„Luni dimineaţă a ajuns la Direcţia de Sănătate Iaşi raportul comisiei de control a Ministerului Sănătăţii. Conform prevederilor, acesta a fost transmis mai departe Consiliului Judeţean Iaşi şi Maternităţii Elena Doamna. Urmează ca măsurile propuse de Ministerul Sănătăţii să fie puse în aplicare de instituţiile abilitate„, a declarat Lucian Indrei, directorul Direcţiei de Sănătate Iaşi, potrivit Agerpres.
Măsurile vor fi aplicate, deşi în şedinţa de pe 3 octombrie reprezentantul Consiliului Judeţean Iaşi în Consiliul de Administraţie al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Elena Doamna” a fost singurul care a votat pentru demiterea din funcţie a managerului, doctorul Emil Anton, şi a directorul medical, doctorul Răzvan Socolov. Ceilalţi membri cu drept de vot, respectiv, un reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), un reprezentant din partea Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF), un reprezentant al Colegiului Medicilor (CM) din Iaşi şi doi reprezentanţi ai plenului Consiliului Judeţean Iaşi (CJ) Iaşi au votat pentru menţinerea celor doi pe funcţii.
Consiliul de Administraţie este singurul care poate lua astfel de decizii.
După ce o femeie în vârstă de 28 de ani şi soţul acesteia au acuzat de malpraxis personalul medical de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Elena Doamna”, pentru că li s-a spus că nou născutul lor a murit la naştere, iar necropsia a arătat că era mort în uterul mamei de mai bine de 24 de ore înainte de naştere, conducerea maternităţii a negat acuzaţiile aduse de părinţi. Directorul medical, doctorul Răzvan Socolov, susţine că gravida, o femeie cu obezitate, ar fi fost consultată de mai multe ori de medici.
Ministerul Sănătăţii a trimis la unitatea medicală o echipă de control, în urma verificărilor fiind impuse măsuri de sancţionare a personalului medical, dar şi acţiuni de îmbunătăţire a activităţii şi managementului instituţiei.
Comisia de control a recomandat eliberarea din funcţie a managerului şi directorului medical al Maternităţii „Elena Doamna” şi numirea unei echipe manageriale care să asigure un management eficient al serviciilor medicale acordate pacienţilor, cu respectarea legislaţiei în vigoare.
O altă recomandare a fost cea a sancţionării persoanelor care aveau obligaţia asistării pacientei Ciobanu Ioana în timpul sarcinii şi în timpul spitalizării de către forurile responsabile. A mai fost recomandată realizarea instructajelor personalului medico-sanitar privind procedurile de lucru şi protocoalele terapeutice cu dovada obiectivă a cunoaşterii ghidurilor naţionale din specialitatea de obstetrică ginecologie şi protocoalelor locale prin semnare de luare la cunoştinţă, precum şi organizarea unor workshopuri, ateliere dedicate personalului medical pentru îmbunătăţirea relaţiei de comunicare medic-pacient. Îmbunătăţirea managementului spitalului clinic în mai multe direcţii, printre care identificarea nevoii de protocoale locale şi a aplicării lor în scopul scăderii riscului de erori medicale, monitorizarea mai frecventă a activităţii din timpul gărzii şi crearea unui climat de responsabilizare şi implicare a echipei medicale faţă de toate cazurile internate în spital.