Biroul permanent al Senatului a trimis, vineri, Comisiei juridice solicitarea DNA referitoare la începerea urmăririi penale în cazul fostului premier, senatorul PNL Florin Cîţu, fiind acuzat de abuz în serviciu, în dosarul vaccinurilor.
Comisia juridică are termen până miercuri, 29 noiembrie, în vederea formulării unui punct de vedere ce va fi transmis plenului, cel în măsură să încuviinţeze sau să respingă solicitarea.
„Am primit la Senat o solicitare din partea Ministerului Public. Am pus-o pe ordinea de zi a Biroului permanent al Senatului cu celeritate, iar hotărârea adoptată în unanimitate de Biroul permanent a fost acela de a transmite către Comisia juridică în vederea întocmirii raportului până miercuri, 29 noiembrie. (…) Biroul permanent a adoptat o soluţie de adoptare cu celeritate a acestei solicitări. Astăzi este vineri, 24 noiembrie, iar miercuri, 29 noiembrie, este un termen foarte rapid, având în vedere şi aceste zile libere de Ziua naţională”, a afirmat vicepreşedintele Senatului Sorin Cîmpeanu.
Întrebat dacă este posibil ca miercuri solicitarea DNA şi raportul Comisiei juridice să intre în plenul Senatului, pentru dezbatere şi vot final, Cîmpeanu a confirmat: „Este posibil”.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat, joi seară, că senatorii liberali vor vota pentru ridicarea imunităţii fostului premier Florin Cîţu, în prezent senator.
De altfel, Ciucă a spus că a avut o discuţie cu Cîţu, care i-a spus că va demisiona din grupul senatorilor PNL, urmând a rămâne senator neafiliat din punct de vedere politic.
DNA a solicitat, joi, Senatului şi Preşedinţiei ridicarea imunităţii fostului premier Florin Cîţu şi a foştilor miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, ambii fiind la USR la momentul comiterii faptelor. Procurorii îi acuză de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în legătură cu achiziţiile de vaccinuri din pandemie, prejudiciul depăşind un miliard de euro.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că senatorii liberali vor vota în favoarea ridicării imunităţii fostului premier Florin Cîţu, adăugând că acesta îşi va da demisia din grupul parlamentar şi va deveni senator neafiliat.
„Când voi primi documentele de solicitare din partea DNA am obligativitatea în calitate de preşedinte al Senatului să convoc de îndată Biroul permanent şi în baza analizei şi deciziei Biroului permanent documentele să fie înaintate către Comisia juridică, comisie care va analiza documentele, va întocmi un raport, iar raportul spre aprobare în plenul Senatului şi în plenul Senatului vom proceda cum am procedat şi până acum, acordând votul nostru pentru a lăsa justiţia să îşi facă datoria”, a spus Ciucă la Digi24.
„Eu îmi exprim convingerea că senatorii PNL vor avea propria judecată şi vor lua propria decizie în conformitate cu ceea ce au făcut şi până acum la nivelul partidului de fiecare dată când au fost astfel de situaţii, am procedat exact cu am menţionat mai devreme”, a spus Ciucă.
Liderul liberalilor a afirmat că imaginea PNL este afectată în acest caz.
„Este o problemă pentru PNL în sensul în care imaginea partidului este în acest caz afectată. Florin Cîţu a fost preşedintele partidului, a fost prim-ministru, este membru al PNL, nu putem să spunem că nu s-a întâmplat nimic sau că nu se întâmplă nimic, dar în atare situaţie eu consider că este absolut corect să lăsăm instituţiile statului, justiţia să-şi deruleze procedurile şi în final să vedem care este concluzia”, a declarat preşedintele PNL.
Întrebat dacă are încredere în Florin Cîţu, el a răspuns că are încredere în justiţia română.
„Am vorbit cu Florin Cîţu şi a spus că în situaţia de faţă el îşi va da demisia din grupul senatorilor PNL şi va deveni senator neafiliat. Este o decizie corectă a unui membru de partid responsabil, care dincolo de propria-i persoană are în vedere şi imaginea partidului”, a adăugat Ciucă.
Cătălin Drulă, liderul USR, a declarat vineri, despre votul din Senat pentru ridicarea imunităţii lui Florin Cîţu, că vor vota „pentru”, aşa cum ar vota în orice fel de caz. Despre Vlad Voiculescu, el a spus că rămâne pe lista USR pentru europarlamentare, arătând că este un simbol acum pentru lupta pe care o duc astăzi în România şi ”o victimă şi un om inocent”.
”Nu este nicio discuţie, noi dintotdeauna am spus că imunitatea parlamentară se referă la declaraţii politice. Deci, fiecare cetăţean, fie că este parlamentar sau nu, răspunde în mod egal în faţa legii. Deci vom vota „pentru”, aşa cum am vota în orice fel de caz”, a declarat Cătălin Drulă, despre votul pentru ridicarea imunităţii lui Florin Cîţu din plenul Senatului.
Întrebat dacă mai rămâne valabilă candidatura lui Vlad Voiculescu pe listele USR pentru europarlamentare, el a răspuns: ”Absolut, rămâne valabilă şi, mai mult de atât, acum pentru că este o victimă, un om inocent, un om care timp de trei luni s-a luptat pentru vieţile din această ţară, hărţuit în mod mizerabil el şi familia lui, el este un simbol acum pentru lupta pe care o ducem în România, şi are toată susţinerea noastră. Şi le spun că, şi dacă ne iau unul câte unul, o să rămânem în picioare”, a spus preşedintele USR.