Solicitarea DNA de ridicare a imunității fostului premier Florin Cîţu, trimisă Comisiei juridice. O decizie ar putea fi luată miercuri

Senatul va decide miercuri dacă va aviza cererea DNA de ridicare a imunităţii lui lui Florin Cîţu, în dosarul achiziţiei de vaccinuri din pandemie.
Filip Stan
24 nov. 2023, 12:47
Solicitarea DNA de ridicare a imunității fostului premier Florin Cîţu, trimisă Comisiei juridice. O decizie ar putea fi luată miercuri

Biroul permanent al Senatului a trimis, vineri, Comisiei juridice solicitarea DNA referitoare la începerea urmăririi penale în cazul fostului premier, senatorul PNL Florin Cîţu, fiind acuzat de abuz în serviciu, în dosarul vaccinurilor.

Comisia juridică are termen până miercuri, 29 noiembrie, în vederea formulării unui punct de vedere ce va fi transmis plenului, cel în măsură să încuviinţeze sau să respingă solicitarea.

„Am primit la Senat o solicitare din partea Ministerului Public. Am pus-o pe ordinea de zi a Biroului permanent al Senatului cu celeritate, iar hotărârea adoptată în unanimitate de Biroul permanent a fost acela de a transmite către Comisia juridică în vederea întocmirii raportului până miercuri, 29 noiembrie. (…) Biroul permanent a adoptat o soluţie de adoptare cu celeritate a acestei solicitări. Astăzi este vineri, 24 noiembrie, iar miercuri, 29 noiembrie, este un termen foarte rapid, având în vedere şi aceste zile libere de Ziua naţională”, a afirmat vicepreşedintele Senatului Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă este posibil ca miercuri solicitarea DNA şi raportul Comisiei juridice să intre în plenul Senatului, pentru dezbatere şi vot final, Cîmpeanu a confirmat: „Este posibil”.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat, joi seară, că senatorii liberali vor vota pentru ridicarea imunităţii fostului premier Florin Cîţu, în prezent senator.

De altfel, Ciucă a spus că a avut o discuţie cu Cîţu, care i-a spus că va demisiona din grupul senatorilor PNL, urmând a rămâne senator neafiliat din punct de vedere politic.

DNA a solicitat, joi, Senatului şi Preşedinţiei ridicarea imunităţii fostului premier Florin Cîţu şi a foştilor miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, ambii fiind la USR la momentul comiterii faptelor. Procurorii îi acuză de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în legătură cu achiziţiile de vaccinuri din pandemie, prejudiciul depăşind un miliard de euro.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că senatorii liberali vor vota în favoarea ridicării imunităţii fostului premier Florin Cîţu, adăugând că acesta îşi va da demisia din grupul parlamentar şi va deveni senator neafiliat.

„Când voi primi documentele de solicitare din partea DNA am obligativitatea în calitate de preşedinte al Senatului să convoc de îndată Biroul permanent şi în baza analizei şi deciziei Biroului permanent documentele să fie înaintate către Comisia juridică, comisie care va analiza documentele, va întocmi un raport, iar raportul spre aprobare în plenul Senatului şi în plenul Senatului vom proceda cum am procedat şi până acum, acordând votul nostru pentru a lăsa justiţia să îşi facă datoria”, a spus Ciucă la Digi24.

Ciucă spune că senatorii PNL vor vota pentru ridicarea imunităţii lui Cîţu

„Eu îmi exprim convingerea că senatorii PNL vor avea propria judecată şi vor lua propria decizie în conformitate cu ceea ce au făcut şi până acum la nivelul partidului de fiecare dată când au fost astfel de situaţii, am procedat exact cu am menţionat mai devreme”, a spus Ciucă.

Liderul liberalilor a afirmat că imaginea PNL este afectată în acest caz.

„Este o problemă pentru PNL în sensul în care imaginea partidului este în acest caz afectată. Florin Cîţu a fost preşedintele partidului, a fost prim-ministru, este membru al PNL, nu putem să spunem că nu s-a întâmplat nimic sau că nu se întâmplă nimic, dar în atare situaţie eu consider că este absolut corect să lăsăm instituţiile statului, justiţia să-şi deruleze procedurile şi în final să vedem care este concluzia”, a declarat preşedintele PNL.

Întrebat dacă are încredere în Florin Cîţu, el a răspuns că are încredere în justiţia română.

„Am vorbit cu Florin Cîţu şi a spus că în situaţia de faţă el îşi va da demisia din grupul senatorilor PNL şi va deveni senator neafiliat. Este o decizie corectă a unui membru de partid responsabil, care dincolo de propria-i persoană are în vedere şi imaginea partidului”, a adăugat Ciucă.

Cătălin Drulă, liderul USR, a declarat vineri, despre votul din Senat pentru ridicarea imunităţii lui Florin Cîţu, că vor vota „pentru”, aşa cum ar vota în orice fel de caz. Despre Vlad Voiculescu, el a spus că rămâne pe lista USR pentru europarlamentare, arătând că este un simbol acum pentru lupta pe care o duc astăzi în România şi ”o victimă şi un om inocent”.

”Nu este nicio discuţie, noi dintotdeauna am spus că imunitatea parlamentară se referă la declaraţii politice. Deci, fiecare cetăţean, fie că este parlamentar sau nu, răspunde în mod egal în faţa legii. Deci vom vota „pentru”, aşa cum am vota în orice fel de caz”, a declarat Cătălin Drulă, despre votul pentru ridicarea imunităţii lui Florin Cîţu din plenul Senatului.

Întrebat dacă mai rămâne valabilă candidatura lui Vlad Voiculescu pe listele USR pentru europarlamentare, el a răspuns: ”Absolut, rămâne valabilă şi, mai mult de atât, acum pentru că este o victimă, un om inocent, un om care timp de trei luni s-a luptat pentru vieţile din această ţară, hărţuit în mod mizerabil el şi familia lui, el este un simbol acum pentru lupta pe care o ducem în România, şi are toată susţinerea noastră. Şi le spun că, şi dacă ne iau unul câte unul, o să rămânem în picioare”, a spus preşedintele USR.

Citeşte şi: Victor Ciutacu, ironic la adresa „reziştilor” după începerea anchetei DNA în cazul achiziţiei de vaccinuri în pandemie: „Voi sunteţi noi pe piaţa penalilor, Cîţu e obişnuit cu brutăria”

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Alimentul care te lasă fără permis. Nu ai voie să-l mănânci dacă te urci la volan
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Senzația verii: Se lansează cel mai picant burger. Avem și rețeta
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Opt persoane și-au pierdut viața într-un incendiu devastator într-un centru comercial din Zigong, China
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'