Condimentul minune care nu trebuie să lipsească din bucătărie. Planta aromatică are beneficii impresionante pentru sănătate

Mărarul este printre cele mai folosite mirodenii şi ierburi aromatice din România. Condimentul nelipsit din numeroase preparate are numeroase efecte terapeutice şi poate fi folosit atât în stare pură, cât şi sub formă de ceai, ulei esenţial de mărar, pulbere sau tinctură.
Alina Costache
15 mai 2022, 15:00
Condimentul minune care nu trebuie să lipsească din bucătărie. Planta aromatică are beneficii impresionante pentru sănătate
foto: Pixabay

Mărarul sau Anethum graveolens este aşadar condimentul minune care nu trebuie să lipsească din bucătărie. Originară din zona mediteraneeană şi din Rusia, această plantă ierboasă creşte până la un metru înălţime, are frunze mici şi ascuţite şi flori în vârf. Este cunoscut faptul că este rezistentă la frig, se seamănă toamna sau primăvara şi are nevoie de multă apă în perioada de germinare.

Cum poţi adăuga mărarul în reţetele preferate

Pentru că este printre cele mai îndrăgite plante medicinale, mărarul este folosit în majoritate reţetelor, de la supe până la plăcinte. Se foloseşte în întregime – de la frunze, tulpină, la seminţe.

În plus, mărarul are o mulţime de beneficii pentru organism. Frunzele și semințele au un ulei volatil cu un conținut de până la 60% carvona, un antioxidant puternic care se regăsește și în semințele de chimen și frunzele de dafin, dar și substanțe minerale precum calciu, fier, magneziu, sulf și vitaminele A, B și C, potrivit Libertatea.

Ce proprietăţi benefice are mărarul pentru sănătate

Mărarul face parte din familia Apiaceae, adică aceeaşi familie din care fac parte şi alte plante medicinale, precum: ţelina, chimenul, pătrunjelul sau feniculul.

De asemenea, mărarul are numeroase proprietăţi antiinflamatoare, antispastice, antidiabetice, antioxidante, cardioprotectoare, diuretice şi proprietăţi benefice pentru stomac.

Mărarul stimulează digestia. Poate fi adăugat pentru a da gust supelor, ciorbelor, salatelor sau plăcintelor. Această plantă medicinală stimulează digestia, combate balonarea şi reglează metabolismul.

Puţini ştiu că mărarul este şi un remediu natural pentru eliminarea colicilor şi a pietrelor la rinichi deoarece are proprietăţi diuretice. Poate fi consumat sub formă de suc proaspăt şi în combinaţie cu sucul de lămâie pentru a vă scăpa de aceste probleme. Mai mult, consumul frecvent de suc proaspăt poate preveni apariția infecțiilor urinare.

Citeşte şi: Când a fost inventată mașina de spălat vase și cine a gândit această invenție revoluționară

Mărarul, remediu natural pentru vânătăi

Cataplasmele cu fiertură de mărar sunt recomandate pentru grăbirea vindecării vânătăilor, deoarece au proprietăți antiinflamatorii. Mărarul este indicat și pentru diferite afecțiuni ale pielii precum edeme, răni sau iritații.

Medicamentele pe bază de plante au un conținut bogat de flavonoide, polifenoli, saponine, alcaloizi, taninuri și polizaharide. Mărarul are numeroase  proprietăți anti hipercolesterolemie, antihiperlipidemice, anticancerigene, antidiabetice, antistres, antioxidante, cardioprotectoare, antisecretorii, diuretice și antispastice.

Studiile efectuate au demonstrat că mărarul posedă efecte hipoglicemiante și hipolipidemice care ajută la scăderea complicațiilor diabetului. Efectele sale antidiabetice ajută la gestionarea diabetului. Acest lucru arată eficiența tratamentului pentru tulburările epileptice.

Reţete simple cu mărar. Cum poate fi consumat

Ceai de mărar. Cel mai simplu se prepară dintr-o linguriță cu vârf de plantă uscată peste care se adaugă 250 ml de apă clocotită. Totul se lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi se strecoară şi se lasă să se răcească.

E indicat să beţi ceaiul de mărar cu 30 de minute înainte de masă.

Ceai de mărar macerat la rece. Se pregătește dintr-o linguriță cu vârf de semințe sau mărar uscat, se adaugă 250 ml apă deasupra și se lasă timp de 6-8 ore la temperatura camerei. Se strecoară ceaiul și se pot consuma trei căni pe zi, înainte de masă.

Cum prepari tinctura de mărar

Într-un borcan închis ermetic, se pun 5-7 lingurițe de măcar uscat, semințe și părți aeriene, se adaugă peste 100 ml de alcool la 50 de grade și se lasă la macerat timp de o săptămână. După acest timp, se filtrează totul și se mută în sticluțe mici și închise la culoare. Se poate administra câte o linguriță de tinctură diluată într-o jumătate de pahar de apă.

Contraindicații. Orice cură cu mărar trebuie consumată după indicațiile medicului specialist. Consumul în exces de ulei esențial de mărar poate fi dăunător în cazul femeilor însărcinate, dar și pentru femeile care alăptează. Mărarul trebuie consumat cu moderație și nu în cure de lungă durată.

Citeşte şi: Desertul copilăriei: salam de biscuiţi. În această rețetă nu se adaugă zahăr

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii populare! O renumită interpretă din România s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București