UPDATE: PSD și PNL au discutat în ședință despre scoaterea UDMR de la guvernare. PSD și PNL s-au reunit, astăzi, în ședință, pentru a stabili mandatul de negociere pentru rocada premierilor. Printre subiectele discutate s-a numărat și scoaterea UDMR de la guvernare pentru a rămâne mai multe ministere de împărțit între PSD și PNL.
„N-am o pasiune cu prezența sau absența UDMR la guvernare. Ne descurcăm fără ei, dar trebuie întărită disciplina”, le-a transmis Marcel Ciolacu pesediștilor, făcând trimitere la nevoia unei prezențe mai bune a propriilor aleși din Parlament.
În fața camerelor, însă, nu a mai părut atât de indiferent la plecarea UDMR. „Nu am avut nicio discuție de a scoate vreun partid politic din componența acestei coaliții”, a spus Ciolacu la conferința de presă.
Însă premierul Nicolae Ciucă își trădează supărarea că UDMR are 20% din ministere, deși are doar 5% în Parlament. „Dacă ne referim la reprezentarea în interioriul guvernului și la reducerea numărului de portofolii, e algebră simplă și trebuie să vedem fiecare cât ni se cuvine”, a spus Ciucă.
„Vom sta la masa negocierilor și vom avea o decizie. Consider că UDMR a fost un element de stabilitate în această coaliție”, a declarat Botond Csoma, de la UDMR, care mai spune și că nu consideră că UDMR este suprareprezentat în guvern.
Scoaterea UDMR de la guvernare deschide o altă bătălie, cea pentru Ministerul Dezvoltării, un portofoliu bănos care direcționează sume importante aleșii locali, iar primarii sunt esențiali în anul electoral care vine și este important să fie satisfăcuți.
Un alt motiv de dispută rămâne Ministerul Transporturilor. Rareș Bogdan, crește că PNL va coborî la 14% dacă vor ceda portofoliul. De cealaltă parte, Ciolacu spune că își dorește „foarte mult” să rămână Grindeanu la acest minister.
Soarta lui Nicolae Ciucă este și ea în joc – are de ales între funcția de președinte al Senatului sau cea de vicepremier.
Conducerile PNL şi PSD au fost convocate în şedinţă, marţi, înainte de rocada premierilor de la sfârşitul acestei luni. Liberalii se reunesc în Biroul Politic Naţional marţi, începând cu ora 11:00, în sala grupului PNL din Camera Deputaţilor. Şi Consiliul Politic Naţional al Partidului Social Democrat se reuneşte marţi, de la ora 11.00, la Palatul Parlamentului, la sala grupului PSD „Regele Mihai I”.
Cele două partide trebuie să stabilească strategia privind protocolul coaliţiei, dar şi cine vor fi miniștrii în noul Executiv condus de preşedintele PSD Marcel Ciolacu.
De asemenea, PSD și PNL urmează să decidă dacă se mai respectă sau nu protocolul stabilit la constituirea coaliţiei de guvernare, în urmă cu un an şi jumătate sau deschiderea negocierilor pentru un nou aranjament în Executiv, în condiţiile în care atât PSD, cât şi PNL şi-ar dori păstrarea unor portofolii, precum Transporturile şi Investiţiile şi Proiectele Europene.
Liberalii mai au o problemă, și anume ce se va întâmpla cu președintele PNL Nicolae Ciucă după ce nu va mai fi premier. Scenariile vehiculate sunt legate de postul de vicepremier în Guvernul Ciolacu, ori un post de ministru într-unnul din ministerele cheie. De asemenea, se ia în calcul ca Nicolae Ciucă să fie numit preşedinte al Senatului, în locul Alinei Gorghiu.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe a declarat luni că sunt mai mulţi lideri PNL, preşedinţi de organizaţii, primari şi chiar preşedinţi de Consilii Judeţene care i-au cerut premierului Nicolae Ciucă să rămână în Guvern ca vicepremier, aceştia considerând că ar fi în acest fel un garant de facto al continuităţii, stabilităţii, echilibrului şi de ce nu, a echităţii în actul de guvernare şi că pentru partid, o astfel de poziţie a liderului PNL poate fi un avantaj.
Tensiuni în coaliția de guvernare. PNL și PSD nu au un program de guvernare comun, după rotativă
”În Biroul Politic Naţional de mâine se va stabili mandatul cu care premierul va merge la negocierile din interiorul alianţei. În ceea ce priveşte viitoarea poziţie, nu există niciun secret că sunt mai mulţi lideri PNL, preşedinţi de organizaţii, primari şi chiar preşedinţi de Consilii Judeţene care i-au cerut premierului Ciucă să rămână în Guvern ca vicepremier. Foarte mulţi dintre aceştia consideră că domnia sa ar fi în acest fel un garant de facto al continuităţii, stabilităţii, echilibrului şi de ce nu, a echităţii în actul de guvernare”, a declarat Ionuţ Stroe pentru News.ro, despre agenda şedinţei conducerii PNL de marţi.
”Decizia aparţine premierului Ciucă, pentru că numai domnia sa poate evalua dinamica din coaliţie, de până acum şi locul din care ar putea lua deciziile cele mai bune pentru România şi evident şi pentru PNL”, a completat Ionuţ Stroe.