Reprezentanții organizației neguvernamentale Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) și ai Consiliului de Monitorizare (înființat ca parte a mecanismelor prevăzute de Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități) au vizitat inopinat, sâmbătă, patru centre de plasament din Târgu Mureș, aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș.
La momentul vizitei, spun cei de la CRJ, toate cele patru centre funcționau ilegal, licențele de funcționare fiind expirate din 2, respectiv 4 decembrie 2024.
Licența de funcționare este însă cea mai mică problemă a celor patru centre de plasament.
CRJ a dat publicității constatările făcute cu ocazia vizitei de sâmbătă, iar acestea sunt de-a dreptul înfiorătoare – printre multe altele, copii ținuți încuiați cu zăvorul, ”din lipsă de personal”, medicamente expirate și un focar de varicelă!
În plus, centrele respective ar fi suprapopulate. Potrivit CRJ, în cele patru centre vizitate sunt instituționalizați 63 de copii cu dizabilități (61 prezenți în centre și doi internați în spital), deși capacitatea pentru care inițial a fost eliberată licența de funcționare era pentru un număr de 51 de beneficiari.
CRJ mai precizează că participat, începând din martie 2024, la mai multe vizite de monitorizare în aceste centre, cu caracter inopinat sau anunţat.
În toate vizitele, spun reprezentanții organizației neguvernamentale, a fost observată aceeași situație: probleme grave de supraaglomerare, lipsa igienei, lipsa unei alimentații adecvate, lipsa accesului la servicii medicale, lipsa activităţilor şi a recuperării copiilor, instituţionalizare forţată – cele mai multe familii nu au fost consiliate anterior preluării copiilor din familie, nu au primit servicii adecvate în comunitate şi ulterior instituţionalizării – li s-a restricţionat dreptul de a-şi vizita copiii.
”Toate vizitele CRJ în Centrul Trebely au demonstrat că aceşti copii sunt neîngrijiţi, uneori lăsaţi singuri şi nesupravegheaţi, lipsiţi de activităţi de recuperare şi reabilitare specifice – care au constituit principalul temei pentru instituţionalizarea lor în acel centru, lipsiţi de îngrijire medicală adecvată, lipsiţi de alimentaţie corectă şi evaluată din punct de vedere nutriţional. În fişele copiilor de prezentare la camera de urgenţă a Spitalului judeţean / Spitalului de urgență Tg. Mureş apar menţiuni referitoare la internarea fără aparţinător a copiilor sau prezentarea doar în regim de urgenţă şi nu pentru consult de specialitate. Pentru mai mulți copii, medicii de urgență au consemnat la internare, malnutriție și deshidratare severă”, informează CRJ.
În urma neregulilor constatate, CRJ a sesizat încă din 2024 procurorii din cadrul DIICOT Structura Teritorială Târgu Mureș.
Reprezentanții organizației spun că urmează să facă noi demersuri în vederea sesizării Parchetului General, ”pentru documentarea și instrumentarea noilor fapte constatate urmare a vizitei de monitorizare din dimineața acestei zile”.
”Luând în considerare interesul superior al copilului și faptul că deja viața copiilor din aceste centre este pusă în pericol iminent, Centrul de Resurse Juridice solicită intervenția de îndată a tuturor instituțiilor publice responsabile pe acest segment de lucru, respectiv, Parchetul General, DIICOT, Inspectoratul Județean de Poliție Mureș, Consiliul Județean Mureș, ANPDCA, Ministerul Muncii, Direcția de Sănătate Publică Mureș, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, și Ministerul Sănătății”, spun cei de la CRJ.
Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a anunțat, în urma informațiilor făcute publice de CRJ, că va trimite Corpul de control, pentru a investiga acest caz, notează digi24.
”Din cele comunicate, într-adevăr, sunt o serie de elemente care par a fi de o gravitate foarte mare. Prima măsură pe care o vom lua noi este să trimitem Corpul de control ca să investigăm în mod specific și cu o abordare clară acest caz. Am mai primit într-adevăr sesizări de la Centrul de Resurse Juridice pe parcursul anului 2024, însă nu specific legat de aceste centre și legat de alte spețe la care le-am și răspuns. La Târgu Mureș și în mod specific în județul Mureș, pe parcursul anului 2024, nu am avut niciun control efectuat de Corpul de control, au fost sesizate nereguli mai degrabă în alte județe și dau exemple Galați, Timișoara, Covasna și altfel în care am trimis Corpul de control, am dispus o anchetă acolo și iată că acum a venit și rândul Mureșului”, a declarat președintele ANPDCA, Rareș-Petru Achiriloaie, potrivit digi24.