Printre cele mai importante calități ale acestui condiment se regăsesc reducerea glicemiei, scăderea colesterolul și a trigliceridelor, subțierea sângelui, îmbunătățirea digestiei, stimularea memoriei, protejarea activității cerebrale,și mai mult de atât este extrem de benefică în a distruge bacterii și ciuperci în special Candida.
Scorțișoară cunoscută de toată lumea are o rudă destul de apropiată numită Cassia, pentru a face diferența între ele rebuie precizat faptul că scorțișoarea cea mai bună din punct de vedere nutrițional este cea etichetatî sub denumirea de scorțișoară Ceylon și este importată din Brazilia, Caraibe sau chiar Sri Lanka.
În timp ce Cassia este condimentul chinezesc, fiind importată din China, Vietnam, Japonia și chiar Coreea.
Citeşte şi 3 ingrediente simple te ajută să scapi de țesutul adipos
Cel mai vechi condiment medicinal
Trebuie precizat că în antichitate scorțișoara era folosită la îmbălsămare, în timp ce în Roma antică a fost arsă pe rug de către împăratul Nero ca semn de devotament pentru soția sa decedată.
Deși ambele tipuri de scorțișoară conțin cumarină, compus natural care contribuie din plin la subțierea sângelui, trebuie avut grijă deoarece folosită în cantități mari poate deveni toxică afectând ficatul, în special dacă se folosește scorțișoară de tipul Cassia.
În cazul în care trebuie să urmezi o schemă de tratament cu anticoagulante este indicat să limitezi administrarea de scorțișoară pentru a nu obține efectul advers.
Sursă excelent de mangan
Acest mineral este important pentru organismul uman deoarece activează anumite enzime esențiale mai ales pentru sănătatea osoasă, participând și în alte procese fiziologice din organism.
Pe lângă acest mineral este de asemenea o sursă excelentă de fibre, fier cât și calciu, astfel că dacă nu poți consuma lacatate, scorțișoara este o modalitate naturală pentru a-i furniza o doză bună de calciu organismului.
Citeşte şi Fructul care ţine medicul departe
Administrarea de calciu împreună cu fibre sănătoase te va ajuta să ții la distanță posibilitatea dezvoltării cancerului de colon, creșterea colesterolului rău în organism dar și constipația și diareea.
Scorțișoara reduce nivelul de zahăr
Chiar dacă ai fost depistat cu diabet zaharat de tipul 2, scorțișoara este benefică mai ales că are capacitatea de a reduce nivelul de zahăr din sânge și totodată de a îmbunătăți capacitatea organismului de a răspunde favorabil la insulină.
În plus, este indicată și pentru a reduce colesterolul cât și pentru a proteja sistemul cardiovascular folosind doar un gram de scorțișoară pe zi, potrivit site-ului menshealth.co.uk
Studiul realizat în anul 2003 a constatat că, după numai 40 de zile în care s-a consumat între 1- 6 grame de scorțișoară, diabeticii de tip 2 au redus glicemia cu 18-29%, dar și valoarea trigliceridelor cu 23-30%, în timp ce colesterolul rău a scăzut cu până la 27% iar colesterolului total cu 12-26%.