Condimentul minune care nu trebuie să lipsească din bucătărie. Planta aromatică are beneficii impresionante pentru sănătate

Mărarul este printre cele mai folosite mirodenii şi ierburi aromatice din România. Condimentul nelipsit din numeroase preparate are numeroase efecte terapeutice şi poate fi folosit atât în stare pură, cât şi sub formă de ceai, ulei esenţial de mărar, pulbere sau tinctură.
Alina Costache
15 mai 2022, 15:00
Condimentul minune care nu trebuie să lipsească din bucătărie. Planta aromatică are beneficii impresionante pentru sănătate
foto: Pixabay

Mărarul sau Anethum graveolens este aşadar condimentul minune care nu trebuie să lipsească din bucătărie. Originară din zona mediteraneeană şi din Rusia, această plantă ierboasă creşte până la un metru înălţime, are frunze mici şi ascuţite şi flori în vârf. Este cunoscut faptul că este rezistentă la frig, se seamănă toamna sau primăvara şi are nevoie de multă apă în perioada de germinare.

Cum poţi adăuga mărarul în reţetele preferate

Pentru că este printre cele mai îndrăgite plante medicinale, mărarul este folosit în majoritate reţetelor, de la supe până la plăcinte. Se foloseşte în întregime – de la frunze, tulpină, la seminţe.

În plus, mărarul are o mulţime de beneficii pentru organism. Frunzele și semințele au un ulei volatil cu un conținut de până la 60% carvona, un antioxidant puternic care se regăsește și în semințele de chimen și frunzele de dafin, dar și substanțe minerale precum calciu, fier, magneziu, sulf și vitaminele A, B și C, potrivit Libertatea.

Ce proprietăţi benefice are mărarul pentru sănătate

Mărarul face parte din familia Apiaceae, adică aceeaşi familie din care fac parte şi alte plante medicinale, precum: ţelina, chimenul, pătrunjelul sau feniculul.

De asemenea, mărarul are numeroase proprietăţi antiinflamatoare, antispastice, antidiabetice, antioxidante, cardioprotectoare, diuretice şi proprietăţi benefice pentru stomac.

Mărarul stimulează digestia. Poate fi adăugat pentru a da gust supelor, ciorbelor, salatelor sau plăcintelor. Această plantă medicinală stimulează digestia, combate balonarea şi reglează metabolismul.

Puţini ştiu că mărarul este şi un remediu natural pentru eliminarea colicilor şi a pietrelor la rinichi deoarece are proprietăţi diuretice. Poate fi consumat sub formă de suc proaspăt şi în combinaţie cu sucul de lămâie pentru a vă scăpa de aceste probleme. Mai mult, consumul frecvent de suc proaspăt poate preveni apariția infecțiilor urinare.

Citeşte şi: Când a fost inventată mașina de spălat vase și cine a gândit această invenție revoluționară

Mărarul, remediu natural pentru vânătăi

Cataplasmele cu fiertură de mărar sunt recomandate pentru grăbirea vindecării vânătăilor, deoarece au proprietăți antiinflamatorii. Mărarul este indicat și pentru diferite afecțiuni ale pielii precum edeme, răni sau iritații.

Medicamentele pe bază de plante au un conținut bogat de flavonoide, polifenoli, saponine, alcaloizi, taninuri și polizaharide. Mărarul are numeroase  proprietăți anti hipercolesterolemie, antihiperlipidemice, anticancerigene, antidiabetice, antistres, antioxidante, cardioprotectoare, antisecretorii, diuretice și antispastice.

Studiile efectuate au demonstrat că mărarul posedă efecte hipoglicemiante și hipolipidemice care ajută la scăderea complicațiilor diabetului. Efectele sale antidiabetice ajută la gestionarea diabetului. Acest lucru arată eficiența tratamentului pentru tulburările epileptice.

Reţete simple cu mărar. Cum poate fi consumat

Ceai de mărar. Cel mai simplu se prepară dintr-o linguriță cu vârf de plantă uscată peste care se adaugă 250 ml de apă clocotită. Totul se lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi se strecoară şi se lasă să se răcească.

E indicat să beţi ceaiul de mărar cu 30 de minute înainte de masă.

Ceai de mărar macerat la rece. Se pregătește dintr-o linguriță cu vârf de semințe sau mărar uscat, se adaugă 250 ml apă deasupra și se lasă timp de 6-8 ore la temperatura camerei. Se strecoară ceaiul și se pot consuma trei căni pe zi, înainte de masă.

Cum prepari tinctura de mărar

Într-un borcan închis ermetic, se pun 5-7 lingurițe de măcar uscat, semințe și părți aeriene, se adaugă peste 100 ml de alcool la 50 de grade și se lasă la macerat timp de o săptămână. După acest timp, se filtrează totul și se mută în sticluțe mici și închise la culoare. Se poate administra câte o linguriță de tinctură diluată într-o jumătate de pahar de apă.

Contraindicații. Orice cură cu mărar trebuie consumată după indicațiile medicului specialist. Consumul în exces de ulei esențial de mărar poate fi dăunător în cazul femeilor însărcinate, dar și pentru femeile care alăptează. Mărarul trebuie consumat cu moderație și nu în cure de lungă durată.

Citeşte şi: Desertul copilăriei: salam de biscuiţi. În această rețetă nu se adaugă zahăr

DailyBusiness
VAL de SCUMPIRI în industria agricolă și alimentară. Cum ne va aștepta 2025
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Care ar fi fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Văru’ Săndel, dezvăluire tulburătoare: “Ceilalți au zis că glumește”
Capital.ro
Adevărul despre relația dintre Băsescu și Udrea: Am fost singurul care am...
Playtech.ro
Adriana Bahmuțeanu, o nouă ipoteză despre moartea lui Silviu Prigoană. Asta l-a doborât. Cu ce probleme se confrunta omul de afaceri
DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Adevarul
Șocant. Un tată și-a obligat copilul de șase ani să meargă cu el în mai multe baruri, iar apoi l-a bătut până la sânge că a consumat alcool
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Cine este soția lui Silviu Prigoană. Mihaela s-a mutat din Sibiu pentru omul de afaceri
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Ultimele două cuvinte ale lui Silviu Prigoană! Ce a spus afaceristul la restaurant, chiar înainte de a-și pierde viața
Cancan.ro
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Interdicție la bloc. Amendă de 30.000 de lei pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa sibiancă de 45 de ani după al cincilea divorț de Adriana Bahmuțeanu
substantial.ro
Contractor militar privat american condamnat să despăgubească foști deținuți de la Abu Ghraib cu 42 de milioane de dolari
MediaFlux
PRIGOANĂ și-a PREZIS MOARTEA? Indicații CLARE privind ÎNMORMÂNTAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Diferențe semnificative între prețurile de la raft din România și Belgia