Desigur, aceste tichete pot fi obținute direct de beneficiarii muncilor în gospodărie, adică salariații, fără costuri suplimentare. Totuși, este important de menționat că statul va beneficia de 10% din valoarea fiecărui tichet cumpărat și acordat de angajatori salariaților pentru a fi utilizat în propria gospodărie.
Conform Legii 111/2022 privind activitatea prestatorului casnic, angajatorii au posibilitatea să ofere salariaților tichete de activități casnice, pe care aceștia le pot utiliza pentru a remunera persoanele care desfășoară diverse activități în gospodărie.
Normele de aplicare ale acestei legi, stipulate în Hotărârea de Guvern 822/2022, detaliază procedurile pe care angajatorii trebuie să le urmeze pentru a acorda aceste tichete salariaților lor.
Angajatorii eligibili pentru acordarea tichetelor pentru plata muncilor casnice sunt aceiași cu cei care pot acorda bilete de valoare. Este prevăzut în Legea 111/2022.
Instituțiile publice centrale și locale;
Operatorii economici deținuți integral sau majoritar de stat;
Regiile autonome, societățile și companiile naționale, societățile în diverse forme de organizare și de proprietate;
Instituțiile financiare și de credit;
Organizațiile cooperatiste, societățile agricole și alte forme de asociere agricolă cu personalitate juridică;
Organizațiile non-profit și orice altă entitate care are statutul legal de persoană juridică constituită conform legislației române.
În esență, toți cei care oferă tichete de masă sau cadouri pot, de asemenea, să acorde tichete pentru plata muncilor casnice angajaților lor.
Această facilitate este introdusă de Legea prestatorului casnic, care va fi în vigoare începând cu anul 2024.
În cadrul legii, există un avantaj și pentru angajator. Dacă se dau cel puțin 600 de tichete de activități casnice unui singur angajat, atunci va beneficia, în următorul an, de 50 de tichete de activități casnice.
Cele 600 de tichete ar trebui să reprezinte cel puțin 9.000 de lei. Cele 50 de tichete au o valoare de 750 de lei.
Bonusul va fi înmulțit cu numărul total de salariați care au primit peste 600 de tichete de activități casnice.
Cele 50 de tichete oferite de angajator pot fi acordate sub forma unei prime sau a unui bonus oricărui salariat.
Salariații pot utiliza tichetele primite de la angajator pentru a plăti munca necalificată prestată de un lucrător casnic în decursul a 12 luni de la data cumpărării acestora de către angajator.