween a anului 1976. Pe Emily, fosta sa soţie, a împuşcat-o în piept, pe soacra Eunice a împuşcat-o în cap în timp ce aceasta încerca să cheme poliţia, în timp ce pe studentul Richard Pyron l-a omorât fără să ţină seama de rugăminţile în genunchi de a fi cruţat.

5. Darron Bennalford Anderson: 11.250 ani de închisoare

A fost condamnat în Oklahoma, pentru viol asupra unei bătrâne, fapta fiind asociată cu alte infracţiuni comise la începutul anilor ’90, precum furt, jaf sau răpire. Sentinţa iniţială a fost de „doar” două milenii de închisoare, însă în urma unui apel de succes procurorii au obţinut o nouă condamnare a sa, în 1997, la 11.250 de ani de închisoare.

4. Allan Wayne McLaurin: 21.250 ani de închisoare

A fost complicele lui Darron Bennalford Anderson în toate infracţiunile enumerate mai sus, dar a primit o pedeapsă aproape dublă faţă de acesta. Totuşi, el a avut mai mult succes la apel şi i-a fost redusă sentinţa la „numai” 500 de ani de detenţie.

3. Charles Scott Robinson: 30.000 ani de închisoare

Este americanul situat cel mai sus în acest top, iar infracţiunile sale sunt legate de violuri asupra copiilor. A fost condamnat de Curtea din Oklahoma pentru şase capete de acuzare, în anul 1994, primind câte 5.000 de ani de închisoare pentru fiecare copil violat.

2. Atentatorii din 2004, de la Madrid (trei bărbaţi): între 34.517 ani şi 42.924 ani de închisoare

191 de persoane au fost ucise şi aproape 2.000 au fost rănite pe 11 martie 2004, în urma exploziilor a zece rucsacuri încărcate cu TNT, în patru trenuri din Madrid, în timp ce intrau şi ieşeau pasageri din patru staţii diferite. Exploziile au avut loc simultan, între 7:39 și 7:42 dimineața în stațiile Atocha (3 bombe), El Pozo del Tío Raimundo (2 bombe) și Santa Eugenia (1 bombă) și o a patra în calea Téllez spre Atocha (4 bombe). Atentatele au fost puse la cale de un mic grup terorist inspirat de Al Qaeda. Jamal Zougam, un marocan ce trăia în Spania, a fost condamnat pentru că a vândut telefoanele cu ajutorul cărora au fost detonate bombele, dar a avut un rol important şi în fabricarea acestora, Emilio Trashorras a primit 34.517 ani pentru că a furnizat dinamita, iar Otman El Ghanoui a fost implicat în plasarea bombelor. Au mai fost condamnate şi alte persoane în acest caz, dar au primit pedepse mai mici.

1. Chamoy Thipyaso: 141.078 ani de închisoare

Chamoy Thipyaso a fost echivalentul thailandez al lui Ioan Stoica, cel care a pus bazele Caritasului, jocul piramidal prin care au fost înşelaţi sute de mii de români. Diferenţa este că Stoica a primit 7 ani de închisoare, pedeapsă care i s-a redus ulterior la un an şi jumătate, iar doamna Thipyaso a primit puţin peste 140.000 de ani de puşcărie. Ea a păcălit 16.000 de thailandezi, schema ajungând la un moment dat la 200 de milioane de dolari. Condamnarea a fost pronunţată în 1989. Spre comparaţie, Caritas-ul românesc a atras un număr de 400.000 deponenţi, care au investit aproape un miliard USD, înainte de a da faliment, la data de 14 august 1994, având o datorie de 450 milioane de dolari.

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
Statul cere banii de la români. Obligația, trecută direct în lege. Poliția intervine imediat
Playtech.ro
Antena 1, anunț oficial! S-a aflat data: Când începe Asia Express 2024
DailyBusiness
În atenția tuturor clienților băncilor din România: se schimbă legislația. Care vor fi noile reglementări din 2025
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Revine o escrocherie celebră în România. A făcut furori acum două decenii
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
Maghiarii ne dau lecții. Au făcut anunțul chiar în România. Umilința e prea mare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
David Popovici câștigă medalia de aur la proba de 200 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris
MediaFlux
BANI de la Guvern pentru nevoiași. ROMÂNII primesc echivalentul a 50 de EURO
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!