Condiţiile în care elevii de clasa a V-a pot obţine burse sociale, de merit, de reziliență și excelență. Diriginţii au primit termen până l a începutul lunii octombrie

Elevii de clasa a V-a din România vor putea beneficia în anul școlar 2024-2025 de burse sociale, de merit, de reziliență și de excelență, conform noilor reglementări. Bursele sociale, împreună cu bursele de excelență și unele burse de merit (bazate pe diplomele de la concursuri), vor fi plătite începând cu 20 noiembrie 2024, pentru lunile septembrie și octombrie. În schimb, elevii care primesc burse de merit și de reziliență pe baza mediei școlare vor încasa aceste burse abia în februarie 2025, pentru luna ianuarie.
Filip Stan
17 sept. 2024, 17:07
Condiţiile în care elevii de clasa a V-a pot obţine burse sociale, de merit, de reziliență și excelență. Diriginţii au primit termen până l a începutul lunii octombrie

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat că „după al doilea modul ar trebui să existe cel puțin o notă la fiecare disciplină”, referindu-se la condițiile de acordare a burselor de merit și de reziliență.

Bursele de excelență, de merit și de reziliență sunt condiționate de prezența la școală, ele fiind acordate doar dacă elevul nu are mai mult de 10 absențe nemotivate pe lună. Dacă limita este depășită, plata burselor pentru luna respectivă va fi suspendată, potrivit Edupedu.

Potrivit metodologiei aprobate prin Ordinul Ministerului Educației (OME) 5518/2023, bursele de merit și de excelență pentru premiile obținute la olimpiade și concursuri se acordă din noiembrie, la prima plată, dacă părinții depun copii de pe diplome la școală în primele zile de cursuri. Conform articolului 8, alin. 2: „Bursele de merit care au la bază rezultatele obținute la competiții/concursuri școlare și extrașcolare, atestate prin documente școlare, respectiv prin copii de pe diplomele obținute la competiții, certificate pentru conformitate cu originalul la nivelul unității de învățământ, se acordă elevilor pe baza unei cereri depuse de părinte/reprezentantul legal/elevul major în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar sau în termen de 15 zile calendaristice de la data obținerii premiului pentru elevii din anii terminali”.

În ceea ce privește bursele sociale, acestea se acordă elevilor care se încadrează în criterii sociale specifice. Articolul 10, alin. 1 al noii legislații prevede: „Bursa socială se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin una dintre următoarele situații: a) elevi proveniți din familii care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitării, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie; (…) c) elevi cu unul sau ambii părinți decedați și elevi asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgență, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie”.

Citeşte şi: Lista școlilor din Galați care rămân închise după inundații – actualizată de Ministerul Educației

Pentru bursele de merit și de reziliență acordate pe baza mediei, metodologia prevede următoarele criterii, conform Art. 7: „Bursele de merit se acordă după cum urmează: (…) b) elevilor din fiecare clasă a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 9,50; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia”.

În ceea ce privește bursele de reziliență, Art. 7, alin. 3 stipulează că: „Bursele de reziliență se acordă (…) b) elevilor din fiecare clasă a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 7, în ordinea descrescătoare a mediilor”.

Media care stă la baza acordării burselor de merit și de reziliență se calculează conform Art. 8, alin. 8: „În cazul elevilor din clasa a V-a media care stă la baza acordării burselor de merit și de reziliență se calculează ca medie aritmetică, având două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute de elevi la toate disciplinele, pe parcursul primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs”.

Primele burse pentru elevii de clasa a V-a vor fi acordate în luna februarie 2025, pentru luna ianuarie, conform Art. 8, alin. 9: „Listele cu elevii din clasa a V-a beneficiari ai bursei de merit se stabilesc în luna ianuarie a anului calendaristic următor anului în care se obțin rezultatele școlare menționate la alin. (1) lit. b) și se plătesc începând cu luna februarie, pentru drepturile aferente lunii ianuarie, până la sfârșitul cursurilor din anul școlar respectiv”.

Citeşte şi: N-ai carte, ai parte? Cât câștigă, la primul lui job, un tânăr fără bacalaureat

DailyBusiness
Milioane de români primesc tichete majorate în octombrie
Spynews
Lambada a născut! Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată din nou
Bzi.ro
Salarii de 5.000 de lei pe lună, pentru cei fără studii superioare! Unde găsești aceste locuri de muncă
Fanatik.ro
Fructul minune care i-a uimit până și pe specialiști. Ajută la tratarea a 3 boli și are beneficii uimitoare
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. Anunțul la care planeta nu se aștepta: Treceți la producția de serie!
Playtech.ro
A murit jurnalistul TVR Dragoș Tăbăran. Ce a pățit fostul corespondent de război
DailyBusiness
Candidații la prezidențiale 2024 își dezvăluie averile. Cine sunt milionarii care visează la Cotroceni!
Adevarul
Satul care a dat marmură pentru vila lui Ceaușescu și Casa Poporului. Ce se întâmplă cu drumul de marmură care l-a făcut faimos
Spynews
Poliția Română cere ajutorul cetățenilor pentru găsirea incendiatorului din Parlament. Cum arată bărbatul / FOTO
Spynews
Ce relație are Mira cu soacra ei. Cântăreața a rămas surprinsă când a văzut cum a așteptat-o mama lui Levi Elekes | VIDEO
Evz.ro
Cum s-a pregătit Ioana State pentru Asia Express. Două săptămâni a fost la sală, alte două a mâncat
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
„Încă am o viață sexuală foarte bună cu el”. Victoria Beckham dezvăluiri intime incendiare despre David Beckham
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Cum arată Betty Salam acum, la 6 luni după Asia Express 2024. Are și mai multe kilograme ca la TV. Mesajul ei pentru cei care o critică
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Breaking News | Incendiu în Parlamentul României. Un individ a aruncat cu benzină. 300 de persoane au fost evacuate
Capital.ro
România a luat fața Ungariei. Ungurii au fost umiliți. Decizia luată de Comisia Europeană
StirileBZI
Dispare permisul auto! Unde se introduce Cardul My Number
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
stirilekanald.ro
Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor
substantial.ro
Parlamentul georgian adoptă lege controversată privind „valorile familiale”
MediaFlux
PUTIN a DECIS URGENT! ARMATA este PREGĂTITĂ. UNDĂ DE ȘOC la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...