Condimentul minune care te ajută să slăbești fără să depui prea mult efort! Specialiștii le recomandă celor care au probleme cu colesterolul să consume regulat acest condiment.
De regulă, chimenul este folosit în alimentație drept condiment în preparatele pe bază de varză, la murături, în tocăniţe de miel, porc, dar şi în unele salate sau deserturi, cu precădere la sărăţele sau covrigei.
Medicii spun că semințele de chimen dulce au efect antispastic și stimulează metabolismul. Mai mult, acestea sunt diuretice şi previn îngrășarea. Dacă ești la dietă și vrei să scapi rapid de kilogramele în plus adaugă-le în salate sau tocănițe pentru o dietă mai eficientă.
De asemenea, chimenul este printre altele extrem de eficient împotriva balonării şi a crampelor abdominale, calmant pentru gastrită, contra anorexiei, datorită efectului de stimulare a enzimelor pancreatice.
În cazul în care te confrunți cu astm bronșic dureri de cap, răceală, anorexie, flatulenţă, astenie fitoterapia cu chimen este indicată.
Totodată, în caz de toxiinfecții alimentare și diaree, uleiurile eterice din chimen au efect antibacterian.
Nutriționiștii spun că o cură de patru săptămâni cu ceai de chimen, consumat în fiecare zi câte 2-3 ani, poate să scadă nivelul de colesterol „rău” din sânge.
Infuzia din chimen poate fi eficientă în caz de colon iritabil, colită sau halitoză (mirosul neplăcut al respirației).
Foarte puține persoane știu că ceaiul sau semințele de chimen stimulează metabolismul să ardă grăsimea cu până la 25%, ajutând astfel la scăderea în greutate mai rapid.
Totodată, infuzia din chimen creşte secreţia lactată şi îmbunătăţeşte calitatea laptelui matern, reduce incidenţa colicilor la sugari.
Experții în nutriție subliniază că chimenul este un bun stimulent digestiv pentru lipsa de poftă de mâncare și ajută la eliminarea viermilor intestinali. Este un condiment care poate ajuta la absorbția mai eficientă a fierului din alimentație.
Mai mult, uleiul volatil conţinut de seminţele de chimen are efecte tonice şi favorizează circulaţia cerebrală. Acesta are un efect expectorant și ajută la eliminarea excesului de secreţii de pe căile respiratorii, dar este și un bun antiinflamator şi calmant.
Mare atenție, consumul în exces de ceai de chimen, semințe sau alte preparate fitoterapeutice este toxic. Cereți întotdeauna sfatul medicului înainte de a urma o cură cu ceaiuri sau alte suplimente!