Adăugarea acestui condiment crește exponențial riscul de dezvoltare al cancerului la stomac. Pe cât de inocent ar părea, acesta poate provoca mari probleme, inclusiv o „gaură în stomac”, cum preferă să descrie specialiștii.
O cercetare realizată pe parcursul a un deceniu, pe un eșantion de peste 470.000 de persoane din Marea Britanie, a demonstrat că cei care folosesc de fiecare dată acest condiment în mâncare prezintă un risc cu 41% mai mare de a dezvolta cancer de stomac, comparativ cu cei care nu o fac niciodată sau foarte rar, conform revistei Gastric Cancer.
Este vorba despre sare, un condiment regăsit în fiecare casă, folosit mai ales la asezonarea mâncărurilor. Deși pare inofensiv, concentrația majoră de sodiu poate duce, în timp, la dezvoltarea cancerului de stomac. Experții recomandă limitarea aportului zilnic de sodiu la maximum 2.300 mg pentru adulți, ca parte a unui stil de viață sănătos. Consumul excesiv de sodiu este asociat cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv creșterea tensiunii arteriale, riscul crescut de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral.
Medicii mai explică faptul că pofta exagerată de sare indică unele afecțiuni subiacente, precum stresul sau anxietatea. Pe lângă consumul excesiv de sare, cancerul gastric mai poate fi cauzat și de o dietă săracă în legume și fructe, consumul frecvent de alimente afumate sau procesate, fumatul și consumul de alcool.
Cancerul gastric poate fi asimptomatic în stadiile incipiente. Semnele pot include durere abdominală, oboseală, pierdere neașteptată în greutate, greață și vărsături, pierderea poftei de mâncare. Cancerul stomacal este o formă de cancer care se dezvoltă în mucoasa stomacului, fiind unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din lume. Incidența sa variază considerabil în funcție de regiunea geografică.
Citește și: Alimentul care reduce riscul de boli. Mihaela Bilic: „S-a dovedit benefic și împotriva cancerului pulmonar”