Rozmarinul – elimina cancerigenii din alimentatie
Doza zilnica: 1-2 linguri
Cum functioneaza: rozmarinul minimalizeaza sau elimina carcinogenii care se formeaza atunci cand gatesti anumite alimente. Un studiu facut de Universitatea Statului Kansas a aratat ca, aromatizand carnea de vita cu rozmarin inainte sa o pui pe gratar, reduci cu 30 pana la 100% substantele cancerigene care se formeaza prin prepararea carnii pe gratar. Savantii danezi au obtinut rezultate similare adaugand rozmarin in aluat. Acrilamida, un compus potential cancerigen, se formeaza in alimentele bogate in carbohidrati atunci cand acestea sunt expuse la temperaturi de peste 121 de grade Celsius. Incorporand doua linguri de rozmarin uscat in fiecare kilogram de faina, savantii au redus acrilamida cu mai mult de 50%. Ei cred ca antioxidantii din rozmarin cauta si anihileaza compusii nocivi.
Idei de servire: Adauga 1-2 linguri de rozmarin uscat la fiecare kilogram de carne pe care il gatesti. Mai poti si sa freci carnea inainte de a o coace, praji sau pune pe gratar cu urmatorul amestec: mustar de Dijon, usturoi, rozmarin taiat marunt si sare de mare grunjoasa. Daca vrei sa gatesti pui sau curcani intregi umple-i cu citrice si crengute de rozmarin, apoi baga-i la cuptor.
Scortisoara – echilibreaza si stabilizeaza nivelul glicemiei
Doza zilnica: 1 lingurita
Cum functioneaza: Un studiu recent a aratat ca persoanele care au adaugat scortisoara (de la o jumatate e lingurita la o lingurita cu varf) intr-un desert au resimtit o crestere mult mai lenta a glicemiei decat subiectii care nu si-au pus scortisoara in dulcele consumat. Acest condiment mareste sensibilitatea la insulina, asa ca iti permite sa utilizezi o parte mai mare din glucoza din sange, pastrand stabil nivelul glicemiei. Cercetatorii spun ca daca adaugi scortisoara si la un fel de mancare bogat in carbohidrati sau amidon, acest lucru te va ajuta sa iti echilibrezi glicemia dupa masa. Pastrand glicemia la un nivel constant, elimini cresterile si caderile dramatice ale zaharului din sange, ceea ce, pentru unii diabetici ar putea insemna o reducere a insulinei injectabile.
Idei de servire: Presara scortisoara pe prajituri, cereale sau in cafea. Ca sa o incluzi in mancaruri bogate in amidon, precum orezul, piseaza scortisoara, chimen si coriandru si pune-le in pilaf, alaturi de stafide, nuci si alune taiate marunt si alte fructe uscate, ca sa faci un pilaf cu aroma meditaraneeana.
Citeşte continuarea pe Sfatulparintilor.ro.