Condiții înfiorătoare în centre de plasament din Târgu Mureș! Copii ținuți încuiați cu zăvorul, medicamente expirate, focar de varicelă!

Condiții înfiorătoare pentru copiii din mai multe centre de plasament aflate în Târgu Mureș! Unii dintre ei sunt ținuți încuiați cu zăvorul, ”din lipsă de personal”, au fost găsite medicamente expirate și un focar de varicelă într-unul dintre centre!
Irina Dumitrescu
11 ian. 2025, 14:05
Condiții înfiorătoare în centre de plasament din Târgu Mureș! Copii ținuți încuiați cu zăvorul, medicamente expirate, focar de varicelă!

Reprezentanții organizației neguvernamentale Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) și ai Consiliului de Monitorizare (înființat ca parte a mecanismelor prevăzute de Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități) au vizitat inopinat, sâmbătă, patru centre de plasament din Târgu Mureș, aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș.

La momentul vizitei, spun cei de la CRJ, toate cele patru centre funcționau ilegal, licențele de funcționare fiind expirate din 2, respectiv 4 decembrie 2024.

Licența de funcționare este însă cea mai mică problemă a celor patru centre de plasament.

CRJ a dat publicității constatările făcute cu ocazia vizitei de sâmbătă, iar acestea sunt de-a dreptul înfiorătoare – printre multe altele, copii ținuți încuiați cu zăvorul, ”din lipsă de personal”, medicamente expirate și un focar de varicelă!

În plus, centrele respective ar fi suprapopulate. Potrivit CRJ, în cele patru centre vizitate sunt instituționalizați 63 de copii cu dizabilități (61 prezenți în centre și doi internați în spital), deși capacitatea pentru care inițial a fost eliberată licența de funcționare era pentru un număr de 51 de beneficiari.

Ce s-a găsit în centre de plasament din Târgu Mureș

  • Copii cu vârste cuprinse între 3-7 ani nu sunt în grija asistenților maternali profesioniști, așa cum prevede legea, ci închiși în centre. Astfel, DGASPC Mureș a încălcat obligația de a asigura îngrijirea copiilor în mediul familial.
  • Într-unul din centre, opt copii erau închiși în dormitoare cu zăvoare, amplasate în exterior, pentru a nu putea ieși din camere. Personalul de serviciu ne-a comunicat că au apelat la această modalitate din lipsă de personal.
  • În două dintre centre, în urma verificării medicamentelor din aparatele de urgență, au fost identificate medicamente expirate. Personalul de serviciu a afirmat că a administrat aceste tratamente de curând.
  • În toate cele patru centre, condițiile de viață și îngrijire sunt inadecvate, nu corespund standardelor legale, fiind observați și 9 copii într-un dormitor, camere fără uși, spații insalubre, saltele îmbrăcate în plastic, paturi inadecvate ca mărime – toate acestea fiind de natură să pericliteze viața și integritatea copiilor.
  • Într-unul dintre centre, am găsit un focar de varicelă, cinci copii fiind diagnosticați, nu toți erau izolați de ceilalți copii instituționalizați.
  • Sunt copii cu dizabilități care nu beneficiază de servicii de kinetoterapie deși medicii spun că lipsa recuperării le poate pune viața în pericol.

Citește și Se indexează pensiile! Când ar urma să primească bani în plus seniorii și care este condiția esențială ce trebuie îndeplinită

CRJ: Pentru mai mulți copii, medicii de urgență au consemnat malnutriție și deshidratare severă

CRJ mai precizează că participat, începând din martie 2024, la mai multe vizite de monitorizare în aceste centre, cu caracter inopinat sau anunţat.

În toate vizitele, spun reprezentanții organizației neguvernamentale, a fost observată aceeași situație: probleme grave de supraaglomerare, lipsa igienei, lipsa unei alimentații adecvate, lipsa accesului la servicii medicale, lipsa activităţilor şi a recuperării copiilor, instituţionalizare forţată – cele mai multe familii nu au fost consiliate anterior preluării copiilor din familie, nu au primit servicii adecvate în comunitate şi ulterior instituţionalizării – li s-a restricţionat dreptul de a-şi vizita copiii.

”Toate vizitele CRJ în Centrul Trebely au demonstrat că aceşti copii sunt neîngrijiţi, uneori lăsaţi singuri şi nesupravegheaţi, lipsiţi de activităţi de recuperare şi reabilitare specifice – care au constituit principalul temei pentru instituţionalizarea lor în acel centru, lipsiţi de îngrijire medicală adecvată, lipsiţi de alimentaţie corectă şi evaluată din punct de vedere nutriţional. În fişele copiilor de prezentare la camera de urgenţă a Spitalului judeţean / Spitalului de urgență Tg. Mureş apar menţiuni referitoare la internarea fără aparţinător a copiilor sau prezentarea doar în regim de urgenţă şi nu pentru consult de specialitate. Pentru mai mulți copii, medicii de urgență au consemnat la internare, malnutriție și deshidratare severă”, informează CRJ.

În urma neregulilor constatate, CRJ a sesizat încă din 2024 procurorii din cadrul DIICOT Structura Teritorială Târgu Mureș.

Reprezentanții organizației spun că urmează să facă noi demersuri în vederea sesizării Parchetului General, ”pentru documentarea și instrumentarea noilor fapte constatate urmare a vizitei de monitorizare din dimineața acestei zile”.

”Luând în considerare interesul superior al copilului și faptul că deja viața copiilor din aceste centre este pusă în pericol iminent, Centrul de Resurse Juridice solicită intervenția de îndată a tuturor instituțiilor publice responsabile pe acest segment de lucru, respectiv, Parchetul General, DIICOT, Inspectoratul Județean de Poliție Mureș, Consiliul Județean Mureș, ANPDCA, Ministerul Muncii, Direcția de Sănătate Publică Mureș, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, și Ministerul Sănătății”, spun cei de la CRJ.

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a anunțat, în urma informațiilor făcute publice de CRJ, că va trimite Corpul de control, pentru a investiga acest caz, notează digi24.

”Din cele comunicate, într-adevăr, sunt o serie de elemente care par a fi de o gravitate foarte mare. Prima măsură pe care o vom lua noi este să trimitem Corpul de control ca să investigăm în mod specific și cu o abordare clară acest caz. Am mai primit într-adevăr sesizări de la Centrul de Resurse Juridice pe parcursul anului 2024, însă nu specific legat de aceste centre și legat de alte spețe la care le-am și răspuns. La Târgu Mureș și în mod specific în județul Mureș, pe parcursul anului 2024, nu am avut niciun control efectuat de Corpul de control, au fost sesizate nereguli mai degrabă în alte județe și dau exemple Galați, Timișoara, Covasna și altfel în care am trimis Corpul de control, am dispus o anchetă acolo și iată că acum a venit și rândul Mureșului”, a declarat președintele ANPDCA, Rareș-Petru Achiriloaie, potrivit digi24.

Citește și Doi români au rămas șocați când au vizitat una dintre cele mai sărace țări din lume: „Toate produsele erau foarte scumpe”

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Câtă apă se pune la ciorbă, de fapt. Aceasta e cantitatea corectă, dacă vrei să-ți iasă cel mai bun gust
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Cât costă un buncăr antiatomic, în România. Preţurile au crescut după ce românii au început să le caute
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Marele risc de la bancomat. Pericol pentru posesorii de carduri
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Putin își reafirmă sprijinul pentru soldații ruși și planurile de întărire a armatei
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania