Rectorul UMF Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, şi reprezentantul sindicatului din instituţie, Florin Buicu, au declarat, marţi, în Comisia de Dialog Social a judeţului, că se impune retragerea proiectului de hotărâre de guvern referitor la înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul universităţii, potrivit Mediafax.
Comisia de Dialog Social a fost convocată cu titlu extraordinar de Prefectura Mureş, la cererea CNSLR „Frăţia” Mureş, la aceasta participând rectorul UMF Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, rectorul nou ales al universităţii, Leonard Azamfirei, reprezentantul sindicatului din instituţie, Florin Buicu, vicepreşedintele Ligii Studenţilor Mureş, Nucu Marica, prefectul de Mureş, Marius Paşcan, şi secretarul general al CNSLR „Frăţia” Mureş, Maria Dăndărău.
Reprezentantul sindicatului din UMF Târgu Mureş, Florin Buicu, i-a cerut prefectului să solicite retragerea proiectului de HG, în timp ce rectorul UMF Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, a precizat că a transmis deja Ministerului Educaţiei o solicitare similară.
„Sindicatul din UMF solicită prin dumneavoastră, domnule prefect, retragerea proiectului de HG referitor la UMF Târgu Mureş. Motivele sunt mai multe – vor exista probleme de acreditare, dezbinaţi şi împărţiţi nu vom mai îndeplini condiţiile. Iar proiectul de HG modifică o altă hotărâre de guvern, care prevedea cifre de şcolarizare pentru anul 2011 (anul universitar în curs – n.r.)”, a spus Buicu.
Rectorul UMF Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, a precizat că Ministerul Educaţiei a cerut un punct de vedere în scris, iar conducerea universităţii a transmis deja, marţi, o solicitare similară, în care se arată că proiectul de HG ar aduce mari deservicii funcţionării universităţii.
„Am făcut acest demers către minister pentru că ni s-a cerut în scris să spunem care este părerea Senatului universităţii, adică doresc să respecte legea după ce au luat hotărârea şi să fie consultat şi Senatul universitar. (…) Nu suntem de acord cu acest proiect de HG şi în continuare susţinem că la UMF Târgu Mureş se îndeplinesc toate condiţiile pentru a se învăţa în limba română, maghiară şi engleză, conform legislaţiei în vigoare. Suntem împotriva acestui proiect de HG. Am cerut retragerea lui, am trimis astăzi (solicitarea) ministerului”, a spus Copotoiu.
El a susţinut că articolele 135 şi 363 din Legea educaţiei 1/2011 referitoare la caracterul de universitate multiculturală şi multilingvă al UMF Târgu Mureş „nu amintesc nimic de posibilitatea înfiinţării unei facultăţi de medicină şi farmacie în limba maghiară”. Totodată, proiectul de HG încalcă principiul autonomiei universitare şi prevederi din Legea educaţiei referitoare la acreditare.
„Orice structură nou înfiinţată nu poate să funcţioneze dacă nu este autorizată provizoriu sau acreditată. Dacă se încalcă acest articol de lege, 361, universitatea intră în lichidare, iar cei care sunt vinovaţi plătesc conform legislaţiei în vigoare. Nimeni dintre noi nu poate să fie de acord cu această hotărâre de guvern prin care se încalcă, spunem noi, toate articolele de lege din Legea educaţiei care se referă la înfiinţarea de facultăţi, de linii sau de secţii de predare”, a susţinut Copotoiu.
Prefectul de Mureş, Marius Paşcan, a precizat că va transmite punctele de vedere exprimate în Comisia de Dialog Social la Guvern, la Ministerul Educaţiei, precum şi la MAI, în subordinea căruia se află.
Conform unui proiect de hotărâre de guvern aflat în dezbatere publică timp de zece zile, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi.