Condiţii speciale de desfăşurare a pelerinajului la Sfânta Parascheva. Echipe de preoţi şi voluntari vor oferi dezinfectanţi şi măşti

Anual, în cea de-a doua săptămână a lunii octombrie au loc Sărbătorile Iaşiului. Anul acesta, în contextul pandemiei, numărul evenimentelor din cadrul Sărbătorilor Iaşiului va fi diminuat considerabil, iar cele care vor avea loc se vor desfăşura în condiţii speciale de protecţie sanitară. În condiţii speciale se va desfăşura şi pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva. Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași a aprobat o serie de măsuri de protecție sanitară în perioada în care în mod obișnuit sunt organizate Sărbătorile Iașiului.
Romania TV
05 oct. 2020, 16:33
Condiţii speciale de desfăşurare a pelerinajului la Sfânta Parascheva. Echipe de preoţi şi voluntari vor oferi dezinfectanţi şi măşti

Iată lista măsurilor de protecâie sanitară care se vor lua în această perioadă:

  • Nu vor mai fi organizate evenimente cu risc epidemiologic crescut, precum Sărbătoarea Vinului, Masa Pelerinilor, Târgul Meșteșugarilor, Parcul de distracții, spectacolul și focul de artificii.
  • Va fi organizat doar Târgul de Blănuri, dar pe o suprafață de trei ori mai mare decât în anii trecuți, în zona Hala Centrală – strada Costache Negri, cu maxim 75 de comercianți și măsuri stricte de dezinfectare.
  • În vederea evitării aglomerației, Seara Valorilor va fi organizată în trei zile succesive, 13 – 14 – 15 octombrie, doar dacă în zilele respective rata de infectare în Municipiul Iași va fi de sub 1,5 cazuri la mia de locuitori.
  • Porțiile din Ceaiul Pelerinilor vor fi oferite în pahare de unică folosință, vor fi preparate de o cantină autorizată și vor fi transportate cu mijloace autorizate de Direcția de Sănătate Publică.

Condiţii speciale de desfăşurare a pelerinajului la moaştele Sfintei Parascheva

  • Mitropolia Moldovei și Bucovinei nu mai autorizează comercializarea de obiecte bisericești și va amenaja un singur cort propriu pentru această activitate în zona intrării în curte.
  • Traseul pelerinilor va fi organizat pe o bandă carosabilă, nu pe trotuar, și va fi delimitat prin garduri de protecție și bandă puse la dispoziție de Servicii Publice SA și Jandarmerie, pe următorul traseu: Facultatea de Teologie, Str. Iordachi Lozonschi, str. Cloșca, str. Sfântul Petru Movilă, str. Alexandru Ipsilanti Vodă, bd. Regele Ferdinand I al României, Podu Roș, bd. Regele Mihai I.
  • Traseul pelerinilor va fi parcurs în șir indian, cu o distanță de 1,5 metri între persoane (indiferent că este vorba de membri ai aceleiași familii, cu excepția celor care au nevoie de sprijin în deplasare) și cu obligativitatea purtării permanente a măștii de protecție. Citadin SA va asigura marcajul în vederea respectării măsurilor de distanțare fizică.
  • Pe traseul pelerinilor, din 300 în 300 de metri sau mai puțin, dacă situația o impune, vor fi montate corturi puse la dispoziție de Servicii Publice SA pentru realizarea filtrului epidemiologic, controlarea temperaturii și dezinfectarea mâinilor.
  • Pe traseul pelerinilor, dar și în alte zone din oraș (Piața Unirii, Piața Palatului Culturii, parcuri, esplanade), Primăria Municipiului Iași va monta ecrane pe care vor fi transmise în perioada 10 – 15 octombrie imagini din timpul pelerinajului, inclusiv Sfânta Liturghie din 14 octombrie.
  • Mitropolia Moldovei și Bucovinei va organiza, din 100 în 100 de metri, în funcție de fluxul pelerinilor, echipe formate dintr-un preot și un voluntar care vor oferi pelerinilor indicații, dezinfectant, măști de protecție și apă îmbuteliată.
  • Slujba din 14 octombrie va fi organizată pe o scenă amenajată în zona pietonalului Ștefan cel Mare. Participarea va fi permisă doar pe scaune, în limita a 500 (puse la dispoziție de Primăria Municipiului Iași), așezat și cu mască de protecție.
  • Locuri de urmărire a slujbei vor fi organizate și în Piața Unirii și Piața Palatului Culturii, unde municipalitatea va pune câte 200 de scaune.
  • Circulația rutieră va fi închisă pe bulevardul Ștefan cel Mare, între strada I. C. Brătianu și Casa Modei și pe strada I. C. Brătianu, precum și pe alte artere, în funcție de necesități, în perioada 8 – 15 octombrie.

Citeste si TRADIŢII şi OBICEIURI în luna OCTOMBRIE De ce este bine să ţii post negru în ziua praznicului Cuvioasei Parascheva

  • În cursul zilei de 14 octombrie, începând cu o jumătate de oră înainte de Sfânta Liturghie și până după jumătate de oră după aceasta, va fi interzisă orice activitate comercială pe pietonalul și bulevardul Ștefan cel Mare.
  • În toată perioada Sărbătorilor Iașiului municipalitatea nu va elibera avize pentru comercializare în nicio zonă a orașului.
  • Calea Sfinților va fi organizată duminică, 11 octombrie, între orele 14.00 și 16.00, sub forma unei deplasări cu racla Sfintei Cuvioase Parascheva pe o autoutilitară cu platformă prin toate zonele orașului, fără opriri, cu o viteză medie de 20 de kilometri la oră. Mitropolia Moldovei și Bucovinei solicită Poliției Rutiere sprijin pentru traversarea intersecțiilor fără oprire.
  • Dacă va fi cazul, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, SMURD și Serviciul Județean de Ambulanță vor colabora cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei în vederea unei eventuale amenajări a unui cort de prim ajutor în zona Catedralei Mitropolitane. Mitropolia va organiza un astfel de punct de prim ajutor la Centrul Providența.
  • Spitalele de Recuperare și „Dr. C. I. Parhon” vor organiza, cu sprijinul SMURD, câte o zonă de carantinare cu câte 10 paturi.
  • Nu se va oferi mâncare gătită pelerinilor aflați la coadă, ci doar produse de panificație împachetate (de exemplu, biscuiți). Municipalitatea și Mitropolia Moldovei și Bucovinei fac apel la pelerini să vină cu mâncare de acasă (sandvișuri).
  • Municipalitatea recomandă Inspectoratului Școlar Județean să dispună desfășurarea activității didactice în condiții normale, dar specifice perioadei, în ziua de 14 octombrie.
  • În toată perioada pelerinajului, în zonele în care sunt pelerini nu va fi autorizat niciun eveniment artistic, nici măcar individual.
  • Municipalitatea va monta 100 de toalete ecologice în zona centrală și va asigura servicii de vidanjare și dezodorizare / odorizare pentru acestea.
  • Începând cu data de 7 octombrie, Poliția națională, Poliția Locală și Jandarmeria vor intensifica activitatea de control a măsurilor de protecție sanitară.
  • Poliția națională și Jandarmeria vor organiza filtre rutiere la intrările în oraș în vederea luării în evidență, verificării și îndrumării autocarelor cu pelerini, astfel încât să se evite formarea de aglomerații.
  • Pentru evitarea formării de aglomerații, Primăria Municipiului Iași nu va organiza locuri speciale de parcare pentru autocare. Municipalitatea face apel la pelerini să vină la Iași cu autoturismele personale sau cu trenul!
  • De asemenea, Primăria Municipiului Iași face apel la celelalte autorități locale din țară să nu organizeze deplasări pentru pelerini cu autocarele! Municipalitatea a făcut deja adresă către Ministerul Afacerilor Interne pentru ca acesta să interzică / recomande autorităților locale organizarea unor astfel de deplasări.
  • În vederea evitării formării de aglomerații și în semn de respect pentru pelerini, Municipalitatea face apel la toți locuitorii Municipiului Iași ca în perioada 8 – 15 octombrie să evite deplasarea la Catedrala Mitropolitană, precum și orice alte zone aglomerate.

Primarul Mihai Chirica a solicitat MAI să preîntâmpine organizarea de convoaie care se îndreaptă spre Iaşi

Edilul ieşean a anunţat că instituţia pe care o conduce nu va asigura parcarea autocarelor cu credincioşi care vor veni la Iaşi în perioada pelerinajului. Mai mult, acesta a solicitat MAI să transmită prefecturilor din ţară să preîntâmpine organizarea de convoaie care se îndreaptă spre Iaşi, informează News.ro.

În acest an nu organizăm Sărbătorile Iaşiului. Ceea ce se face este ca o formă de prevenţie care să preîntâmpine sosirea unui număr mare de pelerini. Este dreptul legitim al oricărui cetăţean de a se deplasa, dar noi luăm toate măsurile necesare pentru a evita riscul epidemiologic. Nu va fi foc de artificii, nu va fi sărbătoarea vinului, nici târgul meşteşugarilor. Nu se vor organiza acte de comerţ. Şi asta pentru că s-a constatat o creştere alarmantă a numărului de infectări. Vom lua măsuri pentru a preîntâmpina apariţia unor grupuri de cetăţeni din România sau din Iaşi care vor dori să ajungă pe la raclă. Am cerut Ministerului de Interne să transmită către toate prefecturile din ţară să preîntâmpine organizarea de convoaie care se îndreaptă spre Iaşi”, a afirmat edilul Mihai Chirica.

Totodată, Chirica a făcut apel la credincioşi să nu vină la Iaşi în număr mare pentru că nu vor fi asigurate condiţii ca în anii precedenţi.

Noi nu asigurăm locuri de parcare pentru autocare. Deci nu veniţi pentru că va fi foarte greu să găsiţi locuri de parcare. Nu închidem circulaţia. Nu vă hazardaţi, pentru că nu asigurăm condiţii ca în anii precedenţi”, a subliniat primarul Mihai Chirica.

Edilul a adăugat că rândul pelerinilor care se va forma pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane „va fi construit în aşa manieră încât să nu intre în contact cu nicio curte”.

Vom asigura împreună cu Mitropolia materiale dezinfectante. Vom avea voluntari care vor trece pe la fiecare pelerin pentru a se dezinfecta. Vor fi montate corturi epidemiologice din 300 în 300 de metri, acolo vor primi apă şi hrană. Nu va mai fi nici masa pelerinilor de după slujba de pe 14 octombrie. Slujba se va desfăşura într-un perimetru închis şi nu vor fi decât 500 de scaune puse la dispoziţie de primărie. Facem apel la ieşeni să nu se îmbulzească în această perioadă spre Catedrala Mitropolitană. Să le dăm voie celor din afara Iaşiului, pentru că noi avem ocazia să ne ducem la sfântă şi în alte momente ale anului”, a precizat primarul Mihai Chirica.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Cristina Pucean se confruntă cu probleme de sănătate! Dansatoarea are nevoie de perfuzii | FOTO
Bzi.ro
Gabriela Cristea a plecat de la Antena Stars pentru că este însărcinată? Care este detaliul care a dat de gândit
Fanatik.ro
Singura localitate din România care are un imn propriu. Când se intonează acesta
Capital.ro
Verdict în justiție pentru Cristela Georgescu. Decizia Curții de Apel pentru soția lui Călin Georgescu
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Când a fost cel mai greu de trăit în România. Trei momente negre din istoria economică recentă marcate de sărăcie, foamete, șomaj
wowbiz.ro
Gabriela Cristea, ÎNSĂRCINATĂ din nou la 50 de ani?! Acesta este, de fapt, motivul pentru care a demisionat?
Spynews
Vulpița a ajuns cu băiețelul ei la spital. Cum a fost văzută Veronica Stegaru / FOTO
Spynews
Șase persoane au murit și șapte au fost rănite, după un incendiu devastator la un azil de bătrâni. Cum s-a produs tragedia
Evz.ro
Vremea joacă iar feste. Anunț neașteptat de la ANM
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste imagini
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Când intră banii pe cardurile de energie, în 2025, și cine beneficiează de ele. La ce sume s-a ajuns
Cancan.ro
Prima reacție a lui Gabi Bădălău, după ce CANCAN.RO a dezvăluit că se iubește cu Ema Uta: 'Am tot dreptul!'
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Anunț pentru toți românii care au făcut credit la bancă. Decizia pe care clienții trebuie să o respecte
StirileBZI
Călin Georgescu intră în turul doi! Cu cine va lupta la alegerile prezidențiale din 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba
substantial.ro
Sindicaliștii cer lui Călin Georgescu să nu intervină în protestul lor programat în Piața Victoriei
MediaFlux
Cum poți reduce consumul de carburant. O metodă mai puțin cunoscută de șoferi
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mașina electrică vs automobilul cu combustie: cât se poate supraviețui în ger? (Video)