„Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES), în ajunul noii extinderi a Uniunii Europene, se opune din nou realizării celei de-a treia etape din măsurile de tranziţie împotriva liberei circulaţii a lucrătorilor din Bulgaria şi România şi face apel la statele membre să se abţină de la aplicarea măsurilor de stopare sau limitare a liberei circulaţii pentru lucrătorii din Croaţia”, a declarat, duminică, secretarul Confederaţiei, Luca Visentini, într-un interviu pentru postul italian de televiziune Italia Lavoro TV, post specializat în probleme de muncă, relatează BTA.
În data de 26 aprilie, Comisia Europeană a lansat o nouă propunere privind aplicarea directivei pentru libera circulaţie a forţei de muncă, precum şi măsuri care să înlesnească respectarea drepturilor lucrătorilor, stipulate în această directivă, înlăturând piedicile şi prevenind discriminarea, motivată prin naţionalitatea candidaţilor pentru un loc de muncă, completează Visentini, potrivit RADOR.
Această propunere este aşteptată şi necesară, avându-se în vedere aprofundarea problemelor legate de discriminare şi tratarea inegală în Europa, precum şi aplicarea unor măsuri restrictive pentru noile state membre şi xenofobia tot mai ridicată, care cuprinde tot mai multe state din Uniunea Europeană, se menţionează în interviu.
Secretarul CES a subliniat, din nou, că libera circulaţie a mărfurilor, serviciilor, capitalurilor şi persoanelor, este printre cele mai importante priorităţi politice ale mişcării sindicale.
Confederaţia sindicală insistă ca în cadrul discuţiilor privitoare la libera circulaţie a cetăţenilor Uniunii Europene să se aibă în vedere de asemenea asigurarea lor juridică şi socială, impozitarea, recunoaşterea calificării, acces pe piaţa muncii şi condiţii de muncă. CES este înfiinţată în anul 1973, iar în prezent are 60 de milioane de membri din 85 de confederaţii naţionale din 36 de state, precum şi din 10 federaţii industriale europene.