Directoarea Colegiului Național ‘Unirea’ Târgu Mureș, Andreea Năznean, a afirmat că pe fondul retrocedării clădirii școlii, pe care o consideră ilegală, Fundația Statusul Romano-Catolic a decis înființarea unei școli cu predare exclusiv în limba maghiară, care se numește Liceul Teologic Romano-Catolic și care a început să funcționeze într-unul din corpurile imobilului colegiului. Drept urmare, începând cu anul 2014, o parte dintre clasele cu predare în limba maghiară din Colegiul ‘Unirea’ au fost transferate la Liceul Teologic Romano Catolic, directoarea susținând că atât funcționarea noii școli, cât și transferul elevilor au fost ilegale.
În plus, potrivit Andreei Năznean, elevii din ciclul primar de la secția română au fost scoși pur și simplu din corpul de clădire în care funcționează acum liceul cu predare în maghiară, mobilierul și materialele didactice au fost depozitate pe coridor și a fost nevoie de relocarea acestor copii și a profesorilor într-o altă școală, învecinată.
Directoarea Colegiului Național ‘Unirea’ și-a exprimat în mai multe rânduri temerea că se dorește desființarea acestei unități școlare și a susținut că s-au primit mai multe amenințări în acest sens, atât scrise cât și verbale.
„Am fost deja amenințați, atât verbal cât și în scris, iar temerea noastră este că vom fi, încetul cu încetul, evacuați din corpul A și că vom intra în dizolvare. Prin înființarea și funcționarea acestui Liceu Teologic Romano-Catolic, Colegiul Național ‘Unirea’, un colegiu de prestigiu, situat pe poziția 27 în top licee naționale, se dorește să fie desființat, pur și simplu. Și se știe și planul, pentru că am fost amenințați și acum, peste vară, că ni se iau zece clase, pe motivul lipsei de spațiu. Deci, desființezi o școală de elită, cu rezultate naționale și internaționale, ca să funcționeze o școală ilegal, pe bani publici”, a afirmat Andreea Năznean.
La rândul său, Delia Peter, reprezentanta părinților din Colegiul Național ‘Unirea’ Târgu Mureș și președintele Federației Naționale a părinților — filiala Mureș, a spus că este vorba de o ‘manipulare politică’, prin care se încearcă evacuarea cu forța și segregarea secției române de cea maghiară, în prezent în cadrul Colegiului.
Delia Peter susține că se folosește același algoritm ‘de distrugere a unei școli mixte’ ca în anul 2004, când elevii români ‘au fost scoși’ din Liceul Bolyai din Târgu Mureș și că în spatele demersului se află aceleași personaje, unul dintre cei nominalizați fiind deputatul Borbely Laszlo.
„Se încearcă aceeași rețetă și dacă nu luăm atitudine se va reusi, pentru că sunt implicate aceleași personaje, același inspector școlar general, aceeași umbrelă de retrocedare și, mai mult decât atât, același algoritm ca în 2004, când din nou un liceu — Liceul Bolyai — care îi ținea și pe români și pe maghiari împreună trebuia să treacă prin ce trecem noi acum. Acel incident din 2004, am crezut că este un accident al democrației. (…) Trebuie să fim corecți și să spunem că aici este vorba de manipulare, de lideri politici ai UDMR care-și bagă nasul într-o școală, care în ultimii 20 ani știa și putea să îi țină împreună și pe români și pe maghiari”, a declarat Delia Peter.
Ea a mai spus că acest demers va afecta imaginea orașului, în care conviețuiesc pașnic români și maghiari, și că, în ciuda faptului că a primit amenințări, va continua să lupte pentru ca elevii să nu fie separați pe criterii etnice.
„Acest lucru nu face bine conviețuirii oamenilor de rând. Nu e de bine că s-a ajuns, în capul unora, la ‘copiii noștri’ și ‘copiii voștri’. Au fost diferite amenințări la adresa mea, dar nu o să mă las pentru că știu că această cauză nu este a mea sau a copiilor mei, este cauza a o sută de profesori, o mie de elevi și este cauza orașului, în care trebuie să învățăm împreună, să trăim împreună, în spiritul a 20 ani de democrație”, a conchis Delia Peter.
Directorul adjunct al Colegiului Național ‘Unirea’, Motorga Maria, a menționat că au fost nemulțumiri și în rândul părinților de la secția maghiară, care au dorit să rămână în continuare în structura colegiului.
Ea a dat citire unei scrisori a unei mame de la secția maghiară care a susținut că părinții au fost manipulați să treacă la cealaltă școală și că este vorba de o politică agresivă de învrăjbire.
„Eu nu vreau ca fetița mea să trăiască ce am trăit noi în martie 90. Se face din nou prea multă politică agresivă în oraș, din nou anumiți extremiști au ajuns să-i învrăjbească pe români și maghiari. Și apoi ne întrebăm noi: de ce pleacă tinerii dintr-un oraș în care singura politică promovată de anumiți iresponsabili este politica de asmuțire unul împotriva asupra celuilal”, se arată în scrisoarea menționată.
La rândul său, avocatul Ioan Sabău Pop, președinte al Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna și Mureș, a spus că înființarea liceului teologic s-a făcut în mod ilegal, cu ‘semnificative’ încălcări ale Legii Educației naționale. El a explicat că o instituție școlară se înființează în anul precedent pentru anul următor, lucru care nu s-a întâmplat la Târgu Mureș, că legea prevede că trebuie să existe cel puțin 300 de elevi, iar în cazul Liceului Romano-Catolic numărul era mult mai mic, că nu a existat un plan didactic și că nu se pot crea două instituții școlare de același nivel, în aceeași clădire. În plus, avocatul Sabău a atenționat că și retrocedarea clădirii liceului este ilegală și că ‘statul de drept, legea, drepturile cetățenilor sunt absolut încălcate în acest demers’.