Conf. dr. Horaţiu Moldovan, doctorul inimilor din Fundeni: Este greu să pătrunzi acest sistem profund mafiot

MEDIC ÎN ROMÂNIA. Peste 14.000 de medici au plecat din România în ultimii cinci ani. În acest moment, sunt în medie aproape doi medici la mia de locuitori, mult sub nivelul celorlalte ţări din Uniunea Europeană. Conf. dr. Horațiu Moldovan a declarat pentru RomaniaTV.net că cei care aleg să trăiască în străinătate n-o fac decât din cauza că le este greu în propria ţară.
Roxana Gagiu
15 mai 2015, 06:45
Conf. dr. Horaţiu Moldovan, doctorul inimilor din Fundeni: Este greu să pătrunzi acest sistem profund mafiot

MEDIC ÎN ROMÂNIA. Sănătatea în România este un pacient cu pulsul în cădere liberă. Cu fiecare medic care pleacă să lucreze afară, pulsul mai scade puţin. Am ajuns în pragul unei crize de personal medical.

Peste 14.000 de medici au plecat din ţară în ultimii cinci ani. Dezamăgiţi de salarii şi de condiţiile de muncă, ei aleg să plece peste hotare şi să lase în urmă un sistem cu multe deficienţe. Trist şi alarmant. Totuşi, există medici care ies din tipar cu devotamentul lor pentru medicină.
 
Doctorul Horațiu Moldovan este unul dintre cei care a decis să facă medicină în propria ţară după ce ani de zile a lucrat în Franţa, Anglia, Germania, Statele Unite ale Americii. A primit ofertă pentru postul de şef de clinică în Emiratele Arabe Unite, cu un salariu de un milion de dolari pe an. Nu l-a tentat pentru că „românii ar trebui să trăiască în România”.
 
Conf. dr. Horațiu Moldovan, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de Urgenţa pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C.C. Iliescu”, s-a născut într-o familie de medici unde dragostea pentru semeni a fost întotdeauna mai presus de orice. Bunicul şi părinţii au fost doctori. Obţiunea pentru medicină a venit firesc în anii adolescenţei. A fost atras natural de chirurgia cardiacă pentru că tatăl său a fost cardiolog şi a trăit în acest mediu încă din copilărie.
 
Prima zi în cadrul muncii a fost pe 22 decembrie 1989. Când soarta României era în mâinile revoluţionarilor, Moldovan îmbrăca pentru prima dată halatul de medic specialist. Ambiţios, serios şi devotat maseriei, tânărul medic pătrunde în sistemul medical românesc cu planuri măreţe.

Dr. HORATIU MOLDOVAN a făcut parte din grupul celor care au introdus chirurgia coronariană în Clinica de la Spitalul Fundeni din Bucuresti şi din ţară, după mai multe stagii de specializare în clinici cu experienţă din Europa de Vest şi SUA. O preocupare deosebită a avut în domeniul chirurgiei vasculare majore şi anume în chirurgia disecţiei acute de aortă şi chirurgia anevrismelor aortei toracice, realizând practic primele operaţii de acest fel în ţara noastră şi constituind una din experienţele cele mai importante în acest domeniu.

De asemenea, a participat la primele implantări de balon de contrapulsatie intraaortica, precum şi la primele implantari de cord artificial din ţara noastră.

Experienţa chirurgicală depăseşte 4.000 de intervenţii chirurgicale pe cord deschis şi 1500 de intervenţii vasculare efectuate ca prim operator. De asemenea, de-a lungul carierei, a participat la peste 10.000 de operaţii pe cord.

„Sistemul medical, feudal, incontrolabil, profund mafiot”

Cea mai mare dezamăgire a conf. dr. Horaţiu Moldovan este că sistemul sanitar românesc se află în pragul unui colaps iminent şi că promovările în sănătate se fac „în stil mafiot”.

„Sistemul medical românesc este în dezagregare, în dezmembrare. Este o realitate ceea ce spun. Bolnav e puţin spus. E din ce în ce mai bolnav şi se pare că nimic nu poate pune o ordine în acest sistem. Cei care sunt tineri aleg să plece în străinătate pentru că nu au nicio şansă în România. Pentru medicii tineri este imposibil să se valideze şi să se integreze în sistemul medical public pentru că este un sistem îngheţat, rigid şi dominat de o generaţie precedentă. Toate căile de dezvoltare sunt deţinute autocrat de alţi lideri care sunt pe viaţă. Există un mandarinat al fiecărei probleme. Unui doctor din sistemul public dacă i se dă să se ocupe de un salon il are pe viaţă, indiferent de rezultatele obţinute. Să nu mai vorbim dacă i se dă o clinică sau un institut. Este feudal, incontrolabil. Un tânăr nu are nicio şansă. Este foarte greu să penetreze acest sistem profund mafiot. Până nu moare unul, nu au nicio şansă. Dacă l-ai pus pe unul doctor într-un spital public e până închide ochii şi uneori anecdotic şi dincolo prin continuatorii lor. Îşi aduc copiii care preiau postul. V-a spus asta eu care provin dintr-o familie de doctori care au lucrat o viaţă întreagă într-un sistem public. M-a ajutat foarte mult. Așa mi s-a deschis această poartă. Nu ştiu dacă aş fi reuşit dacă nu aş fi fost fiul tatălui meu, probabil că nu. Ceea ce mă face să fiu împăcat cu mine însumi este că în mod evident eu m-am ridicat la înălţimea şansei pe care numele şi familia mea mi le-au dat. Am confirmat în mod evident drumul asta”, a mărturisit şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de urgenţa pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C.C. Iliescu”.

Cu o realitate atât de dură în faţă, doctorul crede cu tărie în evoluţia pozitivă a ţării noastre şi crede că se vor găsi soluţii chiar dacă acestea sunt dureroase. Crede că poporul român este genial şi este convins că va găsi calea.

Pentru el medicina este mai mult decât o profesie, este mai mult decât o ştiintă, este un mod de viaţa care creează satisfacţii mari. Deşi în fiecare dimineaţa la ora 07.00 este în Spitalul Fundeni unde opreşte, repară şi reporneşte inimi bolnave. Deşi în fiecare zi lucrează cel puţin 12 ore, doctorul spune că nu a obosit.

„Doctorii se simt în spital cum se simt actorii pe scenă. Niciun actor nu se plânge că joacă prea mult. Se plânge că nu este distribuit prea mult în rol”, spune şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de urgenţa pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C.C. Iliescu”.

Spitalul C.C. Iliescu are în acest moment cele mai bune dotari, tot ceeea ce este necesar. Este un spital mare, un spital de urgenţă care este solicitat până la limita de rezistenţă şi deseori se trece de această limită, după cum spune chiar conferenţiarul.

„Din păcate dotarile nu sunt noi şi sunt supuse unui grad ridicat de uzură din cauza ritmului foarte mare de intervenţii chirurgicale. În fiecare zi suntem solicitaţi să primim urgenţe din jumătatea de sud a României, numai noi, deşi sunt şi alte institute de urgenţă care au statul de spitale de categoria 1A şi care trebuie să primescă tot şi nu au voie să trimită nimic mai departe. Cu toate astea, Spitalul Floreasca, Spitalul Militar, Spitalul Universitar de Urgenta Bucureşti, Spitalul Agripa Ionescu trimit zilnic la noi pacienţi. Orice bolnav care are nevoie de intervenţie chirurgicală cardiacă este adresat institutului C.C Iliescu. Este transferat cu SMURD-ul din aceste spitale deşi ele au chirurgie cardiacă. Spitalul Floreasca apelează la noi, din doua în doua zile, ca să preluăm operaţii de urgenţă cardiace ca şi cum ei nu ar avea aşa ceva. Nu există niciun fel de argument şi nicio soluţie. Asta face ca aceasta instituţie să fie adusă la limita epuizării”, a mai spus Moldovan.

Cu toate acestea, doctorul lucrează cu pasiune, dragoste, răbdare si blândeţe. Vorbeşte cu calm şi, parcă, prin tot ceea ce face, dăruieşte nu doar sănătate, ci şi alinare, speranţă. Pentru munca lui nu cere niciodată nimic în schimb.

„Fiecare interventie este unică, fiecare om este unicat. Fiecare intervenţie chirurgicală majoră care pune în discuţie viaţa pacientului este intersecţia a două destine, destinul uman şi destinul chirurgului care şi-o asumă. Sunt mii de oameni care au avut încredere să-şi pună viaţa în mâinile mele. Am o relaţie foarte apropiată cu ei. Asta face parte din partea frumoasă a meseriei noastre. Este echivalentul aplauzelor”, spune conferenţiarul Moldovan.

Citeşte şi:  Conf. dr. Horaţiu Moldovan: Chirurgia cardiacă dispare. Ce poate fi mai primitiv decât să coşi arterele cu aţă

Imaginea sistemului medical din România: Medici prost plătiţi, bătuţi şi înjuraţi de pacienţi

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Cu ce poți înlocui fulgii de ovăz la micul dejun. Rețeta este simplă și gustoasă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Municipiul din România care a devenit tot mai atractiv pentru familiști. Localnicii au numai cuvinte de laudă: “Avem acces la orice, e frumos, curat, oamenii sunt drăguți”
Capital.ro
Călin Georgescu va fi eliminat! Candidatura lui va fi contestată și respinsă de CCR. A făcut o greșeală imensă
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în februarie pentru ca trandafirii tăi să se umple de flori în primăvară. Tratamentul preventiv care îi
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
Mesajul unui vlogger pentru nostalgicii după comunism: „Haideți aici! Veți vedea cum un președintele a schimbat democrația în comunism”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Horoscop februarie 2024. Ce noutăți vor apărea pentru nativii zodiilor
Spynews
Horoscop duminică, 2 februarie 2025: Se anunță o zi plină pentru Gemeni
Evz.ro
Vin ninsorile, scad și temperaturile. Schimbare bruscă de vreme
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu. Un celebru medic psihiatru: Este un psihopat, un sociopat, un anarhist și un populist
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Poliţia de Frontieră: Peste 260.000 de verificări digitale ale documentelor de identitate în prima lună în Schengen
MediaFlux
TRUMP amenință INCLUSIV ROMÂNIA. Nimeni nu știe ce are de gând să facă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primul cocoș din România vopsit profesionist, scos la licitație pentru 5.000 € (VIDEO cu Vanessa)