Condiţii de creditare din ce în ce mai grele pentru români. La cât a ajuns dobânda şi ce sume pot fi accesate cu un salariu de 5.000 de lei

Odată cu inflaţia galopantă din ultima perioadă, băncile a trebuit să umble atât la dobânzile la depozite, cât şi la cele ale creditelor, iar românii se confruntă cu condiţii mai grele pentru a putea accesa un credit ipotecar sau de nevoi personale.
Mircea Filipescu
28 aug. 2023, 10:28
Condiţii de creditare din ce în ce mai grele pentru români. La cât a ajuns dobânda şi ce sume pot fi accesate cu un salariu de 5.000 de lei

Pentru a combate inflația, BNR a mărit dobânda de politică monetară în mai multe etape, ajungând la un nivel de 7% pe an. Această măsură a afectat costurile împrumuturilor, influențând direct disponibilitatea instituțiilor financiare pentru potențialii debitori, printr-o înăsprire a condițiilor de creditare.

Pe de altă parte, și băncile au devenit mai rezervate în ceea ce privește asumarea riscurilor, în actuala situație economică. Drept urmare, persoanele cu venitul lunar de 5.000 de lei vor primi sume mai mici în cadrul unui credit comparativ cu acum doi sau trei ani, potrivit unui calcul publicat de Fanatik.

În ceea ce privește tipurile de împrumuturi, creditele pentru nevoi personale vor avea întotdeauna sume mai mici decât cele ipotecare, însă vor fi și mai ușor de obținut, mai ales că nu este nevoie de o documentație prea stufoasă pentru acordarea lor.

Totuși, nu trebuie uitat faptul că fiecare bancă are propriile politici de dobândă, criterii și flexibilități, astfel că ofertele și procedura de acordare a creditelor pot varia considerabil.

În mod obișnuit, un venit lunar de 5.000 de lei permite contractarea unui împrumut de până la 90.000 de lei. Prin intermediul unui simulator de creditare online, oferit de o bancă majoră din România, se poate obține, de exemplu, suma de 85.600 de lei pentru o perioadă de rambursare de 5 ani.

Citeşte şi: Lidl face angajări! Salariile oferite pentru posturile vacante pornesc de la 6.150 de lei brut, pentru vânzători, și ajung până la 8.300 de lei brut pentru manageri

Rata lunară ar fi de 1.916,49 lei, ceea ce echivalează cu un grad maxim de îndatorare de 40%, un standard acceptat pe piață. Valoarea totală de plată în acest caz ar fi de 113.117 lei, cu o dobândă anuală efectivă de 12,32% și o dobândă nominală de 10,49%, arată publicația Playtech.ro.

Calculul de mai sus este, însă doar cu titlu de exemplu. Instituțiile bancare pot refuza acordarea creditelor, în cazul în care consideră că debitorii nu îndeplinesc unele condiții.

Una dintre acestea este prezentarea unui contract de muncă pe perioadă nedeterminată, care să aibă și o anumită perioadă de vechime în câmpul muncii. Cerințele variază de la o bancă la alta, însă, în general, se solicită o vechime minimă de 3 luni înainte de a accesa creditul.

Majoritatea băncilor acceptă obținerea finanțării și cu dovada veniturilor din activități independente, deși sumele în acest caz pot fi mai reduse.

Citeşte şi: Se dau 1.000 de euro pentru aceşti români. Condiţiile pentru ca banii să intre pe card cât mai repede

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Județul din România, influențat de diverse culturi și civilizații, cu multe obiective turistice și peisaje naturale frumoase. Are un palat în stil secesionist și o cetate superbă
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
Playtech.ro
Zelenski şi-a anunţat demisia! Renunţă la postul de preşedinte fără părere de rău. Avertisment pentru NATO
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Angajații care vor da teste scrise. Își pot pierde posturile
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Patriarhul Daniel transmite un mesaj de însănătoșire pentru Papa Francisc
MediaFlux
PPC, DECIZIE importantă pentru toți clienți! ESTE OBLIGATORIU! Se poate TĂIA CURENTUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!