Solicitarea ministrului Justiţiei a ajuns joi dimineaţă la conducerea Camerei Deputaţilor.
Secretarul Camerei Niculae Mircovici a declarat că Biroul Permanent a sesizat Comisia juridică cu privire la solicitarea ministrului Justiţiei în legătură cu încuviinţarea arestării preventive a deputatului Florin Popescu, iar comisia are la dispoziţie trei zile pentru a finaliza raportul.
„Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a luat act de scrisoarea ministrului Justiţiei cu privire la solicitarea Parchetului privind încuviinţarea arestării preventive a deputatului Florin Popescu şi a sesizat Comisia juridică. Aceasta are termen de trei zile lucrătoare pentru a da un raport. Programul comisiei urmează să fie stabilit de preşedintele ei astfel încât luni la prânz să poată fi prezentat Biroului Permanent raportul respectiv, urmând ca de luni, în cinci zile lucrătoare, BP să convoace plenul în vederea votului pe raport. În mod normal, probabil că în perioada 5 – 7 mai, mai exact miercuri, pe 7, cu ocazia votului final, va avea loc şi votul pe raport”, a spus Mircovici, după şedinţa Biroului Permanent al Camerei.
La şedinţa Biroului Permanent de joi au participat doar 3 membri ai conducerii Camerei, dar, potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale, nu este nevoie de cvorum.
Procurorul general Tiberiu Niţu a transmis ministrului Justiţiei referatul DNA pentru a solicita încuviinţarea arestării preventive a deputatului Florin Popescu, urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruţa Kovesi a transmis procurorului general al României cererea și referatul întocmit de procurorii anticorupție, în vederea sesizării ministrului Justiției, pentru a cere președintelui Camerei Deputaților încuviințarea arestării preventive a deputatului Forin Popescu pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se artă într-un comunicat al DNA.
Procurorii DNA au dispus miercuri începerea urmăririi penale, efectuarea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sub acuzaţia că, în 2012, Florin Aurelian Popescu, „folosind influența și autoritatea decurgând din funcția de președinte al organizației județene Dâmbovița a PDL, i-a cerut administratorului unor societăți comerciale cantitatea de 50.000 – 60.000 pui grill (60 – 80 tone, cu valoare de peste 400.000 lei) pentru a o distribui în scop electoral cetățenilor din județul Dâmbovița, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie 2012”.
Ulterior, pentru a împiedica descoperirea faptei de corupție, omul de afaceri respectiv a livrat produsele în pungi neinscripționate, dintr-un spațiu de depozitare închiriat și folosit de o societate comercială care nu îi aparținea.
Detaliile privind livrarea, transportul și locurile de descărcare a produselor au fost stabilite de Florin Popescu cu o persoană, auditor financiar și cenzor la una din firmele omului de afaceri denunțător, la cererea acestuia din urmă.
„Cererea de încuviințare a arestării preventive a fost formulată având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură penală. Astfel, din probele administrate rezultă că infracțiunea ce ar fi fost săvârșită de inculpat este sancționată de lege cu pedeapsa închisorii mai mare de patru ani și există probe că lăsarea sa în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică”, se mai arată în comunicatul DNA.
Florin Popescu a fost chemat, miercuri, la DNA, unde i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de inculpat și acuzațiile, conformitate cu art. 309 din Codul de procedură penală.
„Mi-au adus la cunoştinţă că am avut legătură cu o anumită firmă şi că am solicitat anumite produse să le folosesc în campanie. Voi analiza dosarul împreună cu avocatul şi după aceea voi veni înapoi şi îmi voi spune punctul de vedere. Eu sunt la dispoziţia justiţiei”, a declarat Popescu.