Printre condiţiile draconice impuse de Ursula von der leyen lui Florin Cîţu se numără şi plafonarea anvelopei salariale la stat și limitarea sporurilor, un audit la toate companiile statului și un departament special în subordinea Secretariatului General al Guvernului care să se ocupe de reforma companiilor, inclusiv închiderea celor care nu sunt rentabile, precum și o reformă în domeniul Transporturilor, un nou mod de taxare a traficului și o taxă de mediu pentru a descuraja înmatricularea unor mașini vechi, notează Digi24.
Aceasta este rezultatul negocierilor purtate în urma vizitei pe care a efectuat-o miercuri premierul Florin Cîţu la Comisia Europeană.
Scopul deplasării a fost acela de a prezenta noua formă revizuită a PNRR, în condiţiile în care autorităţile de la Bruxelles au cerut o reducere de alocări în mai multe domenii.
„Am prezentat Comisiei Europene obiectivele noastre privind reforma, economia şi modul în care PNRR va susţine în următoarea perioadă creşterea economică şi reformele. A fost foarte bine primit de Comisia Europeana acest ‘concept paper’”, a explicat miercuri premierul Florin Cîţu.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a prezentat lista cu reformele majore din PNRR care au fost agreate la Bruxelles.
„Vești bune în urma vizitei pe care am făcut-o la începutul săptămânii la Bruxelles, alături de premierul Florin Cîțu. Am avut 3 obiective majore pentru această vizită, să clarificăm și să agreăm reformele majore împreună cu Comisia Europeană, să stabilim faptul că România va cere toate cele 29 de miliarde, inclusiv împrumuturile – în acest moment doar România și Italia vor accesa împrumuturile în toată suma – și să stabilim componentele de investiții cele mai avansate și ce mai este de lucru la celelalte. Am atins toate cele 3 obiective.
În spatele acestui succes care ne aduce aproape de finalizarea depunerii oficiale a PNRR stă un efort susținut și intens de luni de zile, atât la MIPE cât și în Coaliția de guvernare”, a scris Cristian Ghinea, pe Facebook.
Alte reforme sectoriale: Venitul minim de incluziune (VMI), Prevenție și îngrijire medicală primară, Creșterea ratelor de reciclare, Dialog social sporit, Îmbunătățirea Guvernanței Locale, Cadru îmbunătățit al achizițiilor publice.
Instrumentele financiare cu intermediari instituții financiare (BEI,FEI și foarte probabil și BERD):
1. Garanții de portofoliu pentru solvabilitate, acțiune climatică și eficiență energetică – circa 550 milioane euro pentru IMM-uri și mid-caps
2. Instrument de capital de risc pentru IMM-uri – circa 500 milioane euro pentru IMM-uri și mid-caps
3. Fond de Fonduri pentru digitalizare, acțiune climatică și alte domenii de interes – circa 300 milioane euro pentru întreprinderi mari.
Pe lângă cele intermediate de BEI,FEI și BERD, vor mai exista diverse scheme de granturi în cadrul diferitelor componente:
4. Digitalizarea IMM-urilor – fonduri nerambursabile, schemă administrată de MIPE – circa 200 milioane euro
5. O măsură de sprijin pentru listarea la bursă a companiilor românești: circa 35 milioane euro. Implementată de MIPE, cu sprijinul Bursei de Valori București.
6. Diverse scheme de sprijin pentru stimularea competitivității, cu accent pe inovare și crearea de tehnologie digitală: circa 200 milioane euro. Implementată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării
7. Diverse scheme de sprijin pentru promovarea de energii regenerabile: circa 200 milioane euro (suma este în negociere la acest moment). Implementată de Ministerul Energiei
8. Diverse scheme de sprijin pentru investiții semnificative, în special în zona de inovare și noi tehnologii aplicate în zona de producţie: crica 200 milioane euro. Implementată de Ministerul Finanțelor
Rezultate așteptate:
Rezultate așteptate:
Alte componente în fază avansată de negociere:
Împăduriri, combaterea tăierilor ilegale de păduri și biodiversitate: 1,4 miliarde euro
Transport – 8,5 miliarde euro
Fondul pentru Valul renovării – 2,2 miliarde euro