UPDATE: Doina Gradea, validată de Comisiile de cultură în funcția de președinte – director general interimar al SRTv. Doina Gradea era membru al CA al SRTv.
Parlamentarii USR au părăsit sala la audieri.
„Am început activitatea mea în 1992 ca reporter la Agenția de presă Mediafax. (…) Ulterior, am fost asistenta președintelui MediaPro. (…) În anul 2004 am ales să mă ocup de un proiect foarte special Pro Tv Internațional, pe care l-am condus până în 2014. În cei 10 ani cât m-am ocupat de Pro Tv Internațional, un canal început de la zero, acesta a devenit canal etnic numărul 2 din Europa după Rusia. Anul trecut, am fost numită membru titular în CA, unde am fost până astăzi și m-am ocupat și de proiectul canalului de sport, de proiecte online. (…) Am vrut să întorc tot ce am primit ca experiență și vreau să contribui la ridicarea SRTv prin experiența pe care am dobândit-o. (…) Vorbim de un mandat care este limitat din punct de vedere legal, nu pot fi făcute foarte multe lucruri până la desemnarea unui CA, dar cred că pot, împreună cu colegii, să contribuim la folosirea mai eficientă, optimă a resurselor de care beneficiază SRTv”, a declarat Doina Gradea, la audieri, precizând că a fost și vicepreședinte al Fundației Pro.
Președintele Comisiei de cultură din Senat, Radu Preda, a spus că se dorește ca Televiziunea Română să revină acolo unde i-a fost locul.
„Așteptările noastre nu sunt deloc mici. Ne dorim ca Televiziunea Română să revină acolo unde i-a fost locul, la o audiență rezonabilă. (…) Am speranța că mandatul dvs. de interimar va duce TVR-ul pe un făgaș de normalitate”, a menționat Radu Preda.
Președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților, Gigel Știrbu, a arătat că, în opinia sa, Doina Gradea este o profesionistă, iar aceasta va trebui să stopeze, printre altele, pierderile financiare cu care se confruntă instituția.
UPDATE: Plenul reunit al Parlamentului a validat miercuri noul Consiliu de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune.
S-au înregistrat 310 voturi pentru și 11 împotrivă.
Din partea președintelui României, membrii CA ai SRR sunt Dragoș Gabriel Pătlăgeanu — titular și Camelia Tatiana Ilie — membru supleant.
Din partea Guvernului este Maria Țoghină, aceasta fiind singura nominalizare, fără supleant.
Din partea salariaților SRR, membri titulari sunt Adrian Valentin Moise și Gabriel Basarabescu, iar supleanți — Nicoleta Balaci și Constantin Pușcaș.
Georgică Severin, Bogdan Niculescu Duvăz, Cristian Teodorescu, Ruxandra Ileana Săraru sunt membri titulari în CA al SRR din partea PSD, în timp ce supleanți sunt Anca Florea, Cristian Zărescu, Ioan Horăscu și Adrian Pop.
PNL i-a desemnat ca titulari pe Radu F. Alexandru și Alexandru Iulian Muraru și ca supleanți pe Ioan Chiorean și Laurențiu Ichim.
Membrii în CA al SRR propuși de USR sunt Angelo Mitchievici — titular și Mihai Radu Vancu — supleant.
Din partea UDMR, titular este Demeter Andras Istvan, iar supleant — Romanszki Zsuysa, iar de la minoritățile naționale — Milan Miroslav Manyura (titular) și Roxana Georgeta Gheorghe (supleant).
Raportul de activitate al Societăţii române de televiziune (SRTV) a fost respins, miercuri, de plenul reunit al Parlamentului. Doina Gradea va fi audiată tot miercuri în comisiile de cultură pentru postul de director general interimar al televiziunii publice.
Raportul SRTV a fost respins cu 74 de voturi „pentru” şi 203 voturi „împotrivă”.
Președintele Comisiei de cultură din Senat, Radu Preda, a prezentat în plen decizia de respingere a raportului de activitate al SRTv de către comisiile reunite, hotărâre luată în 19 septembrie.
La acea dată, parlamentarii PNL s-au retras de la ședință. Și în plenul reunit, președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților, Gigel Știrbu, a reafirmat că este pentru prima dată când în plenul celor două Comisii reunite de cultură raportul unei instituții de o asemenea importanță a fost dezbătut „pe repede înainte”.
„Cele două comisii au fost reunite pentru a audia candidații pentru CA al SRR, dar în plenul celor două comisii a venit o propunere de suplimentare de ordine de zi pentru a se analiza și discuta raportul SRTv, în situația în care acest raport trebuie prezentat de conducerea acestei instituții. Niciodată nu s-a întâmplat ca un raport al unei instituții de o asemenea importanță să fie pus pe ordinea de zi instantaneu și să fie citit și dezbătut și votat în decurs de 10 — 20 de minute. Vă anunț pe această cale că grupul parlamentar al PNL va vota împotriva respingerii acestui raport”, a spus Știrbu.
„Rapoartele au ajuns din primăvară, au stat aproape 4 luni de zile până să ajungă la comisie și au termen din aprilie”, a replicat Radu Preda.
Respingerea raportului de activitate al SRTv pe 2016 atrage după sine demiterea de drept a Consiliului de Administrație al Televiziunii Publice, a precizat președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.