Condiţionalitatea socială, obligatorie pentru fermieri din 2025. Ce trebuie să facă cei care vor să primească plăți directe și compensatorii

De la data de 1 ianuarie 2025, fermierii beneficiari de subvenții din statele membre UE vor fi obligați să respecte anumite cerințe privind condiționalitatea socială.
Alina Costache
30 oct. 2024, 19:53
Condiţionalitatea socială, obligatorie pentru fermieri din 2025. Ce trebuie să facă cei care vor să primească plăți directe și compensatorii

De la data de 1 ianuarie 2025, fermierii beneficiari de subvenții din statele membre ale Uniunii Europene vor trebui să respecte anumite cerințe privind condiționalitatea socială.

Conform unui comunicat transmis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în ședința de miercuri a Guvernului a fost aprobată o Hotărâre privind modificarea și completarea HG nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat.

Citește și: Un nou spirjin pentru fermieri din fonduri europene. Peste 500 de milioane de euro pentru agricultura românească

Condiționalitatea socială. Regulile pe care fermierii trebuie să le respecte

Prin intermediul acestui act, MADR stabilește cadrul normativ național necesar implementării condiționalității sociale, care, din 2025, va fi obligatorie pentru toate statele din Uniunea Europeană.

„Condiţionalitatea socială este o cerinţă stabilită în legislaţia europeană (Regulamentul (UE) nr.2115/2021), în temeiul cărei fermierii care primesc plăţi directe sau plăţi compensatorii în materie de mediu, climă şi bunăstarea animalelor, vor fi supuşi, începând cu data de 1 ianuarie 2025, unei sancţiuni administrative, respectiv reducere/excludere a cuantumului subvenţiilor, dacă nu îndeplinesc anumite cerinţe legate de condiţiile de muncă şi de încadrare în muncă aplicabile sau nu respectă anumite obligaţii ale angajatorului, stabilite în legislaţia naţională de transpunere a Directivei (UE) 2019/1152, Directivei 89/391/CEE şi a Directivei 2009/104/CE”, a precizat MADR într-un comunicat remis AGERPRES.

Hotărârea de Guvern aprobată vizează următoarele: condiţionarea plăţilor directe sau plăţilor compensatorii în materie de mediu, climă şi bunăstarea animalelor acordate fermierilor, de respectarea normelor privind condiţionalitatea socială, potrivit dispoziţiilor legale aplicabile în domeniul legislaţiei privind îmbunătăţirea condiţiilor de încadrare în muncă şi asigurarea respectării obligaţiilor angajatorilor, precum şi a cerinţelor privind securitatea şi sănătatea în muncă; exceptarea, în cazul ajutoarelor naţionale tranzitorii, a aplicării sancţiunilor pentru nerespectarea normelor privind condiţionalitatea socială, alături de normele privind condiţionalitatea de mediu.

Mai mult, actul normativ prevede și stabilirea termenului și a modalității de aprobare a sancțiunilor aplicabile în cazul nerespectării subvențiilor, a normelor privind condiționalitatea socială, respectiv 90 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii.

APIA va aplica sancțiunile ca urmare a notificării autorităților cu atribuții în controlul și asigurarea normelor din domeniul legislației privind îmbunătățirea condițiilor de încadrare în muncă și asigurarea respectării obligațiilor angajatorilor, dar și a cerințelor privind securitatea și sănătatea în muncă.

Citește și: Comisia Europeană a aprobat 400 de milioane de euro pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Se vor da maximum 200 de euro pe hectar, la pierderi de 100 la sută

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cinci zodii încep luna mai în forță. Noroc cu carul în următoarele 20 de zile. Fecioarele, cele mai avantajate
Capital.ro
ANAF nu te lasă să păstrezi toți banii câștigați. Fiscul te taxează cu 40%. Românii sunt datori la stat
Playtech.ro
Cât e ajutorul social în Spania în 2025. Ce condiții trebuie să îndeplinească un român pentru a-l primi
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Ponturi pentru desfundat scurgeri. Cum scapi de o mare problemă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
BREAKING | Vești proaste de la spital despre Mihai Leu. Sportivul român a fost indus în comă pentru a nu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Permis de conducere pentru pensionari. UE ordonă control obligatoriu. Vin reguli noi din 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Restaurant mistuit de flăcări. Cel puțin 22 de oameni au murit
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
ANAF are o nouă țintă. Informații pentru românii care merg la medic
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri