Mizele centrale ale negocierilor de la Doha rămân continuarea Protocolului de la Kyoto (KP), printr-o nouă perioadă de angajament după anul 2012 (CP2), şi pregătirea viitorului acord global post 2020, obligatoriu din punct de vedere juridic.
Continuarea mecanismelor flexibile de piaţă sub Protocol reprezinta un alt subiect central pe agenda negocierilor. Au fost avansate propuneri privind soluţii tranzitorii pentru continuarea mecanismelor până la ratificarea amendamentului preconizat la Protocolul de la Kyoto şi până la intrarea deplină în vigoare a CP2 în cazul în care se va agrea asupra acesteia.
România susţine continuitatea mecanismelor de piaţă, inclusiv a celor în care este participant activ, respectiv mecanismul Implementare în comun (JI) şi tranzacţiile cu Unităţi ale Cantităţii Atribuite (AAU), prin intermediul mecanismului internaţional de tranzacţionare a emisiilor (IET). În ceea ce priveşte mecanismul JI, Statele Membre UE au agreat asupra unei opţiuni care ar permite continuarea fără întreruperi a acestor proiecte după anul 2012. Referitor la tranzacţiile cu AAU, pe masa negocierilor de la Doha se află în prezent două propuneri avansate de Grupul G77+China şi de Elveţia, alături de opţiunea prevăzută în Protocolul de la Kyoto, care se va aplica automat în cazul în care la Doha nu se agreează asupra unei noi propuneri.
România va susţine reportarea integrală a surplusului de AAU din prima în a doua perioadă de angajament sub Protocol, surplus de care va beneficia ca urmare a reducerii substanţiale a emisiilor sale de gaze cu efect de seră (GES). Cât priveşte utilizarea acestui surplus în CP2, cele câteva opţiuni existente pot conduce la o anumită flexibilitate. O abordare flexibilă va asigura atât prezervarea integrităţii de mediu, cât şi valorificarea oportunităţilor oferite de surplusul AAU reportat, pentru activităţi care să respecte angajamentele interne şi internaţionale ale României de combatere şi prevenire a efectelor schimbărilor climatice.
În ceea ce priveşte lucrul sub Platforma Durban, care pregăteşte viitorul acord global climatic şi care va trebui să conţină angajamente obligatorii pentru toate statele Părţi la Convenţie, progresele din prima săptămână au fost minore. Din acest motiv, stabilirea unui program cu obiective clare şi cu un calendar definit pentru anul 2013 rămâne sub semnul întrebării. Dacă viitorul acord global e aşteptat să intre in vigoare în anul 2020, finalizarea sa este preconizată pentru anul 2015, iar programul de lucru pentru anul 2013 poate juca un rol important în atingerea acestui scop. Finalizarea şi agrearea acestui program de lucru sub Platforma Durban va fi discutată pe parcursul săptămânii curente de negocieri, în cadrul segmentului la nivel înalt.
Lucrările COP 18 de la Doha urmează să se încheie în seara zilei de vineri, 7 decembrie. Tot vineri sunt aşteptate adoptarea decizilor finale ale Conferinţei, dar şi a amendamentului care să permită continuarea Protocolului de la Kyoto.