Situația RADET, distribuitorul de apă caldă şi căldură din Capitală, este în continuare critică spun şefii Regiei. Asta chiar dacă Primăria generală a mai plătit încă 19 milioane lei, ultima tranşă din subvenţia pe care Municipalitatea o datora RADET pentru lunile de primăvară. Şefii Regiei au luat astăzi decizia de a demisiona, nemulțumiți de relația cu Primăria Generală a Bucureștiului, potrivit digi24.
„Din Primăria Capitalei ni s-a cerut demisia, nouă, celor din Consiliul de Administraţie. Viceprimarul Bădulescu ne-a cerut demisia. Senzatia mea e ca ELCEN vrea sa pună mâna pe RADET. Am decis să demisionăm pentru că nu mai exista comunicare. În 30 de zile RADET nu va mai putea cheltui nimic. Suntem în luna a şaptea, intrăm în a opta şi nu a fost aprobat încă de Consiliul General al Municipiului Bucureşti bugetul RADET. 80% din reţea e veche de peste 40 de ani, colapsul poate apărea oricând la nivelul Bucureştiului. Intrarea în insolvenţă a RADET e una din solutţiile pe care am luat-o în calcul. Nivelul datoriei RADET, 3,6 miliarde de lei, poate fi scăzut în trei ani de insolvenţă. Noi nu am putut cere insolvenţa că e în atribuţiile consiliului general. Simţim că jocurile se fac în afara RADET. Marcel Nicolaescu (n.r directorul ELCEN) a zis textual „o să conduc eu RADET prin oamenii mei şi o să vedeţi că o să meargă bine. Demisia era ultimul gest pe care îl puteam face pentru a atrage atenţia asupra gravităţii situaţiei”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Gabriel Dumitraşcu, preşedinte al Consiliului de Administraţie RADET.
Aceştia ar fi trebuit să conducă regia de termoficare până în 2019.
Președintele consilului de administrație a spus că este „un semnal de cod roșu”. Pe lângă faptul că a atras atenția asupra situației financiare, el a spus că la niciunul din ultimii patru primari, începând cu Sorin Oprescu până la Gabriela Firea, nu a găsit o înțelegere pentru a rezolva această situație. El a mai acuzat Primăria Capitalei de lipsă de comunicare și de un discurs duplicitar.
„Nu am cerut nicio demisie a niciunui membru. Vreau să vă spun că demisia actualului Consiliu de Administraţie era una de onoare, dar mă aşteptam să nu vină şi să spună că cineva le-a cerut să îşi dea demisia”, a declarat viceprimarul Bucureştiului.
Declaraţia viceprimarului a fost întreruptă însă de Gabriel Dumitraşcu, care l-a acuzat pe Aurelian Bădulescu că minte şi manipulează, deoarece e înregistrat în procesul verbal al şedinţei Consiliului de Administraţie al RADET cum cere explicit demisia membrilor acestuia.
„Dar nu vreţi să puneţi la dispoziţie procesul verbal unde spuneţi dumneavoastră ,,consider că trebuie să vă depuneţi mandatele”? Ia citiţi dumneavoastră de acolo, ca să informaţi corect şi să nu mai manipulaţi. Dacă nu, domnule viceprimar, vă rog părăsiţi încăperea! Nu aveţi cum să faceţi conferinţă de presă la sediul RADET, decât în condiţii oneste şi de transparenţă. Eu am obligaţia să asigur respectarea legii, cât sunt preşedinte. Sunteţi pe teritoriul meu şi îmi sunteţi egal”, i-a spus Gabriel Dumitraşcu viceprimarului Capitalei.
Aurelian Bădulescu şi-a continuat însă intervenţia şi a precizat că plecarea actualului Consiliu de Administraţie nu înseamnă că a plecat sfânta treime, urmând ca la conducerea RADET să vină o nouă conducere, care să redreseze instituţia. Viceprimarul Bucureştiului a mai adăugat că, în cel mai scurt timp, la nivelul conducerii Prinăriei Generale a Capitalei se va analiza şi posibilitatea intrării RADET în insolvenţă, în condiţiile în care situaţia financiară actuală este una de insolvabilitate, scrie Mediafax.
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, spune că demisia conducerii RADET nu va afecta serviciile furnizate populaţiei. „Am discutat cu reprezentanții RADET și am rămas și eu surprinsă că se ia această decizie a ieșirii din mandat prin demisie, dar mi s-a spus că de fapt s-a ales această metodă pentru ca acești domni directori și reprezentanți în Consiliul de Administrație să nu fie demiși de către noul Consiliu General pentru că nu ar mai putea face parte 5 ani de zile din alt CA. Consider că sunt niște interese personale. Nu au așteptat o discuție cu primarul general din punct de vedere al abordării finalului de mandat. Mi s-a spus, de asemenea, că sunt oameni care au fost numiți de PNL (…). Cred că fac un gest politic, adică să nu-și asume situația grea a RADET. Bine că și-o asumă primarul general, abia a venit în funcție și ei își iau tălpășița și pleacă”, a comentat edilul Capitalei demisiile anunțate de membrii Consiliului de Administrație al RADET.
Firea spune că este posibil ca membrii CA al RADET să fi demisionat pentru că au aflat că va fi demarat un audit la regie: „Ani de zile ai luat salarii mari, ți-ai cumpărat mașini, ai stat în confort, ți-ai organizat teambuilding-uri pe banii bucureștenilor și acum când este greu și când primarul general ajută și deblochează și semnează ordonanță pentru rezolvarea situației, exact acum pleci pentru că te temi să nu fi schimbat. Foarte bine că au plecat! Este foarte bine pentru bucureșteni că au plecat. Să vină alți oameni competenți și responsabili și care să nu răspundă la interese politice. Săptămâna trecută eu i-am anunțat că va începe în foarte scurt timp un auditși probabil că această informație i-a făcut să plece”, a adăugat Firea.
Primarul general a dat asigurări bucureștenilor că nu vor fi probleme cu apa caldă și căldura în sezonul rece, întrucât Primăria Capitalei a achitat restanţele la plata subvenţiei către RADET, care era neplătită din luna martie. „RADET era în imposibilitatea de a-și face reparațiile necesare pe timp de vară tocmai pentru a pregăti perioada de iarnă. În mandatul meu scurt am semnat pentru 45 de milioane de lei, iar zilele următoare se va face viramentul și pentru suma de 19 milioane de lei, tocmai pentru ca Primăria Capitalei să nu mai aibă nicio întârziere la plata subvenției”, a arătat Firea.
Totodată, Gabriela Firea a anunţat că a fost format deja un colectiv care va analiza problema sumei aflate în litigiu între RADET și ELCEN, de 280 milioane de lei. „Am discutat cu directorul general al ELCEN, domnul Nicolaescu, și am primit asigurări și transmit și eu pe această cale bucureștenilor că nu va fi nicio problemă (…) pentru ca bucureștenii să aibă căldură. Apa caldă și căldura nu vor fi o problemă în Capitală, în primul rând pentru că Primăria Generală se va achita de responsabilitatea plății subvenției și nu va mai amâna această plată așa cum a făcut-o primarul interimar și, de asemenea, vom eșalona datoriile către ELCEN”, a adăugat Firea.