Condimentul care îți stimulează memoria este chimionul și are extrem de multe beneficii pentru sănătatea noastră.
Acesta este folosit deseori în bucătărie pentru diverse mâncăruri, dar are și efecte medicale foarte benefice pentru organismul nostru.
Acest condiment provine dintr-o plantă cu frunze care crește în China, India, Orientul Mijlociu și regiunea mediteraneeană. Cele mai multe beneficii pe care chimionul le are sunt asupra sistemuluji digestiv, sistemului imunitar și pentru circulația sângelui.
Ceaiul-minune care are de 50 de ori mai multă vitamina C decât lămâia. Previne infarctul miocardic, are efect calmant și îți oferă o imunitate de fier!
Chimionul, condimentul care îți stimulează memoria, are numeroase efecte benefice, cum ar fi efecte anti-cancer sau anti-inflamatorii.
Conform doc.ro, acest condiment are ingrediente active care dau efectul antiinflamator și antiseptic. Deci dacă ai dureri sau inflamații care pornesc de la afecțiuni, dieta cu acest condiment ar putea să te ajute foarte mult. Proprietăți anti-inflamatorii mai au și semințele de chimion care contribuie și la reducerea durerii, potrivit unui studiu.
De asemenea, chimionul ar avea capacitatea de a împiedica celulele canceroase să se multiplice. Unele experimente arată că consumul acestui condiment care îți stimulează memoria ar putea să te potejezed de cancerul la colon.
Mihaela Bilic a dezvăluit secretul. Ceaiul-minune cu care bunicii noștri se tratau: E bun pentru indigestie, insomnie sau orice alt rău!
Pe lângă beneficiile deja menționate, condimentul care îți stimulează memoria mai are multe proprietăți salvatoare. El conține o substanță numită hipolipemiant care ajută corpul să controleze nivelurile ridicate de grăsim și scade colesterolul.
Un supliment alimentar pe bază de chimion, amestecat cu iaurt, s-a dovedit de folos pentru scăderea colesterolului în sânge.
În același timp, semințele de chimion, condimentul care îți stimulează mintea, poate să acționeze ca antiseptic și să elimine bacteriile care sunt de obicei rezistente la alte antiseptice.
Planta de chimion poate crește până la 30–50 cm înălțime.
Chimionul a cărui denumire științifică este Cuminum cyminum e o plantă anuală, bienara din familia Apiaceae. Chimionul este răspândit din estul Mării Mediterane până în estul Indiei.
De la chimion se folosesc semințele uscate ca atare sau măcinate. Semințele de chimion seamănă cu cele de chimen, având formă alungită, fiind crestate longitudinal și galben-maro la culoare, la fel ca și cele ale altor membri ai familiei Umbelliferae, cum ar fi pătrunjelul și mărarul.
Adesea, chimionul este confundat cu chimenul. Ambele plante au nevoie de foarte mult soare pentru a se dezvolta în condiții ideale și pentru a produce fructe aromate.
Cercetările efectuate de-a lungul timpului arată că acest condiment aromat -chimion- are o serie de beneficii asupra organismului.
Chimionul a fost folosit de mult timp în medicina tradițională.
Studiile moderne au confirmat unele dintre beneficiile pentru sănătate ale chimionului, inclusiv reglarea digestiei și reducerea infecțiilor transmise prin alimente.
Cercetările au relevat, de asemenea, câteva beneficii noi, precum stimularea pierderii în greutate și îmbunătățirea controlului glicemiei și a colesterolului.
Semințele de chimion sunt bogate în mod natural în fier, arată studiile.
O linguriță de chimion măcinat conține 1,4 mg de fier sau 17,5% din doza zilnică recomandată pentru un adult.
Deficiența de fier este una dintre cele mai frecvente deficiențe de nutrienți, care afectează până la 20% din populația lumii și până la 10 din 1.000 de persoane din cele mai bogate națiuni.
Puține alimente sunt dense în fier la ca și chimionul. Acest lucru îl face o sursă bună de fier, chiar și atunci când este utilizat în cantități mici drept condiment.
Cea mai obișnuită utilizare tradițională a chimionul este pentru indigestie.
Cercetările moderne au confirmat că poate crește activitatea enzimelor digestive, potențând accelerarea digestiei.
Chimionul crește, de asemenea, eliberarea bilei din ficat. Bila ajută la digerarea grăsimilor și a anumitor nutrienți din intestin
Într-un studiu, 57 de pacienți cu sindrom de colon iritabil (IBS) au raportat simptome îmbunătățite după administrarea de chimion concentrat timp de două săptămâni.
Chimionul are o funcție importantă în reglarea nivelului de zahăr din sânge și funcționează ca un adjuvant atât în prevenirea, cât și ameliorarea simptomelor diabetului de tip 2. Consumul regulat ajută la reducerea glicemiei și micșorează rezistența la insulină. Studiile arată că un consum regulat din această mirodenie ajută și la prevenirea obezității.
Un studiu efectuat pe 88 de femei a analizat dacă chimionul a afectat nivelurile de colesterol HDL „bun”. Persoanele care au luat 3 grame de chimion cu iaurt de două ori pe zi timp de trei luni au avut niveluri mai ridicate de HDL decât cei care au consumat iaurt fără el.
Alte studii au arătat că nivelurile de colesterol LDL „rău” oxidat au scăzut cu aproape 10% la pacienții care au luat extract de chimion o lună și jumătate.
Datorită conținutului ridicat de uleiuri volatile, vitamine și minerale, chimionul este un adjuvant natural pentru întărirea sistemului imunitar.