Condimentul minune care nu trebuie să lipsească din bucătărie. Planta aromatică are beneficii impresionante pentru sănătate

Mărarul este printre cele mai folosite mirodenii şi ierburi aromatice din România. Condimentul nelipsit din numeroase preparate are numeroase efecte terapeutice şi poate fi folosit atât în stare pură, cât şi sub formă de ceai, ulei esenţial de mărar, pulbere sau tinctură.
Alina Costache
15 mai 2022, 15:00
Condimentul minune care nu trebuie să lipsească din bucătărie. Planta aromatică are beneficii impresionante pentru sănătate
foto: Pixabay

Mărarul sau Anethum graveolens este aşadar condimentul minune care nu trebuie să lipsească din bucătărie. Originară din zona mediteraneeană şi din Rusia, această plantă ierboasă creşte până la un metru înălţime, are frunze mici şi ascuţite şi flori în vârf. Este cunoscut faptul că este rezistentă la frig, se seamănă toamna sau primăvara şi are nevoie de multă apă în perioada de germinare.

Cum poţi adăuga mărarul în reţetele preferate

Pentru că este printre cele mai îndrăgite plante medicinale, mărarul este folosit în majoritate reţetelor, de la supe până la plăcinte. Se foloseşte în întregime – de la frunze, tulpină, la seminţe.

În plus, mărarul are o mulţime de beneficii pentru organism. Frunzele și semințele au un ulei volatil cu un conținut de până la 60% carvona, un antioxidant puternic care se regăsește și în semințele de chimen și frunzele de dafin, dar și substanțe minerale precum calciu, fier, magneziu, sulf și vitaminele A, B și C, potrivit Libertatea.

Ce proprietăţi benefice are mărarul pentru sănătate

Mărarul face parte din familia Apiaceae, adică aceeaşi familie din care fac parte şi alte plante medicinale, precum: ţelina, chimenul, pătrunjelul sau feniculul.

De asemenea, mărarul are numeroase proprietăţi antiinflamatoare, antispastice, antidiabetice, antioxidante, cardioprotectoare, diuretice şi proprietăţi benefice pentru stomac.

Mărarul stimulează digestia. Poate fi adăugat pentru a da gust supelor, ciorbelor, salatelor sau plăcintelor. Această plantă medicinală stimulează digestia, combate balonarea şi reglează metabolismul.

Puţini ştiu că mărarul este şi un remediu natural pentru eliminarea colicilor şi a pietrelor la rinichi deoarece are proprietăţi diuretice. Poate fi consumat sub formă de suc proaspăt şi în combinaţie cu sucul de lămâie pentru a vă scăpa de aceste probleme. Mai mult, consumul frecvent de suc proaspăt poate preveni apariția infecțiilor urinare.

Citeşte şi: Când a fost inventată mașina de spălat vase și cine a gândit această invenție revoluționară

Mărarul, remediu natural pentru vânătăi

Cataplasmele cu fiertură de mărar sunt recomandate pentru grăbirea vindecării vânătăilor, deoarece au proprietăți antiinflamatorii. Mărarul este indicat și pentru diferite afecțiuni ale pielii precum edeme, răni sau iritații.

Medicamentele pe bază de plante au un conținut bogat de flavonoide, polifenoli, saponine, alcaloizi, taninuri și polizaharide. Mărarul are numeroase  proprietăți anti hipercolesterolemie, antihiperlipidemice, anticancerigene, antidiabetice, antistres, antioxidante, cardioprotectoare, antisecretorii, diuretice și antispastice.

Studiile efectuate au demonstrat că mărarul posedă efecte hipoglicemiante și hipolipidemice care ajută la scăderea complicațiilor diabetului. Efectele sale antidiabetice ajută la gestionarea diabetului. Acest lucru arată eficiența tratamentului pentru tulburările epileptice.

Reţete simple cu mărar. Cum poate fi consumat

Ceai de mărar. Cel mai simplu se prepară dintr-o linguriță cu vârf de plantă uscată peste care se adaugă 250 ml de apă clocotită. Totul se lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi se strecoară şi se lasă să se răcească.

E indicat să beţi ceaiul de mărar cu 30 de minute înainte de masă.

Ceai de mărar macerat la rece. Se pregătește dintr-o linguriță cu vârf de semințe sau mărar uscat, se adaugă 250 ml apă deasupra și se lasă timp de 6-8 ore la temperatura camerei. Se strecoară ceaiul și se pot consuma trei căni pe zi, înainte de masă.

Cum prepari tinctura de mărar

Într-un borcan închis ermetic, se pun 5-7 lingurițe de măcar uscat, semințe și părți aeriene, se adaugă peste 100 ml de alcool la 50 de grade și se lasă la macerat timp de o săptămână. După acest timp, se filtrează totul și se mută în sticluțe mici și închise la culoare. Se poate administra câte o linguriță de tinctură diluată într-o jumătate de pahar de apă.

Contraindicații. Orice cură cu mărar trebuie consumată după indicațiile medicului specialist. Consumul în exces de ulei esențial de mărar poate fi dăunător în cazul femeilor însărcinate, dar și pentru femeile care alăptează. Mărarul trebuie consumat cu moderație și nu în cure de lungă durată.

Citeşte şi: Desertul copilăriei: salam de biscuiţi. În această rețetă nu se adaugă zahăr

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!