Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat că „după al doilea modul ar trebui să existe cel puțin o notă la fiecare disciplină”, referindu-se la condițiile de acordare a burselor de merit și de reziliență.
Bursele de excelență, de merit și de reziliență sunt condiționate de prezența la școală, ele fiind acordate doar dacă elevul nu are mai mult de 10 absențe nemotivate pe lună. Dacă limita este depășită, plata burselor pentru luna respectivă va fi suspendată, potrivit Edupedu.
Potrivit metodologiei aprobate prin Ordinul Ministerului Educației (OME) 5518/2023, bursele de merit și de excelență pentru premiile obținute la olimpiade și concursuri se acordă din noiembrie, la prima plată, dacă părinții depun copii de pe diplome la școală în primele zile de cursuri. Conform articolului 8, alin. 2: „Bursele de merit care au la bază rezultatele obținute la competiții/concursuri școlare și extrașcolare, atestate prin documente școlare, respectiv prin copii de pe diplomele obținute la competiții, certificate pentru conformitate cu originalul la nivelul unității de învățământ, se acordă elevilor pe baza unei cereri depuse de părinte/reprezentantul legal/elevul major în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar sau în termen de 15 zile calendaristice de la data obținerii premiului pentru elevii din anii terminali”.
În ceea ce privește bursele sociale, acestea se acordă elevilor care se încadrează în criterii sociale specifice. Articolul 10, alin. 1 al noii legislații prevede: „Bursa socială se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin una dintre următoarele situații: a) elevi proveniți din familii care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitării, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie; (…) c) elevi cu unul sau ambii părinți decedați și elevi asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgență, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie”.
Pentru bursele de merit și de reziliență acordate pe baza mediei, metodologia prevede următoarele criterii, conform Art. 7: „Bursele de merit se acordă după cum urmează: (…) b) elevilor din fiecare clasă a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 9,50; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia”.
În ceea ce privește bursele de reziliență, Art. 7, alin. 3 stipulează că: „Bursele de reziliență se acordă (…) b) elevilor din fiecare clasă a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 7, în ordinea descrescătoare a mediilor”.
Media care stă la baza acordării burselor de merit și de reziliență se calculează conform Art. 8, alin. 8: „În cazul elevilor din clasa a V-a media care stă la baza acordării burselor de merit și de reziliență se calculează ca medie aritmetică, având două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute de elevi la toate disciplinele, pe parcursul primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs”.
Primele burse pentru elevii de clasa a V-a vor fi acordate în luna februarie 2025, pentru luna ianuarie, conform Art. 8, alin. 9: „Listele cu elevii din clasa a V-a beneficiari ai bursei de merit se stabilesc în luna ianuarie a anului calendaristic următor anului în care se obțin rezultatele școlare menționate la alin. (1) lit. b) și se plătesc începând cu luna februarie, pentru drepturile aferente lunii ianuarie, până la sfârșitul cursurilor din anul școlar respectiv”.
Citeşte şi: N-ai carte, ai parte? Cât câștigă, la primul lui job, un tânăr fără bacalaureat