Condimentul minune care nu trebuie să lipsească din bucătărie. Planta aromatică are beneficii impresionante pentru sănătate

Mărarul este printre cele mai folosite mirodenii şi ierburi aromatice din România. Condimentul nelipsit din numeroase preparate are numeroase efecte terapeutice şi poate fi folosit atât în stare pură, cât şi sub formă de ceai, ulei esenţial de mărar, pulbere sau tinctură.
Alina Costache
15 mai 2022, 15:00
Condimentul minune care nu trebuie să lipsească din bucătărie. Planta aromatică are beneficii impresionante pentru sănătate
foto: Pixabay

Mărarul sau Anethum graveolens este aşadar condimentul minune care nu trebuie să lipsească din bucătărie. Originară din zona mediteraneeană şi din Rusia, această plantă ierboasă creşte până la un metru înălţime, are frunze mici şi ascuţite şi flori în vârf. Este cunoscut faptul că este rezistentă la frig, se seamănă toamna sau primăvara şi are nevoie de multă apă în perioada de germinare.

Cum poţi adăuga mărarul în reţetele preferate

Pentru că este printre cele mai îndrăgite plante medicinale, mărarul este folosit în majoritate reţetelor, de la supe până la plăcinte. Se foloseşte în întregime – de la frunze, tulpină, la seminţe.

În plus, mărarul are o mulţime de beneficii pentru organism. Frunzele și semințele au un ulei volatil cu un conținut de până la 60% carvona, un antioxidant puternic care se regăsește și în semințele de chimen și frunzele de dafin, dar și substanțe minerale precum calciu, fier, magneziu, sulf și vitaminele A, B și C, potrivit Libertatea.

Ce proprietăţi benefice are mărarul pentru sănătate

Mărarul face parte din familia Apiaceae, adică aceeaşi familie din care fac parte şi alte plante medicinale, precum: ţelina, chimenul, pătrunjelul sau feniculul.

De asemenea, mărarul are numeroase proprietăţi antiinflamatoare, antispastice, antidiabetice, antioxidante, cardioprotectoare, diuretice şi proprietăţi benefice pentru stomac.

Mărarul stimulează digestia. Poate fi adăugat pentru a da gust supelor, ciorbelor, salatelor sau plăcintelor. Această plantă medicinală stimulează digestia, combate balonarea şi reglează metabolismul.

Puţini ştiu că mărarul este şi un remediu natural pentru eliminarea colicilor şi a pietrelor la rinichi deoarece are proprietăţi diuretice. Poate fi consumat sub formă de suc proaspăt şi în combinaţie cu sucul de lămâie pentru a vă scăpa de aceste probleme. Mai mult, consumul frecvent de suc proaspăt poate preveni apariția infecțiilor urinare.

Citeşte şi: Când a fost inventată mașina de spălat vase și cine a gândit această invenție revoluționară

Mărarul, remediu natural pentru vânătăi

Cataplasmele cu fiertură de mărar sunt recomandate pentru grăbirea vindecării vânătăilor, deoarece au proprietăți antiinflamatorii. Mărarul este indicat și pentru diferite afecțiuni ale pielii precum edeme, răni sau iritații.

Medicamentele pe bază de plante au un conținut bogat de flavonoide, polifenoli, saponine, alcaloizi, taninuri și polizaharide. Mărarul are numeroase  proprietăți anti hipercolesterolemie, antihiperlipidemice, anticancerigene, antidiabetice, antistres, antioxidante, cardioprotectoare, antisecretorii, diuretice și antispastice.

Studiile efectuate au demonstrat că mărarul posedă efecte hipoglicemiante și hipolipidemice care ajută la scăderea complicațiilor diabetului. Efectele sale antidiabetice ajută la gestionarea diabetului. Acest lucru arată eficiența tratamentului pentru tulburările epileptice.

Reţete simple cu mărar. Cum poate fi consumat

Ceai de mărar. Cel mai simplu se prepară dintr-o linguriță cu vârf de plantă uscată peste care se adaugă 250 ml de apă clocotită. Totul se lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi se strecoară şi se lasă să se răcească.

E indicat să beţi ceaiul de mărar cu 30 de minute înainte de masă.

Ceai de mărar macerat la rece. Se pregătește dintr-o linguriță cu vârf de semințe sau mărar uscat, se adaugă 250 ml apă deasupra și se lasă timp de 6-8 ore la temperatura camerei. Se strecoară ceaiul și se pot consuma trei căni pe zi, înainte de masă.

Cum prepari tinctura de mărar

Într-un borcan închis ermetic, se pun 5-7 lingurițe de măcar uscat, semințe și părți aeriene, se adaugă peste 100 ml de alcool la 50 de grade și se lasă la macerat timp de o săptămână. După acest timp, se filtrează totul și se mută în sticluțe mici și închise la culoare. Se poate administra câte o linguriță de tinctură diluată într-o jumătate de pahar de apă.

Contraindicații. Orice cură cu mărar trebuie consumată după indicațiile medicului specialist. Consumul în exces de ulei esențial de mărar poate fi dăunător în cazul femeilor însărcinate, dar și pentru femeile care alăptează. Mărarul trebuie consumat cu moderație și nu în cure de lungă durată.

Citeşte şi: Desertul copilăriei: salam de biscuiţi. În această rețetă nu se adaugă zahăr

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Ce se întâmplă, de fapt, după hotărârea Curţii de Apel Ploieşti. Este decizia care aruncă alegerile în aer. ”Nu prea se mai pot organiza”
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care România a pierdut-o. Toți românii o păstrează în amintire: Ne pleacă oameni dragi..
Playtech.ro
Distanţa dintre perete şi frigider. Aşa va consuma mai puţin curent
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Ploi torențiale, vijelii și grindină. Vremea rea nu vrea să plece
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Horoscop dragoste mai 2025: Zodia care va plânge cu lacrimi amare din cauza persoanei iubite
Cancan.ro
Catinca Roman, prima reacție după ce s-a aflat că fiica ei a DISTRUS două apartamente: 'S-au întâmplat niște lucruri...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Proprietarii de case și terenuri trebuie să declare tot la Primărie. E lege. Amendă 1.500 de lei dacă nu faci asta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Dezvăluiri: Judecătorul care a suspendat anularea alegerilor, presat să urgenteze decizia. Cum a răspuns magistratul ploieștean
MediaFlux
Rusia, gata să încheie un acord pentru a pune capăt războiului. Declarația șoc a șefului diplomației ruse Serghei Lavrov
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul