Conducerea Spitalului Filantropia: Nu am mai avut atâtea reacţii adverse posttransfuzionale într-un timp aşa scurt

Conducerea Spitalului Municipal "Filantropia" din Craiova, care a sesizat poliția după ce doi pacienți ar fi murit în condiții suspecte, în urma unor transfuzii de sânge, susține că niciodată nu au mai fost atâtea reacții adverse posttransfuzionale la pacienți din cadrul spitalului într-un timp atât de scurt, respectiv la șase din 12 pacienți supuși vineri unor transfuzii.
Filip Stan
27 feb. 2017, 13:33
Conducerea Spitalului Filantropia: Nu am mai avut atâtea reacţii adverse posttransfuzionale într-un timp aşa scurt

„Vineri (n.r.—24 februarie) au fost efectuate 12 transfuzii cu masă eritrocitară, masă trombocitară, transfuzii solicitate de către medicii curanți ai pacienților respectivi, iar șase dintre aceste transfuzii au prezentat anumite reacții adverse posttransfuzionale, cea mai mare parte dintre acestea fiind normale în contextul unei transfuzii de sânge. Sunt reacții obișnuite care apar frecvent: durere epigastrică, durere lombară, sindrom febril, frison, fac parte dintre reacțiile adverse normale în timpul unei transfuzii de sânge. O pacientă de 81 de ani cu patologie cardiacă, la puțin timp după transfuzie, a decedat iar un alt un pacient a decedat la ora 2.00 noaptea. Suspiciunea noastră și faptul că am anunțat toate autoritățile competente începând cu DSP, ministerul, poliția (s-a făcut o sesizare la Secția 1 Poliție care a solicitat medicina legală) a fost tocmai pentru concomitența acestor evenimente. Este un semn de întrebare și trebuie să înțelegem exact ce s-a întâmplat”, a declarat, luni, în cadul unei conferințe de presă, directorul medical al Spitalului „Filantropia”, Lorena Dijmărescu.

Conform acesteia, conducerea spitalului dorește să afle cauzele acestor evenimente, deoarece ar putea ascunde o „disfuncționalitate gravă de spital, de sistem”.

„Este o concomitență de cazuri, nu s-a mai întâmplat niciodată să apară atâtea reacții într-un interval atât de scurt de timp la un număr atât de mare pacienți, iar noi trebuie să vedem exact ce s-a întâmplat pentru că nu putem trece cu ușurință peste un astfel de eveniment care poate ascunde o disfuncționalitate gravă de spital, de sistem sau de altceva”, a afirmat Dijmărescu.

Potrivit sursei citate, au fost administrate 12 unități de masă trombocitară și masă eritrocitară și nu au fost suspiciuni asupra niciuneia dintre ele, iar directorul Centrului de transfuzie Craiova a verificat integritatea pungilor, compatibilitățile și prescripțiile medicale. Dijmărescu a mai afirmat că angajații spun că și-au făcut treaba conform protocolului, iar transfuzia a fost efectuată pe o tură și efectele adverse au apărut pe tura următoare.

„Efectele adverse au apărut pe tura următoare. Deși protocolul spune că sângele trebuie administrat dimineața între 8 și 13.00, sub supravegherea medicului curant, tocmai pentru a nu priva pacienții de o pungă de sânge care le poate fi vitală, s-a hotărât, cu asumarea unor responsabilității, ca medicul de gardă care rămâne în spital să supervizeze aceste transfuzii, tocmai în ideea de a le oferi absolut tot ce au nevoie pentru că uneori o pungă de sânge poate fi vitală. La ora 17.00, a fost eliberat sângele din punctul de transfuzii, deci undeva în jur de 18.00-18.30 s-a început administrarea”, a mai afirmat directorul medical care a precizat că au fost multe cazuri în care sângele nu a fost administrat doar în intervalul orar 8.00 — 13.00.

Dijmărescu a subliniat că, în opinia sa, asistentele medicale care s-au ocupat de caz și-au făcut treaba.

„Ținând cont de faptul că patru pacienți sunt stabili, iar cei doi care au decedat erau în stare terminală — nu e vorba doar de niște complicații posttransfuzionale, iar familiile știau, eu zic că și-au făcut datoria, pentru că, fiind vorba de două asistente la 40 de pacienți aflați pe două etaje, este foarte greu să stai să urmărești fiecare reacție apărută, dar au fost sesizate în timp util, transfuziile au fost suprimate și s-a trecut imediat și la timp la terapia de reechilibrare”, a mai spus directorul medical al Spitalului „Filantropia”.

Ea a menționat că în acest caz s-a constituit și o comisie internă de anchetă pentru a vedea „dacă există vreo verigă slabă”, precum și un un control al DSP Dolj și al Ministerului Sănătății, „pentru a se vedea dacă este vorba de o concomitență nefericită sau alte cauze”.

La șase din cei 12 pacienți ai Spitalului Municipal „Filantropia” din Craiova care au fost, vineri, supuși unor transfuzii de sânge au apărut reacții adverse, iar doi dintre aceștia — o femeie de 81 de ani și un bărbat de 64 de ani — au decedat, ceilalți patru fiind în stare stabilă.

Polițiști din cadrul Secției 1 Poliție Craiova au început o anchetă penală la Spitalul Municipal „Filantropia” din Craiova pentru moarte suspectă după ce conducerea unității spitalicești a sesizat organele penale cu privire la această situație.

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Este singurul cuvânt din lume care se pronunță la fel în toate limbile. Românii îl folosesc destul de des
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Amendă de 5.000 de lei sau chiar trei luni de închisoare
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
Adevărul despre averea lui Andrei Versace. Ce afaceri avea, de fapt, influencerul
Spynews
Cine a fost Andrei Versace. Cunoscut ca și ”Regele Fițelor”, tânărul se lăuda cu o viață de lux și locuia într-un apartament de 600.000 euro | FOTO
Evz.ro
Fast food fără ulei. Aripioarele de pui ies senzațional de crocante. Trei rețete de făcut acasă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Primele imagini din apartamentul lui Andrei Versace. Casa este deranjată încă de la intrare VIDEO
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Peste 40 de Migranți Pierd Viața în Incendiul unei Ambarcațiuni în Haiti
MediaFlux
Răsturnare de situație privind TESTAREA ANTIDROG a șoferilor
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'