Membrii Birourilor Politice Reunite ale Parlamentului trebuiau să discute şi să stabilească sâmbătă calendarul privind citirea şi votul pe moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR împotriva Guvernului Cîţu. Doar că nici la a doua încercare nu a fost cvorum. La şedinţa de sâmbătă au fost prezenţi 12 parlamentari din conducerea Camerelor, pentru realizarea cvorumului fiind necesară prezenţa a cel puţin 14.
„Din nou, nu am avut cvorum la şedinţa Birourilor Permanente Reunite în care trebuia să stabilim calendarul moţiunii de cenzură. Au lipsit din nou liderii PNL şi PSD. Pare că USL revine în forţă. Domnule Ciolacu, nu era vorba că abia aşteptaţi să îl daţi jos pe Florin Cîţu din fruntea Guvernului? P.S. Mai încercăm odată, luni la 12:00”, a scris Ionuţ Moşteanu, sâmbătă pe Facebook.
O nouă şedinţă a fost convocată pentru luni, la ora 12:00.
Conducerea Senatului şi Camerei Deputaţilor a fost convocată şi vineri, la ora 23.00, în sistem on-line, imediat după depunerea de către AUR şi USR PLUS a moţiunii de cenzură. Şedinţa s-a încheiat fără niciun rezultat pentru că nu a fost cvorum.
„Mâine la ora 11:00 va avea loc o nouă convocare a Birourilor Permanente Reunite pentru a decide calendarul de vot al moţiunii de cenzură împotriva lui Cîţu. Şedinţa din seara asta tocmai s-a încheiat fără cvorum – PNL şi PSD au jucat la offsaid”, a anunţat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Cristina Prună, vineri seară, într-o postare pe Facebook.
„Domnul Ciolacu a afirmat clar că va susţine moţiunea de demitere a lui Cîţu. Opoziţia nu înseamnă blaturi. Aşteptăm toate forţele care au declarat că vor debarcarea lui Cîţu să nu tergiverseze procedurile parlamentare”, a mai scris Prună.
Moţiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”, semnată de 122 de parlamentari, a fost depusă vineri la Senat şi Camera Deputaţilor.
„Fiţi de partea românilor, nu de partea infractorilor, a politrucilor şi a „băieţilor deştepţi”! Votaţi pentru demiterea guvernului Cîţu!”, este îndemnul adresat în textul moţiunii parlamentarilor.
„În măsura în care moţiunea nu va trece, Cabinetul Cîţu merge mai departe, iar noi mergem în opoziţie”, a afirmat Dan Barna.
Potrivit regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.
Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.