În SUA, unde bacșișurile sunt considerate parte integrantă a salariului chelnerilor, tariful orar de bază poate fi foarte mic. Astfel, Savannah, o tânără chelneriță, care câștigă mai puțin de 3 dolari pe oră (apriximativ 14 lei), a dezvăluit că este nevoită ca din bacșișurile pe care le primește să plătească și restul angajaților din restaurant, scrie stiridiaspora.ro.
Savannah a explicat, într-un clip postat pe TikTok, că din vânzăril ebrute ale mesei pe care o servește, trebuie să plătească o cotă altor anagajați. inclusiv proprietarului, barmanilor, bucătarilor și personalului de sprijin. Această practică este comună în industria ospitalității din SUA, dar nu este atât de cunoscută de publicul larg.
De exemplu, dacă la o masă se consumă de 100 de dolari, iar bacșișul este de 20 de dolari (20%), Savannah ar primi doar 14 dolari din această sumă, restul banilor fiind împărțiți cu ceilalți angajați ai restaurantului.
Așadar, în cazul în care un client nu lasă deloc bacșiș sau lasă un bacșiș foarte mic, tânăra chelneriță este nevoită să acopere suma din propriul buzunar.
„Trebuie să bag mâna în buzunarul meu, bani pe care i-am câștigat deja în ziua respectivă sau bani pe care încă nu i-am câștigat, și totuși să-i dau înapoi restaurantului pentru a plăti restul personalului”, explică femeia.
Internauții au reacționat imediat, mulți dintre ei exprimându-și uimirea și neîncrederea față de sistemul actual.
„Nu-mi vine să cred că acest lucru este real. Cum de mai au restaurantele din SUA angajați?”, spune o persoană în comentarii.
La polul opus, în țări precum Marea Britanie, unde există un salariu minim garantat, această practică nu este atât de răspândită. Salariul minim actual în Mare Britanie este de 11,44 lire sterline pe oră, iar bacșișurile sunt considerate un bonus pentru serviciile oferite, nu o necesitate pentru suplimentarea salariului.