Unul dintre părinții revoltați, tatăl unei eleve, a declarat, joi, în fața sediului Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Constanța, că respectiva sală de clasă are lățimea de circa trei metri și jumătate, fiind vorba de un fost laborator unde copiii sunt puși să învețe pentru că numărul elevilor înscriși la Școala nr. 29 este peste capacitatea instituției.
”Ne-au fost prezentate clasele de studiu, am intrat în această clasă unde vor studia copiii începând cu acest an, este una foarte mică. Inițial când am intrat, era plin de mucegai, mirosea foarte urât. Lățimea clasei este de aproximativ 3 metri și jumătate, sunt două rânduri de bănci, pentru un efectiv în acest an de 28 de copii. (…) Nemulțumirea noastră este că la noi în școală acești copii nu au posibilitatea să învețe ca ceilalți copii, sunt foarte multe clase mari, aerisite. (…) Am solicitat și noi o clasă la fel ca celelalte din școală. (…) Am înțeles că este o anexă, un laborator tehnologic transformat în clasă de studiu pentru copii de clasa întâi”, a afirmat Daniel Chiparu, potrivit Agerpres.
În anul școlar trecut, la Școala nr. 29 au fost înscriși în clasa pregătitoare mai mulți copii, fiind create cinci clase în loc de patru.
”Am înțeles că nu sunt spații. Spațiile nu sunt pentru că anul trecut, la clasa pregătitoare au fost înscriși foarte mulți copii, inițial trebuiau să fie 100 de copii, au apărut pe site 100 de locuri, după prima etapă de înscriere au apărut 110 copii. (…) Presupun că a fost și a doua etapă de înscriere pentru că s-a ajuns la 125 pe site-ul școlii (…). Când a început anul școlar au apărut în jur de 149 de copii înscriși pentru clasa pregătitoare”, a spus Chiparu.
El a menționat că părinții nemulțumiți nu își vor lăsa luni copii să intre la cursuri în respectiva sală de clasă.
Referitor la situația creată, părinții copiilor care trebuie să învețe în fostul laborator au anunțat că au depus memorii la administrația locală, Inspectoratul Școlar Județean, Ministerul Educației și susțin că vor depune o plângere și la Parchet, pentru a se verifica modul în care s-a făcut înscrierea elevilor la Școala nr. 29.
Șefa ISJ Constanța, Gabriela Bucovală, a declarat, joi, că Școala nr. 29 este ocupată la capacitate maximă, iar respectiva sală de clasă va fi reabilitată până la începerea noului an școlar. Referitor la dimensiunea acesteia, reprezentanta ISJ a spus că ”astfel de săli se află în construcția tuturor școlilor care sunt făcute după același proiect”.
”M-am deplasat personal la Școala 29 și am verificat exact toate spațiile disponibile. La această dată, absolut toate spațiile în care pot funcționa clase de elevi sunt ocupate. Adică Școala 29 este la capacitate maximă. Referitor la sala efectiv în discuție, aceea a fost considerată de ani de zile sală de clasă, acolo au învățat copiii. În anul școlar 2015-2016, acolo au studiat elevii unei clase a IV-a. Sala am văzut-o, într-adevăr, la prima vedere se poate spune că nu arăta în condiții bune, dar, de azi dimineață în acea sală se lucrează, sala va fi zugrăvită, era în plan să se facă așa ceva. Mâine va fi schimbat parchetul. Acea sală era programată să fie renovată”, a precizat, într-o conferință de presă, Gabriela Bucovală.
Ea a mai spus că a făcut o analiză și a constatat că în februarie 2016 sute de familii din municipiul Constanța și-au schimbat reședința în circumscripțiile unor anumite școli, fiind sesizată și poliția cu privire la această problemă.
”Am constatat că în luna februarie sute de familii din municipiul Constanța și-au schimbat reședința. (…) Nu pot să nu afirm că mi-a ridicat un semn de întrebare (…) nu în altă parte, ci fix în circumscripțiile arondate școlilor (…). Am sesizat poliția, răspunsul a fost că nu există nimic nelegal în stabilirea reședinței”, a afirmat șefa ISJ Constanța.
Printr-un comunicat remis presei, Asociația Elevilor din Constanța (AEC) se declară îngrijorată cu privire la cele petrecute la Școala gimnazială nr. 29 ”Mihai Viteazul”.
Citeşte şi: Gabriela Firea: Aproape 500 de şcoli din Capitală nu au aviz ISU
”Alocarea unei săli de curs de 20 metri pătrați pentru o clasă de 28 elevi contravine normelor în vigoare cu privire la igienă în unitățile de educare și instruire a copiiilor și tinerilor, aprobate prin OMS nr. 1955/18.10.1995, conform cărora sălile de clasă și cursuri trebuie să asigure un cubaj de aer de 5-8 metri cubi pentru o persoană. (…) Educația este un drept fundamental, universal și gratuit, iar toți copiii au dreptul egal la o educație de calitate, în spații corespunzătoare pentru furnizarea acestui serviciu public. Vom monitoriza cu atenție situația și vom aduce problema în atenția conducerii Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice”, a menționat președintele AEC, Constantin-Alexandru Manda.